mart. 27 2024
Combaterea Manei la Cartof prin tehnologii moderne
Mana cartofului este cauzata de ciuperca Phytophthora infestans, fiind considerata una dintre cele mai grave boli ale cartofului. In anii ploiosi poate provoca pierderi de 40-50 % din recolta, ajungandu-se pana la calamitarea culturilor.
In ultimii 15 ani, mana cartofului (Phytophthora infestans) a devenit din ce in ce mai agresiva, atacand aproape toate organele plantei: frunza, tulpina, inflorescenta, tubercul. Ciuperca sporuleaza frecvent pe partea inferioara a frunzelor, dar si pe alte organe.
Aparitia bolii „mana cartofului” este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi atmosferice optime intre: 12-13°C (infectie prin zoospori) si 22-24°C (infectie prin filamente).
Boala se manifesta incepand de la circa 1 luna de la plantare si pana la sfarsitul vegetatiei.
Semnele bolii se pot observa:
– la inceput pe frunze, dar mana ataca absolut toate partile verzi ale plantei. Pe spatele frunzelor apar pete mari de culoare verde-cenusiu. Petele prezinta un puf albicios ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Zonele atacate devin brune, se usuca si necrozeaza (mor)
– pe tulpini apar pete brune, care provoaca innegrirea si uscarea in intregime a acestora. Atacul pe tulpini si frunze conduce la uscarea (topirea) timpurie a tufelor de cartof
– pe tuberculi, atacul se recunoaste la inceput, prin sectionarea (taierea) acestora, astfel atacul se prezinta sub forma unui inel brun ce inainteaza de la margine spre centru sub forma unor raze (brune sau negru-murdar). Mai tarziu, atacul pe tuberculi se manifesta si la exterior prin aparitia unor pete brune adancite-scufundate in pulpa.
Fungicide utilizate la combaterea manei la cartof
♦ Champ 77 WG (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru) – este un fungicid care se prezintă sub formă de granule de culoare albastră, dispersabile în apă, cu un conținut de 500 g/kg cupru metalic sub formă de hidroxid de cupru. Se aplică tratamente în perioada de vegetație, la avertizare și în alternanță cu fungicide sistemice pentru combaterea manei cartofului.
Mod de utilizare: Doza 2,0 kg/ha.Timp de pauza: 7 zile.
♦ Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic) – se prezintă sub formă de suspensie fină, omogenă, mobilă, cu tendință de depunere în timp, dar cu o bună capacitate de revenire în sistem omogen, de culoare verzuie, cu un conținut de 345 grame/l sulfat de cupru tribazic (= 190 g/l cupru). La cartof, se aplică în special la primele și ultimele tratamente, pentru mană.
Mod de utilizare: Doza 3-4 l/ha. Timp de pauza: 7 zile.
♦ Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru) – este un fungicid de contact cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site (acţiune multiplă în locuri diferite), împotriva manei şi cu activitate secundară împotriva unui spectru larg de boli. Produsul are o formulare unică a două forme de cupru cu acţiune sinergică: hidroxid şi oxiclorură de cupru. Hidroxidul de cupru acţionează preventiv şi antisporulant, formând o peliculă pe organele plantei şi previne infecţia. Oxiclorura de cupru este o substanţă activă de contact cu acţiune preventivă împotriva germinării sporilor şi pătrunderii miceliului în plantă. Se aplică la apariţia simptomelor, de la a 5-a frunză până când tuberculii încep să se coloreze (BBCH 15-85).
Mod de utilizare: Doza 3,0 kg/ha. Timp de pauza: 7 zile.
♦ Carial Star (250 g/l mandipropamid + 250 g/l difenoconazol) – este un fungicid ideal pentru producătorii de cartof, el putând fi utilizat împotriva bolilor cauzate de un spectru larg de ciuperci din clasele oomycete, ascomycete şi deuteromycetes. Carial Star combină excelent activitatea lui mandipropamid pentru controlul manei cu cea a difenoconazolului pentru a controla şi alternarioza. Stadiul de utilizare: produsul se aplică preventiv, la avertizare, de la stadiul cȃnd ȋncepe iniţierea tuberculilor şi până la ȋnceputul ȋngălbenirii frunzelor.
Mod de utilizare: Doza 0,6 l/ha. Timp de pauza: 3 zile.
♦ Endavia (30 g/l oxathiapiprolin + 70 g/l benthiavalicarb) – este fungicidul recomandat a fi aplicat preventiv pentru a obține maximul de eficiență asupra manei cartofului. Este recomandat să fie aplicat preventiv, înainte de primele semne vizibile ale bolii, 2 tratamente succesive/sezon, la un interval de 10 zile între tratamente. În caz de presiune mare de infecție se recomandă aplicarea tratamentelor la un interval de 7 zile.
Mod de utilizare: Doza 0,4 l/ha. Timp de pauza: 7 zile.
♦ Zorvec Entecta (48 g/l oxathiapiprolin și 240 g/l amisulbrom) – combină două substanțe active: oxathiapiprolin și amisulbron ce fac parte din două grupe diferite de fungicide cu moduri diferite de acțiune ce împiedică formarea rezistenței. Este recomandat să fie aplicat preventiv, înainte de primele semne ale bolii, la un interval de 10 zile între tratamente. În caz de presiune mare de infecție se recomandă aplicarea tratamentelor la un interval de 7 zile între tratamente.
Mod de utilizare: Doza 0,25 l/ha. Timp de pauza: 7 zile.
♦ Infinito 687,5 SC (62,5 g/l fluopicolid + 625 g/l propamocarb clorhidrat) – are acțiune preventivă, curativă și antisporulantă asupra ciupercilor patogene care produc mana datorită mecanismului de acțiune diferit și unic al celor două componente active. Se recomanda 1-3 tratamente preventive la interval de 7-10 zile, începând cu momentul întrepătrunderii frunzelor din același bilon. În situația unor condiții extrem de favorabile pentru mană și a existenței unei rezerve infecțioase mari, acest interval trebuie redus corespunzător.
Mod de utilizare: Doza 1,4 l/ha, Timp de pauză: 7 zile.
♦ Carial Flex (250 g/kg mandipropamid + 180 g/kg cimoxanil) – este un fungicid care oferă protecţie foarte bună a inflorescenţelor, fructelor şi aparatului foliar. Produsul conţine o combinaţie de două substanţe active complementare cu moduri de acţiune diferite împotriva manei. Se aplica preventiv si curativ, de la inceputul inchiderii randurilor, pana la dezvoltarea completa a tufei (BBCH31-BBCH89).
Mod de utilizare: 0,6 kg/ha. Timp de pauză: 21 zile.
♦ Lieto / Zetanil (cimoxanil 330 g/kg + zoxamid 330 g/kg) – este un fungicid sistemic cu actiune curativa si preventiva. Se va aplica de la răsărire până la maturitatea fructelor (bacelor) și a seminţelor (BBCH 21-89).
Mod de utilizare: 0,45 kg/ha.
♦ Cupertine Super (zeama bordeleza + cymoxanil) – este un fungicid de contact cu acțiune sistemic locală. La cultura cartofului, alternanţa fungicidului Cupertine Super cu fungicide de contact asigură o protecţie foarte bună atât împotriva manei cât şi a alternariozei şi împiedică apariţia formelor rezistente ale ciupercilor.
Mod de utilizare: 3,5 kg/ha.
♦ Nando 500 SC (500 g/l fluazinam) – este un fungicid de contact cu acțiune preventivă şi protectoare, stopând germinarea şi producerea sporilor ciupercii în toate stadiile de dezvoltare ale acesteia. De asemenea, Nando 500 SC împiedică migrarea zoosporilor către tuberculi, prevenind infectarea acestora. Intervalul de aplicare al tratamentelor este cuprins între 7 şi 14 zile, în funcție de condițiile climatice şi evoluția culturii.
Mod de utilizare: 0,3-0,4 l/ha. Timp de pauză: 7 zile.
♦ Terminus (fluazinam 500 g/l) – Fungicid de contact, cu efect preventiv, ce stopează germinarea și mobilitatea sporilor, blocând migrarea acestora către tuberculi.
Mod de utilizare: 0,3-0,5 l/ha.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).
Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea Manei la Cartof prin tehnologii moderne