Horticultorul.ro

dec. 31 2021

Portaltoii marului: vegetativi (din marcote)

Portaltoii vegetativi ai marului (obtinuti prin inmultire vegetativa=inmultire asexuata; din marcote) utilizati in altoirea marului.

Pentru a satisface numeroasele cerinte impuse de tipul de sol, climat, toleranta la boli,  relief si cultura marului in diverse sisteme de cultura (gradina, extensiv „clasic”, intensiv, superintesiv),  exista o gama larga de portaltoi  vegetativi (din marcote) pentru altoirea soiurilor de mar. Înălțimea standard a unui portaltoi de mar este de maximum  4,9-5,5 metri si un diametru al coroanei de 4-4,8 m.

I. Portaltoii vegetativi ai marului de vigoare mica:

M27 sin. 3431, obtinut in 1934 prin incrucisare intre M.13 x M.9, este un portaltoi de vigoare foarte mica (imprima o vigoare redusa la jumătate fata de M9; portaltoiul la vârsta de 10 ani  ajunge la 1,2 -1,8 m inaltime), intra rapid pe rod (dupa 2 ani), se utilizeaza in livezi superintensive.

 

M8 sin. Paradisul francez, Paradis cu frunza ingusta. Acest portaltoi provine din Malus pumila var. paradisiaca. Este un portaltoi de vigoare mica, cu inradacinare superficiala.

 

Voinesti 2 omologat in 1994, obtinut in Romania la SCDP Voinesti prin incrucisare intre M9 x Crețesc. Autor: Oprea Tudosescu, Constantin Parnia. Portaltoi de vigoare mica  (portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 1,8-2,4 m inaltime). Are afinitate cu majoritatea soiurilor cultivate,  asigura intrarea rapida pe rod (dupa 3 ani).  Defecte: drajoneaza slab,  sensibil la atacul de paduche lanos al marului;

 

M9 sin. Paradisul galben de Metz, Paradisul cu frunza mare. Este un portaltoi de vigoare mica (portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 1,8-2,4 m inaltime). M9 asigura o intrare rapida pe rod (dupa 3 ani); fructele sunt mari, se coloreaza bine, are afinitate cu majoritatea soiurilor cultivate, vârsta pomilor poate ajunge la cca. 20 ani, se utilizeaza in livezi superintensive; prezinta toleranta moderata la mana de sol la mar (Phytophthora cactorum). Defecte: portaltoi sensibil la seceta, ger, cancer, paduchele lanos al marului; nu are afinitate cu soiuri ca Delicios dublu rosu, Gravenstein.

 

Ottawa 3 obtinut prin incrucisare intre Robin x M9. Portaltoi de vigoare mica spre mijlocie, rezistent la ger. Defecte: sensibil la atacul paduchele lanos al marului.

 

MF10 omologat in 2000, obtinut 1975 in Romania la SCDP Falticeni prin incrucisare intre M9 x M4. Autor: Mircea Movileanu. Portaltoi de vigoare mica (portaltoiul la varsta de 5 ani ajunge la 1,5 m inaltime). Are afinitate cu majoritatea soiurilor cultivate,  se ancoreaza bine in sol, rezistent la ger, asigura intrarea rapida pe rod, asigura productii constante.  Defecte: drajoneaza slab in livada,  sensibil la atacul de paduche lanos al marului;

 

M26 obtinut prin incrucisare intre M16 x M9. Portaltoi de vigoare mica spre mijlocie (portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 2,4-3 m inaltime). Are afinitate cu majoritatea soiurilor cultivate, se fixeaza bine in sol, drajoneaza foarte slab, asigura o intrare rapida pe rod (dupa 2-3 ani), fructele sunt mari, fructele se coloreaza bine. Defecte: sensibil la asfixierea rădăcinilor, mana de sol la mar (Phytophthora cactorum).

 

II. Portaltoii vegetativi ai marului de vigoare mijlocie:

M4  sin. Dusenul galben, Dusenul de Holstein. Portaltoi de vigoare submijlocie. Asigura o intrare rapida pe rod, vigoare mijlocie, producții ridicate. Defecte: sensibil la seceta, vant (inradacinare slaba), atacul paduchele lanos al marului; nu are afinitate cu soiuri ca: Boskoop Rouge, Gravenstein, Reinette de Champagne, Starking Delicious.

 

MF5 omologat in 1999, obtinut 1976 in Romania la SCDP Falticeni prin incrucisare intre M9 x Malus prunifolia var. luteia. Autor: Mircea Movileanu. Portaltoi de vigoare submijlocie (portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 2,7-3 m inaltime). Are afinitate cu majoritatea soiurilor cultivate,  nu drajoneaza in livada,  se ancoreaza bine in sol, se obtin fructe de calitate.  Defecte: sensibil la atacul de paduche lanos al marului;

 

M7 Portaltoi de vigoare mijlocie (70-75% din inaltimea standard, portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 3-4 m inaltime). Asigura o ancorare buna in sol (are sistem de inradacinare bine dezvoltat);  rezistenta la ger. Defecte: drajoneaza puternic, nu suporta solurile usoare, nu este compatibil cu soiurile „spur” (care rodesc pe ramuri scurte). Defecte: sensibil la mana de sol la mar (Phytophthora cactorum).

 

BN II/118 omologat in 2003, obtinut in Romania la SCDP Bistrita prin selectie dintr-o populatie locala. Autor: Doina Vladeanu. Portaltoi de vigoare mijlocie (portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 3-4 m inaltime). Asigura o intrare rapida pe rod (dupa 3 ani de la plantare), are afinitate cu majoritatea soiurilor cultivate,  nu drajoneaza in livada,   se utilizeaza pe soluri usoare si fertile.

 

MM106 sin. M106, Malling-Merton 106, MM.106 EMLA. Soi obtinut in 1932 prin incrucisare intre Northern Spy X Malling 1. Portaltoi de vigoare mijlocie (70-75% din inaltimea standard, portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 3-4 m inaltime). Asigura o intrare rapida pe rod (dupa 3-4 ani), producții ridicate, productii anuale constante, are afinitate cu majoritatea soiurilor cultivate,   este rezistent la seceta, tolerant la umiditate in sol, se poate cultiva pe o gama variata de soluri.  Defecte: foarte sensibil la mana de sol la mar (Phytophthora cactorum).

 

MM111 sin. Malling Merton 111 EMLA, M.1, M.111. Soi obtinut in 1952 prin incrucisare intre Merton 793 x ‘Northern Spy’. Portaltoi de vigoare mijlocie – mare (75 % din inaltimea standard, portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 4-4,5 m inaltime). Are afinitate cu numeroase soiuri, este tolerant la seceta, tolerant la umiditate in sol, se fixeaza bine in sol, intra pe rod dupa 4 sau 5 ani.

 

MM104 – obtinut in 1920 prin incrucisare intre Northern Spy × M.2. Portaltoi de vigoare mijlocie – mare (90 % din inaltimea standard). Asigura o intrare rapida pe rod, producții ridicate. Defecte: este sensibil la asfixierea rădăcinilor, mana de sol la mar (Phytophthora cactorum).

 

M2 sin. Dusenul de Fontenay. Portaltoi de vigoare mijlocie – mare (70 % din inaltimea standard, portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 4 m inaltime). Tolereaza bine solurile argiloase, se fixeaza bine in sol, induce o productivitate ridicata. Defecte: drajoneaza puternic, induce alternanta de rodire (productie neuniforma), este sensibil la asfixierea rădăcinilor; nu are afinitate cu soiurile: Boskoop Rouge, Gravenstein, Starking Delicious.

 

III. Portaltoii vegetativi ai marului de vigoare mare:

MM109 – prin incrucisare intre M.2 × Northern Spy. Portaltoi de vigoare mare. Imprima o producticitate mare. Defecte: drajoneaza, este sensibil la asfixierea rădăcinilor.

 

M3 sin. Dusenul cu frunza ascutita. Portaltoi de vigoare mare. Defecte: sensibil la atacul paduchele lanos al marului, sensibil la asfixierea rădăcinilor.

 

M6 sin. Paradisul fara seaman. Portaltoi de vigoare mare. Defecte: pomii intra tarziu pe rod, productia de mere este scazuta.

 

M1 sin. Paradisul englez cu frunza lata. Portaltoi de vigoare mare, recomandat pentru soiurile de tip „spur” (care fructifica pe ramuri scurte), rezistent la ger, rezistent la asfixierea rădăcinilor, nu drajoneaza, pomii intra mai rapid pe rod comparativ cu cei altoiti pe portaltoi franc (din samanta). Defecte: sensibil la seceta.

 

A2 –  Portaltoi de vigoare mare, pomii intra mai rapid pe rod, rezistent la ger, are sistem de inradacinare bine dezvoltat.

 

M16 sin.  Ketziner ideal – Portaltoi de vigoare mare, afinitate buna cu numeroase soiuri de mar,  rezistent la seceta, suporta o varietate mare de soluri. Defecte: pomii intra tarziu pe rod.

 

M25 – obtinut prin incrucisare intre Northern Spy × M.2.  Portaltoi de vigoare foarte-mare (portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 4,5-4,9 m inaltime), asigura productii ridicate, intrarea pe rod are  loc dupa 5-6 ani, suporta o varietate mare de soluri inclusiv cele mai puțin fertile.

 

MI793 sin Merton I. 793 – obtinut in 1920 prin incrucisare intre Northern Spy × M.2.  Portaltoi de vigoare mare, are sistem de inradacinare bine dezvoltat, afinitate buna cu numeroase soiuri de mar,  asigura productii ridicate, pomii intra devreme  pe rod. Defecte: sensibil la asfixierea rădăcinilor.

 

M11 – Dusenul verde. Portaltoi de vigoare foarte-mare (portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 4,5-4,9 m inaltime), rezistent la ger, rezistent la seceta. Defecte: pomii intra tarziu pe rod, induce alternanta de rodire (productie neuniforma).

 

Malus robusta 5 – Portaltoi de vigoare foarte-mare (portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 4,5-4,9 m inaltime), rezistent la ger, pomii intra devreme  pe rod, asigura productii ridicate.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Portaltoii marului: vegetativi (din marcote)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii