feb. 12 2012
Timpuriu de Pietroasa – Soi de vita de vie de Masa
Denumire soi vita de vie: Timpuriu de Pietroasa
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Timpuriu de Pietroasa’
Tip: soi de vita de vie nobila (europeana) pentru struguri de masa.
Origine: soiul Timpuriu de Pietroasa este originar din Romania si a fost Creat la SCVV Pietroasa. Timpuriu de Pietroasa a fost omologat in anul (1989), si creat de: autor Otilia TOMA prin hibridarea soiurilor (Alphonse Lavallée x Regina viilor). In Romania se cultiva din 1989.
Utilizare: soi pentru struguri de masa negrii (strugure cu maturare timpurie).
Raspandire: Timpuriu de Pietroasa se cultiva in centre viticole specifice strugurilor de masa cu maturare timpurie din judete ca: Buzau (Pietroasele), Giurgiu, Teleorman, Constanta, Mehedinti si Dolj.
Descriere/Identificare soi:
– floarea de Timpuriu de Pietroasa este hermafrodita-normala.
– frunza la soiul Timpuriu de Pietroasa este de culoare verde-inchis, usor alungita, cu cu 3-5 lobi, cu petiolul (codita) mai lung decat nervura mediana a frunzei, rosu-verzui (vezi Fig.).
– strugurele de Timpuriu de Pietroasa este conic, uniaxial, deseori biaripat, lax, mare (Vezi fig.). Greutatea medie a strugurelui de Timpuriu de Pietroasa este de 250-400 grame;
– Timpuriu de Pietroasa are bobul este sferic si mare. Pielita este de culoare neagra-albastruie cu nuanta violacee, acoperita de pruina, subtire. Miezul este semicrocant, carnos iar gustul perfect echilibrat (dulce-acrisor), ierbos (franc) cu o greutate medie de 3-4 g.
– Timpuriu de Pietroasa este un soi de vigoare foarte mare;
– perioada de vegetatie la Timpuriu de Pietroasa este scurta: 150-160 zile pana la maturarea strugurilor.
Conditii de crestere/cultivare:
– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
– la Timpuriu de Pietroasa se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari, Atonik si aminoacizi ;
– Timpuriu de Pietroasa nu totereaza seceta, astfel pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori limitativi pentru Timpuriu de Pietroasa:
– temperaturile mai scazute de -18º…-19 º C conduc la inghetul vitelor soiului Timpuriu de Pietroasa . Este un soi cu toleranta medie la temperaturile scazute din timpul iernii.
– este un soi sensibil la seceta de aceea pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam obligatoriu irigarea.
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului Timpuriu de Pietroasa variaza intre 15-21 tone la hectar, in functie an, zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) este timpurie si are loc in epoca a II-a, in intervalul ( 1-15.VIII), dar strugurele se poate mentine pe vita de vie si recolta esalonat pana in septembrie;
– continutul de zaharuri: Timpuriu de Pietroasa poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 142-148 g/l.
Strugurii de Timpuriu de Pietroasa:
Timpuriu de Pietroasa este un soi timpuriu cu gust perfect-echilibrat (dulce acrisor), are bobul mare, semicrocant si carnos cu pielita subtire. Culoarea neagra-albastruie indica continutul mare de antioxidanti (resveratrol) si vitamine.
Timpuriu de Pietroasa este un strugure de masa excelent, probabil unu dintre cei mai buni struguri de masa.
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si daunatori:
Insecte:
- Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate prin aplicarea de insecticide specifice;
- Viespea strugurilor (Vespa germanica);
Acarienii vitei de vie:
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie -Oidium (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana), intrucat are un strugure compact, este un soi sensibil la putregai;
- Cancer bacterian la vita de vie (Agrobacterium tumefaciens).
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Timpuriu de Pietroasa – Soi de vita de vie de Masa