Horticultorul.ro

nov. 25 2018

Soiuri timpurii de struguri de masa

Maturarea timpurie a soiurilor de vita de vie pentru strugurii de masa se imparte in doua epoci (I – Extratimpurie si II. Timpurie), aceste doua epoci acopera un interval cu struguri proaspeti in perioada de vara 15. Iulie – 15. August.

Epoca nr. I – Extratimpurie (foarte timpurie)

Coacerea strugurilor de masa are loc in intervalul: 15-31 Iulie (VII), cu 4 saptamani (o luna) inainte de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 1550-1950.

  1. Muscat Perla de Csaba  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este carnoasa-moale uneori semi-crocanta „tare”;  gust/aroma de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 160 g, pielita este subtire, acumuleaza 155 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 24 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (11 iulie – 10 august).
  2. Muscat timpuriu de Bucuresti  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma de muscat „tamaios”,  greutatea medie a strugurelui 350 g, pielita este subtire, acumuleaza 150 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (15 iulie – 15 august).
  3. Centenar Pietroasa: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita subtire de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma usoara de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a unui strugure 170 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile I-II (16 iulie – 15 august).

Epoca nr. II – Timpurie

Coacerea strugurilor de masa are loc in intervalul: 1-15 August (VIII), cu 2 saptamani inainte de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 1900-2450.

  1. Victoria  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 550 g, pielita este groasa si aderenta la miez, acumuleaza 140 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (01 – 31 august).
  2. Cardinal  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu:  pielita este subtire de culoare rosie-violacee, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 250 g, acumuleaza 130 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 20 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01-28 august).
  3. Muscat Perla de Csaba  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este carnoasa-moale uneori semi-crocanta „tare”;  gust/aroma de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 160 g, pielita este subtire, acumuleaza 155 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 24 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (11 iulie – 10 august).
  4. Centenar Pietroasa: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita subtire de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma usoara de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a unui strugure 170 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile I-II (16 iulie – 15 august).
  5. Augusta  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 350 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
  6. Timpuriu de Cluj  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma fina de muscat „tamaios”,  greutatea medie a strugurelui 250 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, pulpa este semicrocanta „tare”, productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
  7. Muscat timpuriu de Bucuresti  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma de muscat „tamaios”,  greutatea medie a strugurelui 350 g, pielita este subtire, acumuleaza 150 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (15 iulie – 15 august).
  8. Paula  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare verde-galbui, gust/aroma franc „fara aroma”,  greutatea medie a strugurelui 290 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
  9. Timpuriu de Pietroasa – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-albastruie, pielita subtire, miez semicrocant, gust/aroma franc „fara aroma”, strugurii au in medie 300-400 g,  acumuleaza 140 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (1-15 August).
  10. Milcov – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra, miezul este semicrocant, gust dulce-acrisor si aroma franc „fara aroma”, greutate medie a unui strugure 230 g, acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (01-15 august).
  11. Gelu – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita groasa de culoare violet-albastru, gust/aroma franc „fara aroma”,  miez crocant „carnos”, strugurii au in medie 320 g,  acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (01-31 August).
  12. Valeria – este un soi de vita de vie  mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust/aroma franc „fara aroma”,   strugurii au in medie 220 g,  acumuleaza 190 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (16 august – 15 septembrie).
  13. Perla de Zala  – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, aroma fina de muscat „tamaioasa”,   strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 220 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (01 – 15 august).
  14. Perlette – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma franc „fara aroma” sau muscat „tamaios”, greutatea medie a unui strugure 400 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (01-31 august).
  15. Sultanina alba – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-aurie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 300 g, acumuleaza 220 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 6 tone, tara de origine Turcia, Iran. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (01-31 august).
  16. Otilia – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-violacee, miezul este crocant „carnos”, aroma/gust franc „fara aroma”,  greutatea medie a unui strugure 300 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (01-15 august).

Fig. 1 Soiuri timpurii de struguri de masa – Muscat Perla de Csaba

Fig. 2 Soiuri timpurii de struguri de masa – Victoria

Fig. 3 Soiuri timpurii de struguri de masa –  Cardinal

Fig. 4 Soiuri timpurii de struguri de masa – Timpuriu de Pietroasa

Fig. 5 Soiuri timpurii de struguri de masa – Perlette

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri timpurii de struguri de masa

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.