nov. 25 2018
Soiuri extratimpurii & timpurii pentru Struguri de masa
Maturarea timpurie a soiurilor de vita de vie pentru strugurii de masa se imparte in doua epoci (I – Extratimpurie si II. Timpurie), aceste doua epoci acopera un interval cu struguri proaspeti in perioada de vara 15. Iulie – 15. August.
Epoca nr. I – Extratimpurie (foarte timpurie)
Coacerea strugurilor de masa are loc in intervalul: 15-31 Iulie (VII), cu 4 saptamani (o luna) inainte de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 1550-1950.
- Muscat Perla de Csaba – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este carnoasa-moale uneori semi-crocanta „tare”; gust/aroma de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 160 g, pielita este subtire, acumuleaza 155 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 24 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (11 iulie – 10 august).
- Muscat timpuriu de Bucuresti – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 350 g, pielita este subtire, acumuleaza 150 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (15 iulie – 15 august).
- Centenar Pietroasa: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita subtire de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma usoara de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a unui strugure 170 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (16 iulie – 15 august).
Epoca nr. II – Timpurie
Coacerea strugurilor de masa are loc in intervalul: 1-15 August (VIII), cu 2 saptamani inainte de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 1900-2450.
- Victoria – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 550 g, pielita este groasa si aderenta la miez, acumuleaza 140 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (01 – 31 august).
- Cardinal – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita este subtire de culoare rosie-violacee, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 250 g, acumuleaza 130 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 20 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01-28 august).
- Muscat Perla de Csaba – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este carnoasa-moale uneori semi-crocanta „tare”; gust/aroma de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 160 g, pielita este subtire, acumuleaza 155 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 24 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (11 iulie – 10 august).
- Centenar Pietroasa: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita subtire de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma usoara de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a unui strugure 170 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (16 iulie – 15 august).
- Augusta – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 350 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
- Timpuriu de Cluj – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma fina de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 250 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, pulpa este semicrocanta „tare”, productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
- Muscat timpuriu de Bucuresti – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 350 g, pielita este subtire, acumuleaza 150 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (15 iulie – 15 august).
- Paula – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbui, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 290 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
- Timpuriu de Pietroasa – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-albastruie, pielita subtire, miez semicrocant, gust/aroma franc „fara aroma”, strugurii au in medie 300-400 g, acumuleaza 140 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (1-15 August).
- Milcov – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra, miezul este semicrocant, gust dulce-acrisor si aroma franc „fara aroma”, greutate medie a unui strugure 230 g, acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01-15 august).
- Gelu – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita groasa de culoare violet-albastru, gust/aroma franc „fara aroma”, miez crocant „carnos”, strugurii au in medie 320 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (01-31 August).
- Valeria – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistente „hibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust/aroma franc „fara aroma”, strugurii au in medie 220 g, acumuleaza 190 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (16 august – 15 septembrie).
- Perla de Zala – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistente „hibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, aroma fina de muscat „tamaioasa”, strugurii au in medie 300 g, acumuleaza 220 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
- Perlette – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma franc „fara aroma” sau muscat „tamaios”, greutatea medie a unui strugure 400 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (01-31 august).
- Sultanina alba – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-aurie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 300 g, acumuleaza 220 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 6 tone, tara de origine Turcia, Iran. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (01-31 august).
- Otilia – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-violacee, miezul este crocant „carnos”, aroma/gust franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 300 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01-15 august).
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri extratimpurii & timpurii pentru Struguri de masa