ian. 19 2025

Combaterea Hurlupilor la prun – Taphrina pruni: fungicide

Hurlupi la prun  – boala  apare frecvent la soiurile de prun salbaticite (cresc spontan) si la cele locale.

Boala este provocata de infectia cu ciuperca microscopica Taphrina pruni.

Factori de mediu favorizanti:

⇒ temperaturile de 10-21°C;

⇒ umiditatea atmosferica ridicata, vremea ploioasa, prezenta apei pe planta pentru o perioada mai mare de 9 ore (precipitatii);

⇒ vantul, etc.

Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu si ascospori pe ramuri si muguri (sub solzii mugurilor). Primavara ciuperca infecteaza organele suculente – abia formate. Sporii ciupercii germineaza si patrund in frunze sau alte tesuturi prin intermediul stomatelor sau direct prin peretele celular. Astfel, miceliul ciupercii se dezvolta intre celulele fructelor determinand cresterea si inmultirea anormala a acestora. Fructele infectate vor fi deformate si mai mari decat cele normale. Ciuperca produce asce (celulă producătoare și purtătoare de spori interni „ascospori”) sub epiderma fructului. Ascele se maresc si se sparg eliberand ascosporii.

Semnele atacului  apar pe:

  • fructe – inca din momentul diferentierii acestora. Astfel fructele atacate vor fi deformate, plate, zbarcite, sunt mai mari si mai lungi decat cele neinfecate, fara sambure, spongioase la interior, au culoarea verde-deschis sau galbuie si au o aciditate redusa. Suprafata fructelor capata un aspect fainos, alb -pulverulent, determinat de prezenta ascelor ce elibereaza ascospori. Fructele atacate cad premature;
  • ramuri – atacul pe ramuri poate genera cresterea anormala a numerosi lastari grupati (maturi de vrajitoare).

 

Fungicide/substante active  utilizate in combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta” 

♦  Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru) – este un fungicid de contact cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site (acţiune multiplă în locuri diferite), împotriva manei şi cu activitate secundară împotriva unui spectru larg de boli. Produsul are o formulare unică a două forme de cupru cu acţiune sinergică: hidroxid şi oxiclorură de cupru. Hidroxidul de cupru acţionează preventiv şi antisporulant, formând o peliculă pe organele plantei şi previne infecţia. Oxiclorura de cupru este o substanţă activă de contact cu acţiune preventivă împotriva germinării sporilor şi pătrunderii miceliului în plantă.

Se aplică toamna la căderea frunzelor (BBCH 91) şi primăvara la înmugurire (BBCH 55). 

Mod de utilizare: Doza recomandata: 3,9 kg/ha. Timp de pauză: 21 zile.

 

Curenox 50 (500 g/kg cupru (din oxiclorură de cupru)  – este un fungicid de contact cu acțiune preventivă și curativă, având un spectru larg de acțiune. Cuprul previne germinarea sporilor și protejează planta împotriva noilor infectări prin formarea unui strat protector. CURENOX 50 este recomandat să fi e utilizat ca tratament aplicat înainte sau imediat ce a debutat boala.

Se aplică atunci când 50% din frunze au căzut, până la apariția mugurilor fl orali (BBCH 95-53).

Mod de utilizare: Doza recomandata: 1,5 – 2,0 kg/ha. Volumul de apa: 400 – 1000 L/ha. Numar maxim de tratamente pe an:  4 tratamente.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta” 

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Hurlupilor la prun – Taphrina pruni: fungicide

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii