aug. 03 2014

Otilia – soi de vita de vie cu struguri fara samburi/apireni

Soiul de vita de vie OtiliaDenumire soi vita de vie: Otilia

Denumirea stiintifica:  Vitis vinifera ‘Otilia’

Tip: soi  stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de semințe) de vita de vie nobila pentru struguri de masa fara samburi (apireni).

Origine: soiul Otilia   a fost obtinut de doamna cercetator Otilia TOMA la SCVV Pietroasa-Buzau, in anul 1987 prin hibridarea sexuata a soiurilor Alphonse Lavallée x Perlette.

Utilizare: Otilia   este un soi pentru struguri fara samburi (apireni) utilizati pentru consum in stare proaspata.

Raspandire: Otilia   se poate cultiva cu bune rezultate in podgoriile din: Constanta (Aliman, Oltina, Cernavoda, Medgidia, Ostrov), Giurgiu (Greaca), Pietroasa (Buzau), Prahova (Dealu Mare), etc.

Descriere soi:

  • floarea este hermafrodita-normala;
  • frunza de Otilia este mare, tri sau pentalobata (lobul terminal tesit), glabra (fara perisori pe partea superioara), verde-inchis (pe fata), cu smocuri de peri pe nervuri pe partea inferioara, cu sinusurile laterale deschise, iar sinusul petiolului este lira sau ovoidal-inchis. Dintii sunt usor rotunjiti si slab mucronati. Petiolul (codita) este rosietic (Vezi fig.);
  • strugurele de Otilia este semicompact, de marime mijlocie-mare, conic, biaripat sau triaripat.Greutatea medie a strugurelui de Otilia este de 290 grame;
  • bobul este oval de marime mijlocie (2.4-2.6 grame). Pielita este neagra-violacee. Miezul este carnos si crocant cu gust franc, echilibrat-placut;
  • soi de vigoare mare.

Conditii de crestere pentru soiul de vita de vie Otilia:

  • cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) ridicate adaptate soiului;
  • prefera locuri cu temperaturi moderate iarna;
  • se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
  • pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).

Factori limitativi:

Temperaturile mai scazute de -22 º C conduc la inghetul vitelor soiului Otilia.  Este un soi cu toleranta moderata la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

  • productivitatea soiului Otilia ajunge la 20 tone la hectar in functie de zona;
  • maturarea strugurilor (boabelor) este in epoca a II  si are loc in perioada 1-15.VIII;
  • continutul de zaharuri: Otilia poate sa acumuleze zaharuri in intervalul (130-160 g/l).  Aciditatea inregistreaza valori de 5.4-6.6 g /litru;

Strugurii

Strugurele are o intrebuintare pentru consum in stare proaspata (de masa).

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Boli si Daunatori:

Daunatori:

Acarienii vitei de vie:

  1. Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
  2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
  3. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Boli:

Vita de vie Otilia

Fig. 1 Soiul de vita de vie Otilia

Vita de vie Otilia

Fig. 2 Soiul apiren de vita de vie ‘Otilia’

Vita de vie Otilia

Fig. 3 Soiul de vita de vie Otilia, frunza parte superioara

Vita de vie Otilia

Fig. 4 Soiul de vita de vie Otilia, frunza parte inferioara

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Otilia – soi de vita de vie cu struguri fara samburi/apireni

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii