Horticultorul.ro

apr. 07 2024

Combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie

Putregaiul cenusiu la vita de vie este o boala produsa de ciuperca Botrytis cinerea sin. Botryotinia fuckeliana. Este o boala intalnita frecvent, care poate cauza pierderi importante de recolta. In anii favorabili dezvoltarii acestei boli, in unele podgorii din tara noastra pagubele au fost de pana la 70-80% din productie.

In viticultura, aceasta ciuperca produce pagube la struguri inainte de recoltare sau la strugurii de masa in timpul transportului sau depozitați pentru păstrare. Soiurile de vita de vie mai expuse atacului sunt cele cu struguri compacti.

Putregaiul cenusiu poate fi intalnit rareori si pe frunze si flori.

Semnele  atacului de putregai la vita  de vie se pot observa:

pe frunze, sub forma unor pete galbui, de dimensiune mari, nedelimitate. Pe ambele parti ale frunzei, in dreptul petelor, apare un mucegai cenusiu, pulverulent, care nu reprezinta altceva decat organele de inmultire ale ciupercii;

pe lastari, atacul se manifesta sub forma unor pete brune sau cenusii, incepand de la noduri spre mijlocul internodiilor. Ca si in cazul frunzelor, in scurta vreme petele se acopera cu un mucegai cenusiu format din conidiofori si conidii;

ciorchinii ajunsi la maturitate pot fi atacati in intregime, simptomele fiind asemanatoare cu cele de pe lastari;

pe boabe, atacul este cel mai frecvent si pagubitor. Acestea pot fi atacate inca de la formarea lor, insa atacul cel mai frecvent si mai puternic apare la maturarea lor. Vinurile obținute din strugurii afectati de putregaiul cenușiu sunt de calitate inferioara (cu continut scazut de alcool) cu capacitate scazuta de pastrare. In situatii exceptionale apare putrezirea nobila a strugurilor, strugurii se deshidrateaza sub actiunea ciupercii „putregai nobil”, se stafidesc si creste concentratia in zaharuri, obtinandu-se vinuri de calitate superioara care poarta indicatia DOC-CIB (vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la înnobilarea boabelor).

 

Fungicide utilizate la combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie:

 

♦  Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil) – Ceste o combinație unică de substanțe active, fiecare dintre ele având ca țintă putregaiul cenușiu și alte boli importante în culturile de viță de vie. Are dublă acțiune, sistemică și de contact și prezintă risc scăzut de apariție a rezistenței. Switch este rezistent la spălare la 2 ore după aplicare. Produsul are acţiune multiplă blocând bolile în 4 locuri distincte: germinarea sporilor, creşterea tubului germinativ, penetrarea în plantă şi creşterea miceliului inter şi intra celular. Cu toate că modul de acţiune permite utilizarea preventivă şi curativă, se recomandă aplicarea strict preventivă pentru a evita pagubele şi infestarea ireversibilă, după caz, a culturii.  Perioada de utilizare: la înflorit, înainte de închiderea ciorchinelui sau la intrarea în pârgă.

Mod de utilizare: Doza recomandată: 0.6-1 kg/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 21 zile. Timp de pauză până la recoltare – 21 zile (struguri de vin) si 7 zile (struguri de masă).

 

 

♦  Teldor 500 SC (fenhexamid 500 g/l) –  Fungicid cu acțiune de contact și local sistemică pentru combaterea putregaiului cenușiu la vița de vie. Teldor este un fungicid foarte eficient destinat combaterii putregaiului cenușiu la diferite culturi. Teldor are o acțiune preventivă de durată, împiedicând producerea infecțiilor și dezvoltarea ulterioară a miceliului în plantă. Teldor se fixează puternic la suprafața organelor tratate, formând un strat protector activ exact în locul de atac al ciupercii.

 Mod de utilizare: Doza la viţă de vie: 0,8-1 l/ha în funcție de presiunea de infecție, pentru 1-2 tratamente preventive în următoarele faze: scuturarea florilor, înaintea compactării ciorchinelui și la intrarea în pârgă. În condiții de presiune mare de infecție, se va utiliza doza mărită precedată de un desfrunzit parțial. Timp de pauză: 7 zile la strugurii de masă și 14 zile la strugurii pentru vin. Nu are efecte negative asupra fermentației alcoolice și malolactice.

 

 

♦  Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713) – este un fungicid și bactericid biologic (se utilizeaza si la culturile BIO-ECO-ORGANICE) pentru combaterea bolilor si la vița de vie. Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor. Dezvoltarea patogenilor este stopată prin privarea acestora de nutrienți și de spațiu pe frunze. În plus, se produc 3 grupe de lipopeptide (iturine, plipastatine și surfactine) care acționează împreună pentru a distruge tuburile germenilor și miceliul fungilor patogeni prin penetrarea membranelor celulare. Odată cu stoparea germinării sporilor este stopată infecția și boala nu se va mai extinde. De asemenea, Bacillus subtilis declanșează răspunsul de rezistență sistemică al plantei, fapt indicat de activitatea peroxidazei mărite.

Mod de utilizare: Doza 4 l/ha, la aplicare foliară, pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea). Se realizează maxim 4 tratamente pe sezon, la un interval între aplicări de minim 5 zile, de la începutul căderii capișonului (BBCH 60) până la coacerea strugurilor pentru recoltat (BBCH 89). Volumul de soluție: 100 – 1500 l/ha.

 

 

♦  Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24) – este un fungicid biologic  (se utilizeaza si la culturile BIO-ECO-ORGANICE) destinat inhibării bolilor fungice la viță de vie. Taegro® este un produs bazat pe microorganisme, conține Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (1×1013 UFC/kg (echivalentul a 130 g/kg), bacterii care apar în mod natural în mediu și care nu sunt modificate genetic. Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 combină mai multe mecanisme de acțiune: concurență, antibioză (inhibarea ȋnmulțirii microorganismelor dăunătoare) și inducerea rezistenței plantei. Stadiul de utilizare intre stadiile BBCH 10 și BBCH 89.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 0,37 kg/ha. Nr. maxim de aplicări Câmp – 10 ori pe ciclu de creștere. Intervalul dintre aplicări –  7 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

 

Atentie !!!  Verificati atent daca fungicidul aplicat de dumneavoastra nu afecteaza fermentatia vinului si daca vinul obtinut din strugurii tratati cu anumite fungicide poate fi exportat. Verificati cu atentie pe eticheta timpul de pauza pana la recoltare.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), atac pe struguri

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii