mart. 30 2025

Combaterea putregaiului cenusiu la capsun

Putregaiul cenusiu este una dintre cele mai pagubitoare boli pentru capsun. Boala poate apare atat la cultura in camp (gradina) cat si in cultura in spatii protejate (sere, solarii, tunele joase) mai ales in anii ploioși.

Agentul patogen (ciuperca  Botrytis cinerea sin. Botryotinia fuckeliana) este polifag (ataca mai multe specii de plante). El poate trai si saprofit, putând trece usor in stadiul de parazit.

 

Factori de mediu favorizanti:

♦  umiditate atmosferica relativa ridicata;

♦  nebulozitate persistenta, etc.

Ciclul de viata/dezvoltare

Botrytis cinerea  formeaza pe suprafata organelor atacate  conidiofori septati, bruni la baza, lungi de 2-3 mm. La varful conidioforilor se formeaza 2-3 ramificatii (in forma de ciorchine)  pe care sunt prezente numeroase conidii.  Conidiile sunt unicelulare, ovoide, galbui cu dimensiunile de 9-16 x 6-10 μm.

Semnele atacului/Simptomele   apar:

  • pe fruct– ciuperca ataca la inceput fructele strivite,  ranite sau care sunt in contact cu solul, atacul se extinde pe toate fructele formate. Putregaiul la capsun isi continua atacul asupra fructelor si dupa recoltare (in ladite si depozite). Semnele specifice atacului de putregai pe fruct: decolorarea fructului, pete brune, devin moi si zemoase si se acopera de mucegaiul cenusiu-specific;
  • pe floriflorile atacate se brunifica si se ofilesc fiind acoperite de mucegai cenusiu.

 

Fungicide/substante active  utilizate in combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta” 

I. Fungicide Biologice – BIO: 

♦   Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713)este un fungicid și bactericid biologic pentru combaterea bolilor la următoarele culturi de câmp: salată, măr, păr, viță de vie, căpșun, plante ornamentale și trandafiri, cartof, rapiță, sfeclă pentru zahăr, precum și la următoarele culturi în spații protejate: salată, cucurbitacee (castraveți), solanacee (tomate, ardei, pătlăgele, vinete), căpșuni, plante ornamentale și trandafir.

Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor. Dezvoltarea patogenilor este stopată prin privarea acestora de nutrienți și de spațiu pe frunze. În plus, se produc 3 grupe de lipopeptide (iturine, plipastatine și surfactine) care acționează împreună pentru a distruge tuburile germenilor și miceliul fungilor patogeni prin penetrarea membranelor celulare. Odată cu stoparea germinării sporilor este stopată infecția și boala nu se va mai extinde. De asemenea, Bacillus subtilis declanșează răspunsul de rezistenţă sistemică al plantei, fapt indicat de activitatea peroxidazei mărite.

Se aplica de la apariţia primelor flori la baza rozetei de frunze (BBCH 55) până la a doua recoltare (BBCH 89).

Serenade ASO este omologat în România pentru utilizare la culturi de capsuni in camp dupa cum urmeaza::

Mod de utilizare: Doza recomandata: 4 – 8 L/ha. Volumul de apa: 200-1000 litri/ ha.  Numarul maxim de aplicari pe an: 6 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 5 zile.

Serenade ASO este omologat în România pentru utilizare și în spaţii protejate la culturile de capsuni dupa cum urmeaza:

Mod de utilizare: Doza recomandata: 4 – 8 L/ha. Volumul de apa: 200-1000 litri/ ha.  Numarul maxim de aplicari pe an: 6 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 5 zile.

 

♦   Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24) este un produs bazat pe microorganisme, conține Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (1×1013 UFC/kg (echivalentul a 130 g/kg), bacterii care apar în mod natural în mediu și care nu sunt modificate genetic. Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 combină mai multe mecanisme de acțiune: concurență, antibioză (inhibarea ȋnmulțirii microorganismelor dăunătoare) și inducerea rezistenței plantei.

Se aplica intre stadiile BBCH 10 și BBCH 93.

Produsul se utilizeaza pentru cultura capsunilor in spatii protejate (sera si solar) dupa cum urmeaza:

Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,37 kg/ha. Volumul de apa: 180-1000 litri/ ha.  Numarul maxim de aplicari pe an: 12 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 3 zile.  Timp de pauza 1 zi.

 

II. Fungicide conventionale:

♦   Teldor 500 SC (fenhexamid 500 g/l) – este un fungicid cu acțiune de contact și local sistemică pentru combaterea putregaiului cenușiu la vița de vie, legume, căpșuni, flori ornamentale și a moniliozelor la sâmburoase.

Substanţa activă fenhexamid aparţine grupei chimice a hidroxianilidelor şi se caracterizează printr-o acţiune preventivă asupra agenţilor patogeni, inhibând puternic dezvoltarea tubului de germinaţie al conidiilor şi pătrunderea acestuia în ţesuturile plantei. După aplicare, produsul aderă foarte bine la stratul ceros al organelor tratate formând un strat protector stabil, rezistent la spălare prin precipitaţii căzute după 2 ore de la aplicare; acţiunea produsului nu este influenţată de temperaturile externe. Mecanismul biochimic de acţiune împotriva putregaiurilor se referă în principal la inhibarea proceselor de respiraţie la nivel celular. TELDOR 500 SC este eficace şi împotriva formelor putregaiului cenuşiu, rezistente la alte produse utilizate în prezent pentru combaterea lui.

Se recomandă a se efectua 1-3 tratamente (7 zile intre tratamente) in intervalul BBCH55- 89 (primul la începutul înfloririi, iar următoarele după fiecare recoltare a fructelor).

Mod de utilizare: Doza recomandata: 1,5 L/ha. Volumul de apa: 500-2000 L/ha.  Numarul maxim de aplicari pe an: 1-3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 7 zile.  Timp de pauza 1 zi.

 

♦   Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil) – este o combinaţie a două componente active complementare, cu două moduri diferite de acţiune împotriva putregaiului cenuşiu şi a altor boli. Switch este rezistent la spălare la 2 ore după aplicare. Produsul are acţiune multiplă blocând bolile în 4 locuri distincte: germinarea sporilor, creşterea tubului germinativ, penetrarea în plantă şi creşterea miceliului inter şi intra celular. Cu toate că modul de acţiune permite utilizarea preventivă şi curativă, se recomandă aplicarea strict preventivă pentru a evita pagubele şi infestarea ireversibilă, după caz, a culturii.

Mod de utilizare: Doza recomandata: 1 kg/ha. Volumul de apa: 500-2000 L/ha.  Numarul maxim de aplicari pe an: 3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 7-10 zile.  Timp de pauza 2 zile.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea putregaiului cenusiu la capsun

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii