dec. 30 2024

Combaterea patarii rosii a frunzelor la Prun – fungicide

Patarea rosie a frunzelor de prun este o boala provocata de ciuperca microscopica Polystigma rubrum. Ciuperca ierneaza in peritecile (care se formeaza in locul picnidiilor) cu asce (celulă producătoare și purtătoare de spori interni „ascospori„) si ascosporii din frunzele cazute pe sol.

Primavara – Vara (aprilie-iunie), in perioadele ploioase, ascosporii ciupercii cu ajutorul vantului si picaturilor de apa se raspandesc si infecteaza frunzele. Pe frunze ciuperca formeaza o pata rotunda, de 6-8 mm, culoarea este la inceput galben-verzuie apoi rosie. In aceasta se formeaza picnidii ce contin picnospori unicelulari, hialini, nu prezinta septe, in forma de bastonas (au varful curbat) de 25-40 x 0.5-0.7 µm. 

Factori de mediu favorizanti:  vantul si picaturile de apa (din precipitatii)

Semnele atacului se pot observa pe: 

Frunze –  pe acestea apar pete rotunde, scufundate, de 6-8 mm in diametru, culoarea acestora este la inceput galben-verzuie apoi portocalie-rosie, rosu-inchis. Pe partea inferioara a frunzei petele sunt usor bombate (spre partea inferioara), pe acestea se pot observa puncte inchise-negricioase.

 

Fungicide/substante active utilizate la combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta”

 I.  Fungicide sistemice:

♦  Luna Experience 400 SC (fluopiram 200 g/l + tebuconazol 200 g/l)este un fungicid pentru combaterea bolilor la măr, păr, sâmburoase, vița de vie, varză, praz, morcov. LUNA EXPERIENCE 400 SC conţine: – fluopiram – o substanţă activă nouă, cu proprietăţi sistemice şi translaminare, ce aparţine grupei piridiletilamide. În ciclul de dezvoltare al patogenilor, fluopiram acţionează în toate stadiile inhibând germinaţia sporilor, creşterea tubului germinativ, creşterea miceliului şi sporularea. La nivel biochimic, substanţa inhibă enzimele (Complex II – SDH inhibitor) responsabile în respiraţia mitocondrială prin blocarea transportului de electroni în lanţul respirator; este eficace împotriva unui spectru larg de patogeni în tratamente preventive. Acţionează asupra ciupercilor din clasa Ascomycete şi Deuteromycete; – tebuconazol – aparţine clasei chimice a triazolilor şi are acţiune sistemică. Substanţa activă tebuconazol pătrunde în ţesuturile plantelor după care este distribuită acropetal şi intervine în procesul de sinteză a sterolilor, punând agenţii patogeni în imposibilitatea de a se mai dezvolta. Tebuconazol prezintă proprietăţi preventive, curative şi uneori eradicative care îi conferă un spectru larg de activitate. Sunt protejate frunzele, lăstarii, florile şi organele fructifere.

Se aplica începând cu faza de buton alb (BBCH 59) până în faza de fructe coapte pentru recoltare (BBCH 87).

Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,5 L/ha. Volumul de apa:1000 l apă. Numar maxim de tratamente pe an:  1 tratament. Timp de pauza: 7 zile.

 

♦  Signum (26,7% boscalid + 6,7% piraclostrobin) – este un fungicid inovator, cu o combinatie unica de doua substante active noi, cu moduri de actiune diferite: boscalid, din grupa carboxamide si piraclostrobin (substanta activa renumita din grupa strobilurinelor). Se aplica pe perioada de vegetatie BBCH 59-81, de la deschiderea primelor flori pana la începutul colorarii tipice a fructelor. 

Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,05% (0,5 kg/ha). Volumul de apa: 500-1000 l apă. Numar maxim de tratamente pe an:  3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 7 zile. Timp de pauza: 7 zile.

 

 II. Fungicide de contact:

♦  Syllit 400SC (400 g/l dodine) – este un fungicid specific folosit pentru combaterea rapănului la măr, bășicării frunzelor la piersic și a pătării roșii a frunzelor de prun. Produsul asigură o deosebită protecție pentru culturile menționate.

SYLLIT 400 SC este recomandat pentru tratamentul preventiv dar și pentru cel curativ. Se recomanda la caderea petalelor, in perioada de dezvoltare a fructelor daca exista presiune de infectie sau imediat dupa recoltare.

Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,13% (1,3 L/ha). Timp de pauza: 60 zile

 

♦  Captan 80 WDG (captan 80%) fungicid de contact cu actiune multi-site care asigura controlul excelent al unui spectru larg de boli din culturile de legume si pomi fructiferi.

Mod de utilizare: Doza recomandata:  0,15%, 1,5 kg/ha. Timp de pauza: 14 zile.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea patarii rosii a frunzelor la Prun – fungicide

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii