dec. 28 2024
Combaterea Moniliozei la Prun – fungicide eficiente
Monilioza la Prun (mumificarea prunelor) – este o boala provocata de ciupercile microscopice din genul Monilinia (Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Monilinia fructicola, etc.).
Monilioza este boala cea mai grava a pomilor samburosi/samburoase (cais, prun, cires, visin, piersic). Aceasta poate conduce la prun la pierderi (afectare cantitaliva si calitativa) de productie/recolta insemnate.
Factori de mediu favorizanti: umiditatea mare, vremea ploioasa, temperaturile mai scazute.
Atacul de monilioza la prun este frecvent pe fructe, dar in condiții favorabile si lipsa tratamentelor, boala se manifesta (la unele soiuri) si pe lăstari tineri, frunze, flori.
Semnele atacului se pot observa pe:
♣ Atacul pe flori conduce la uscarea acestora. Florile afectate de monilioza raman prinse pe ramura;
♣ Afectarea lastarilor este semnalata de brunificarea zonei cambiale care altfel are o culoare verde deschis. Lastarii afectati sunt flexibili si nu se rup. Atacul pe lastarii tineri conduce la ofilire, indoirea varfului in jos si uscare.
♣ Atacul pe fructele tinere/verzi si pe trunchiul copacului este semnalat si de prezenta cleiului (gomozelor);
♣ Atacul moniliozei la prun este frecvent pe fructe/prune in perioada coacerii si in lipsa tratamentelor, conduce rapid la compromiterea acestora. Pe fructele parguite si coapte atacate se pot observa mici pernițe de mucegai albicios (miceliu si conidii); Pe fructele verzi atacate se pot observa zone/pete mari brune acoperite de pernițe de mucegai albicios (miceliu si conidii).
♣ Prunele atacate, ramase in pom peste vara se zbârcesc/mumifica si rămân agățate de ramuri peste iarna, constituind sursa de infecție primara in primăvara.
Fungicide/substante active utilizate la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Tratamente preventive iarna (tratamente in perioada de repaus „la negru”) cu produse fungicide cuprice:
♦ Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic) – este un fungicid de contact cu efect multilateral în combaterea unui număr mare de boli la diverse specii horticole. Cuprul, componenta activă din fungicidul Cuproxat Flowable, acționează prin contact, având efect multilateral asupra fungilor și bacteriilor.
La prun se aplică în timpul vegetației, la avertizare.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 3,5 l/ha (0,35 %). Timp de pauza: 21 zile
♦ Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru) – este un fungicid de contact cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site (acţiune multiplă în locuri diferite), împotriva manei şi cu activitate secundară împotriva unui spectru larg de boli. Produsul are o formulare unică a două forme de cupru cu acţiune sinergică: hidroxid şi oxiclorură de cupru. Hidroxidul de cupru acţionează preventiv şi antisporulant, formând o peliculă pe organele plantei şi previne infecţia. Oxiclorura de cupru este o substanţă activă de contact cu acţiune preventivă împotriva germinării sporilor şi pătrunderii miceliului în plantă.
Se aplică toamna la căderea frunzelor (BBCH 91) şi primăvara la inmugurire (BBCH 55).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 3,9 kg/ha. Timp de pauza: 21 zile
II. Tratamente in vegetatie:
II.1. Tratamente preventive cu produse de contact:
♦ Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic) – este un fungicid de contact cu efect multilateral în combaterea unui număr mare de boli la diverse specii horticole. Cuprul, componenta activă din fungicidul Cuproxat Flowable, acționează prin contact, având efect multilateral asupra fungilor și bacteriilor.
La prun se aplică în timpul vegetației, la avertizare.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 3,5 l/ha (0,35 %). Timp de pauza: 21 zile
II.2. Tratamente preventive cu produse sistemice/translaminare:
1. Produse-fungicide din categoria botryticidelor:
♦ Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil) – este o combinaţie a două componente active complementare, cu două moduri diferite de acţiune împotriva putregaiului cenuşiu şi a altor boli. Switch este rezistent la spălare la 2 ore după aplicare. Produsul are acţiune multiplă blocând bolile în 4 locuri distincte: germinarea sporilor, creşterea tubului germinativ, penetrarea în plantă şi creşterea miceliului inter şi intra celular. Cu toate că modul de acţiune permite utilizarea preventivă şi curativă, se recomandă aplicarea strict preventivă pentru a evita pagubele şi infestarea ireversibilă, după caz, a culturii.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,8-1 kg/ha (în funcţie de presiunea de infecţie). Volum de apa: 600-1500 litri/ ha. Numar maxim de tratamente pe an: 3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 10 zile. Timp de pauza: 7 zile.
♦ Teldor 500 SC (fenhexamid 500 g/l) – este un fungicid cu acțiune de contact și local sistemică pentru combaterea putregaiului cenușiu la vița de vie, legume, căpșuni, flori ornamentale și a moniliozelor la sâmburoase. Substanţa activă fenhexamid aparţine grupei chimice a hidroxianilidelor şi se caracterizează printr-o acţiune preventivă asupra agenţilor patogeni, inhibând puternic dezvoltarea tubului de germinaţie al conidiilor şi pătrunderea acestuia în ţesuturile plantei.
Tratamentele se aplică preventiv în intervalul BBCH51-89 (de la umflarea mugurilor până când fructele ajung la maturitate).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,8 L/ha. Volum de apa: 1000 litri/ ha. Numar maxim de tratamente pe an: 1-3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 10 zile. Timp de pauza: 3 zile.
♦ Chorus 50 (500 g/kg ciprodinil) – este un fungicid penetrant sistemic care inhibă biosinteza aminoacizilor esenţiali (metionină). Nu interferează în biosinteza ergosterolilor precum triazoli. Ciprodinil aparţine clasei anilinopirimidine şi intervine în ciclul de viaţă al ciupercilor, în special în timpul procesului de penetrare şi de creştere a miceliului în ţesutul plantei. Ciprodinil prezintă o bună şi rapidă translocare în frunze, acropetală şi translaminară. Chorus 50 are acţiune preventivă şi curativă.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0.45-0.75 kg/ha. Volum de apa: 600-1500 litri/ ha. Numar maxim de tratamente pe an: 3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 7-10 zile. Timp de pauza: 7 zile.
♦ Signum (26,7 % boscalid +6,7 % piraclostrobin) – este un produs inovator din gama AgCelence® pentru sâmburoase şi legume, cu o combinaţie unică de două substanţe active noi cu moduri de acţiune diferite: boscalid, din grupa carboxamide şi piraclostrobin (substanţă activă renumită din grupa strobilurinelor). Este un produs inovator, specific pentru combaterea moniliozei şi a altor boli la sâmburoase. Se aplica pe perioada de vegetație BBCH 59-81, de la deschiderea primelor flori până la începutul colorării tipice a fructelor.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,5 kg/ha. Volum de apa: 500-1000 litri/ ha. Numar maxim de tratamente pe an: 3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 7 zile. Timp de pauza: 7 zile.
2. Produse-fungicide din categoria triazolilor:
♦ Folicur Solo 250 EW (tebuconazol 250 g/l) – este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor la cireș, prun, măr, viță de vie, rapiță. Substanţa activă tebuconazol (din grupa chimică a triazolilor) pătrunde rapid după stropire în ţesuturile plantelor după care este distribuită ascendent (acropetal) prin xilem până în vârfurile tinere de creștere. Din punct de vedere biochimic, produsul disturbă procesul de biosinteză a sterolilor (DMI), punând agenţii patogeni în imposibilitatea de a se mai dezvolta chiar dacă infecția a avut loc de curând. Produsul prezintă proprietăţi preventive şi curative asupra unui spectru larg de patogeni cu localizare în special foliară și care afectează numeroase culturi.
Se efectuează maxim două tratamente pe sezon, primul în intervalul deschiderea sepalelor (BBCH 57) până în faza de sfârşit de înflorit (BBCH69), iar al doilea tratament în intervalul cuprins între BBCH 70 (începutul creşterii fructelor) până la BBCH 89 (coacerea fructelor).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0.75 L/ha. Volum de apa:1000 litri/ ha. Numar maxim de tratamente pe an: 2 tratamente. Timp de pauza: 7 zile.
♦ Orius 25 EW (tebuconazol): – este un fungicid cu acțiune sistemică pentru combaterea bolilor la grâu, orz, rapiță, sâmburoase, măr, viță de vie, tomate și castraveți, precum și pentru utilizarea ca regulator de creștere la rapiță, în tratamentele de toamnă. Orius 25 EW este un fungicid sistemic din grupa triazolilor, cu un conținut de 250 g/l tebuconazol. Se prezintă sub formă de emulsie de ulei în apă, omogenă, mobilă, inodoră, de culoare maro. Fungicidul acționează prin inhibare pe două căi a biosintezei ergosterolului în pereții celulari ai organismelor țintă. Odată absorbit în tesuturi (în maxim 2 ore de la aplicare), produsul se translocă acropetal și are o remanență îndelungată de 3-4 săptămâni. Datorită proprietăților sale, produsul are acțiune preventivă, dar și curativă și eradicantă. Pentru a preveni instalarea rezistenței patogenilor, se va evita aplicarea a mai mult de două tratamente cu Orius 25 EW la aceeași cultură și pe aceeași suprafață într-un sezon.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,075 – 0,1% (0,75–1,0 l/ha în 1000 l apă). Timp de pauza: 7 zile.
3. Fungicide eficiente omologate:
♦ Luna Experience 400 SC (fluopiram 200 g/l + tebuconazol 200 g/l) – este un fungicid pentru combaterea bolilor la măr, păr, sâmburoase, vița de vie, varză, praz, morcov. LUNA EXPERIENCE 400 SC conţine: – fluopiram – o substanţă activă nouă, cu proprietăţi sistemice şi translaminare, ce aparţine grupei piridiletilamide. În ciclul de dezvoltare al patogenilor, fluopiram acţionează în toate stadiile inhibând germinaţia sporilor, creşterea tubului germinativ, creşterea miceliului şi sporularea. La nivel biochimic, substanţa inhibă enzimele (Complex II – SDH inhibitor) responsabile în respiraţia mitocondrială prin blocarea transportului de electroni în lanţul respirator; este eficace împotriva unui spectru larg de patogeni în tratamente preventive. Acţionează asupra ciupercilor din clasa Ascomycete şi Deuteromycete; – tebuconazol – aparţine clasei chimice a triazolilor şi are acţiune sistemică. Substanţa activă tebuconazol pătrunde în ţesuturile plantelor după care este distribuită acropetal şi intervine în procesul de sinteză a sterolilor, punând agenţii patogeni în imposibilitatea de a se mai dezvolta. Tebuconazol prezintă proprietăţi preventive, curative şi uneori eradicative care îi conferă un spectru larg de activitate. Sunt protejate frunzele, lăstarii, florile şi organele fructifere.
Se efectuează maxim 1 tratament pe sezon, începând cu faza de buton alb (BBCH 59) până în faza de fructe coapte pentru recoltare (BBCH 87).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0.5 L/ha. Volum de apa:1000 litri/ ha. Numar maxim de tratamente pe an: 1 tratament. Timp de pauza: 7 zile.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea Moniliozei la Prun – fungicide eficiente