feb. 10 2025
Combaterea la Viespea marului – insecticide
Viespea merelor (Hoplocampa testudinea) este o insecta deosebit de periculoasa, intrucat afecteaza grav productia atat calitativ cat si cantitativ. Viespea marului are 1 generatie pe an (monovoltina). Primavara in martie-aprilie (fenofaza de urechiuse), larvele aflate in sol se transforma in pupe si apar primii adulti. In lunile aprilie-mai (fenofaza de inceput de inflorit–inflorit), femelele isi depun ouale la baza caliciului intr-o incizie facuta cu ajutorul ovipozitorului. Larvele la inceput rod galerii superficiale sub epiderma, apoi patrund la interior si consuma semintele dupa care trec de la un fruct la altul. In luna iunie larvele ajung la maturitate, migreaza in sol si construiesc un cocon de matase impregnat cu pamant in care vor hiberna.
Semnele atacului:
Atacul primar – larvele tinere sapa o galerie arcuita sub epiderma, dupa care coboara spre lojile seminale si consuma semintele. La fructele atacate sub epiderma – galeriile se suberifica, se observa acest lucru cu usurinta pe suprafata fructului.
Atacul secundar – presupune trecerea de la un fruct la altul (o larva afecteaza pana la 3-4 fructe) si consumul de seminte, pana ce larva isi incheie dezvoltarea. La suprafata fructului se pot observa cavitatile deschise garnisite cu excremente.
Fructele la care s-au sapat doar galerii sub epiderma se deformeaza si au un aspect inestetic.
Fructele la care s-au consumat semintele nu se mai dezvolta si urmeaza sa cada, afectand grav productia.
Insecticide/substante active utilizate in combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Insecticide de ultima generatie:
♦ Sivanto Prime 200 SL (200 g/l flupiradifuron) – insecticid prietenos cu entomofauna utilă, cu aplicare foliară pentru combaterea afidelor, păduchelui cenușiu, viespii merelor și puricelui melifer al mărului. Produsul acţionează prin contact sau ingestie și are o activitate sistemică și de lungă durată în plante, fiind eficace în combaterea unei game largi de insecte, în special insecte cu aparatul bucal pentru înţepat și supt. Efectul propriu-zis asupra insectelor dăunătoare constă în perturbarea ireversibilă a funcţiilor vitale ale centrilor nervoși, efect ce conduce la încetarea hrănirii (după 1-2 ore) și în final la moartea lor.
Momentul aplicarii: de la înflorire deplină cu cel puţin 50% din flori deschise (BBCH 65) până când fructele ating 90% din mărimea caracteristică soiului (BBCH 79).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,9 L/ha (pentru o coroană cu înălţimea de 3 metri). Volumul de apa: 750 – 1500 L/ha (pentru o coroană cu înălţimea de 3 metri). Numarul maxim de aplicari: 1 tratament. Timp de pauza: 14 zile.
II. Insecticide:
Piretroizi de sinteza:
♦ Decis 25 WG (deltametrin 250 g/kg) – este un insecticid piretroid pentru combaterea dăunătorilor la grâu, cartof, viță de vie, pomi fructiferi, varză. Decis 25 WG acționează prin contact și ingestie asupra insectelor dăunătoare aflate atât în stadiul de larve, cât și de adulți. Produsul are efect de șoc și o durată de activitate de 7-10 zile.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,045 kg/ha (0,003%). Volumul de apa: 1500 l/ha. Numar maxim de aplicari pe an: 3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 14 zile. Timp de pauza: 7 zile.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea la Viespea marului – insecticide