mart. 25 2024
Combaterea Manei la Ceapa prin tehnologii moderne
Mana cepei este cauzata de ciuperca (Peronospora destructor). Mana cepei este o boala periculoasa, care afecteaza frunzele (cultura pentru ceapa verde si pentru bulbi), tijele florale (plante semincere) si bulbii de ceapa.
Atacul pe frunze apare sub forma unor pete alungite, galbui pe care se formeaza un puf cenusiu-violaceu. Zonele atacate se inmoaie, frunzele se usuca sau se apleaca pe sol si putrezesc. La plantele semincere apar pe tulpini pete cu forme circulare sau elipsoidale, de culoare galbuie cu puf cenusiu-violaceu, ulterior acestea devin negre.
Plantele afectate de mana la ceapa (Peronospora destructor) nu se mai dezvolta, bulbii rămân mici si exista riscul ca bulbii sa se inmoaie si sa putrezeasca in timpul pastrarii.
Atacurile severe ale acestei boli apar in condiții cu umiditatea mare (prezenta apei pe frunze pentru 2-4 ore), umiditatea atmosferica ridicata (peste 90% timp de câteva ore) si temperaturi optime de 10-12°C.
In anii cu precipitații abundente si lipsa tratamentelor cu fungicide, atacul manei la ceapa, poate afecta pana la 90 % din plante.
Transmiterea bolii de la un an la altul se realizează cu ajutorul resturilor plantelor infectate si prin bulbii infectați.
FUNGICIDE UTILIZATE LA COMBATEREA MANEI LA CEAPA
♦ Aliette 80 WG (fosetil de aluminiu 800 g/kg) – Aliette este un fungicid sistemic cu capacitate ridicată de penetrare în plante prin frunze (sub 30 minute), flori și rădăcini. Se remarcă prin mobilitatea excepțională în plantă datorită distribuției complete ascendente și descendente în cca. o oră de la aplicare, ceea ce permite protejarea pentru o lungă perioadă de timp a organelor vegetative și fructifere, inclusiv a creșterilor noi. Aliette are o foarte bună acțiune preventivă, acționând prin inhibarea germinației sporilor și prin blocarea dezvoltării miceliului în plantă și a sporulării. Prezintă suplimentar proprietatea unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor. Nu prezintă risc de apariție a rezistenței.
Mod de utilizare: Doza – 2 kg/ha pentru combaterea manei. Se efectuează 1-3 tratamente preventive la avertizare la interval de 10 zile, în intervalul începutul formării bulbului până la 75% din diametrul final. Timp de pauză: 14 zile.
♦ Infinito 687,5 SC (62,5 g/l fluopicolide + 625 g/l propamocarb clorhidrat) – Infinito are acțiune preventivă, curativă și antisporulantă asupra ciupercilor patogene care produc mana datorită mecanismului de acțiune diferit și unic al celor două componente active. Fluopicolid face parte dintr-o nouă clasă chimică, acilpicolide. Se caracterizează prin acțiunea preventivă și antisporulantă. Fluopicolid are activitate sistemică acropetală și, în același timp, translaminară în plante. Acțiunea preventivă se manifestă specific prin distrugerea rapidă a zoosporilor, iar acțiunea puternic antisporulantă se manifestă prin împiedicarea formării fructificațiilor ciupercilor și a diseminării ulterioare a bolii. Propamocarb are distribuție sistemică în plantă și acțiune preventivă multi-site. El inhibă germinarea sporilor, creșterea și pătrunderea miceliului în plante și are acțiune curativă de blocare a dezvoltării miceliului ciupercii în planta gazdă.
Mod de utilizare: Doza – 1,4 l/ ha, 1-2 tratamente preventive la avertizare, la interval de 7-10 zile în funcție de presiunea de infecție, între fazele a 9-a frunză formată și 50% din frunze culcate. Volum de soluție: 600-1000 l/ ha. Timp de pauză: 7 zile.
♦ Ortiva / Amistar (250 g/l azoxistrobin) – Amistar este un fungicid cu actiune sistemica locala translaminara pe frunze. Amistar se aplica preventiv, la avertizare, cand conditiile de clima sunt favorabile dezvoltarii bolii. La arpagic – de la formarea primelor 3 frunze pana la formarea completa a bulbului; la ceapa si ceapa verde – de la 4 frunze formate pana la 50% frunze aplecate.
Mod de utilizare: Ceapa camp 0,75-1 l/ha la un interval de 7 zile, timp de pauza 14 zile; Ceapa verde 0,75-1 l/ha la un interval de 10 zile, timp de pauza 7 zile; Arpagic 0,75-1 l/ha la un interval de 7 zile, timp de pauza 14 zile, se recomanda 2-3 tratamente/an, in alternanta cu alte produse.
♦ Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol) – Ortiva Top conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminară. Azoxistrobin: Acţionează ca inhibitor al respiraţiei mitocondriale, blocând ciclul energetic al patogenului. Intervine în ciclul biologic al ciupercii, în principal în timpul germinaţiei sporilor şi în timpul iniţierii penetrării în ţesuturile plantei. Prezintă preluare graduală şi activitate sistemică locală (translaminară) în frunze. Activitate preventivă. Difenoconazol: Prezintă acţiune preventivă şi curativă. Acţionează prin blocarea biosintezei steroizilor în membranele celulare ale fungilor. Acţiune sistemică locală şi uşoară translocare acropetală.
Mod de utilizare: Ceapa verde (camp) Doza recomandată: 1l/ha, Stadiul de utilizare: 5 frunze adevărate, Nr. maxim de aplicări 1, Timp de pauză până la recoltare 7 zile; Ceapa din arpagic si semanat direct Doza recomandată: 1 l/ha, Stadiul de utilizare: de la începutul îngroșării frunzelor bazale, până când bulbul are 50% din diametrul normal, Doza recomandată: 1 l/ha, Nr. maxim de aplicări: 1 – intervalul minim dintre tratamente este de 14 zile, Timp de pauză până la recoltare: 14 zile.
♦ Zorvec / Endavia (70 g/l benthiavalicarb + 30 g/l oxathiapiprolin) – ZorvecTM Endavia® este fungicidul recomandat a fi aplicat preventiv pentru a obține maximul de eficiență asupra manei cartofului, cepei și usturoiului. Protecția lăstarilor tineri și eficiența formulării permite mărirea intervalului dintre două tratamente cu 3-4 zile. Este rezistent la spălare chiar și la 20 de minute de la aplicare. Flexibil și ușor de folosit în condiții climatice dificile protejând frunzele și pe fața inferioară. Are acțiune translaminară și sistemică, protejând astfel frunzele în curs de apariție. ZorvecTM Endavia® combină două substanțe active: oxathiapiprolin și benthiavalicarb. Oxathiapiprolin acționează ca modulator proteic de legare a oxysterolului în celule fungice. Acest mod de acțiune este nou și indicat în Comitetul de Acțiune privind Rezistența la Fungicide prin Codul FRAC 49. Mișcarea translaminară a oxathiapiprolin pe suprafețele tratate oferă o protecție uniformă. Acțiunea sistemică prin xilem ajută la protejarea frunzelor și lăstarilor nou apăruți. Benthiavalicarb este un fungicid din categoria Amidelor Acidului Carboxilic (CAA), clasificate în conformitate cu Codul FRAC 40. Acest mod de acțiune este asociat în mod direct cu inhibarea creșterii miceliului agentului patogen.
Mod de utilizare: Cultura: Ceapă, Ceapă eșalotă, Usturoi; Doza – 0,5 litri/ha, timp de pauză (PHI): 28 zile. Numărul maxim de aplicări: 3. Aplicați succesiv sau alternativ cu un fungicid cu mod de acțiune diferit. Perioada de aplicare: începând cu stadiul de 3 frunze. Aplicați preventiv înainte de primele semne vizibile ale bolii, folosind un interval de aplicare între tratamente de 7 zile, dar astfel încât să respectați timpul de pauză de 28 zile. Volumul de apă recomandat este între 200 și 800 litri.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza”
(perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).
Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea Manei la Ceapa prin tehnologii moderne