sept. 11 2012
Soiul de mar Braeburn – descriere, particularitati
Denumire populara soi de mar: Braeburn
Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Braeburn’
Soiul este obtinut probabil din parintii: Lady Hamilton & Granny Smith
Origine: Noua Zeelanda, 1950
Vigoarea pomului: medie
Perioada maturarii fructelor: soi de iarna, final de octombrie
Marimea fructului: mediu-mare, fructe de peste 180-200 grame (Vezi Fig. 10).
Culoarea fructului “pielitei”: culoare verde-galbuie acoperita cu rosu-intens cu reflexe metalice. Fructul este acoperit cu o pielita lucioasa.
Forma fructului: ovosferica (alungita) spre ovoida
Gustul: dulce, echilibrat-acidulat cu aroma specifica.
Pulpa: alb-crem, crocanta, ferma, consistenta-densa, suculenta cu continut mediu de vitamina C.
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 5 luni si peste 8 (in conditii de depozitare cu atmosfera controlata).
Boli si daunatori: putin sensibil la boli (foc bacterian, rapan, fainare) si insecte (paduchele lanos al marului).
Utilizare:
-consum in stare proaspata (mar de desert de prima clasa)
– gatit (salata de fructe, prajituri, mar copt, placinta, cidru, sosuri, etc.)
– industrializare: suc de mere.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.

Fig. 2 Soiul de mar „Braeburn„

Fig. 3 Soiul de mar „Braeburn„

Fig. 4 Soiul de mar „Braeburn„

Fig. 5 Soiul de mar „Braeburn„

Fig. 6 Soiul de mar „Braeburn„

Fig. 7 Soiul de mar „Braeburn„, sectiune

Fig. 8 Soiul de mar „Braeburn„, sectiune

Fig. 9 Soiul de mar „Braeburn„

Fig. 15 Soiul de mar „Braeburn„, greutate
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Braeburn – descriere, particularitati