feb. 12 2012

Timpuriu de Pietroasa – Soi de vita de vie de Masa

Denumire soi vita de vie: Timpuriu de Pietroasa

Denumirea stiintifica:  Vitis vinifera ‘Timpuriu de Pietroasa’

Tip: soi de vita de vie nobila (europeana) pentru struguri de masa.

Origine: soiul Timpuriu de Pietroasa este originar din Romania si a fost Creat la SCVV Pietroasa. Timpuriu de Pietroasa  a fost omologat in anul (1989), si creat de: autor  Otilia TOMA prin hibridarea soiurilor  (Alphonse Lavallée x Regina viilor). In Romania se cultiva din 1989.

Utilizare: soi pentru struguri de masa negrii (strugure cu maturare timpurie).

Raspandire: Timpuriu de Pietroasa se cultiva in centre viticole specifice strugurilor de masa cu maturare timpurie din judete ca: Buzau (Pietroasele), Giurgiu, Teleorman, Constanta, Mehedinti si Dolj.

 

Descriere/Identificare soi:

floarea de  Timpuriu de Pietroasa este hermafrodita-normala.

frunza la soiul Timpuriu de Pietroasa este de culoare verde-inchis, usor alungita, cu cu 3-5 lobi, cu petiolul (codita) mai lung decat nervura mediana a frunzei, rosu-verzui (vezi Fig.).

strugurele de Timpuriu de Pietroasa  este conic, uniaxial, deseori biaripat, lax, mare (Vezi fig.). Greutatea medie a strugurelui de Timpuriu de Pietroasa  este de 250-400 grame;

Timpuriu de Pietroasa are bobul este sferic si mare. Pielita este de culoare neagra-albastruie cu nuanta violacee, acoperita de pruina, subtire. Miezul este semicrocant, carnos iar gustul perfect echilibrat (dulce-acrisor), ierbos (franc) cu o greutate medie de 3-4 g.

–   Timpuriu de Pietroasa este un soi de vigoare foarte mare;

–   perioada de vegetatie la Timpuriu de Pietroasa este scurta: 150-160  zile  pana la maturarea strugurilor.

Conditii de crestere/cultivare:

– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;

– la Timpuriu de Pietroasa  se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari, Atonik si aminoacizi ;

– Timpuriu de Pietroasa  nu totereaza seceta, astfel pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).

 

Factori limitativi pentru Timpuriu de Pietroasa:

–        temperaturile mai scazute de -18º…-19 º C conduc la inghetul vitelor soiului Timpuriu de Pietroasa  .  Este un soi cu toleranta medie la temperaturile scazute din timpul iernii.

–        este un soi sensibil la seceta de aceea pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam obligatoriu irigarea.

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului Timpuriu de Pietroasa variaza  intre 15-21 tone la hectar, in functie an, zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– maturarea strugurilor (boabelor) este timpurie si are loc in epoca a II-a, in intervalul ( 1-15.VIII), dar strugurele se poate mentine pe vita de vie si recolta esalonat pana in septembrie;

– continutul de zaharuri: Timpuriu de Pietroasa  poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 142-148 g/l.

Strugurii de Timpuriu de Pietroasa:

Timpuriu de Pietroasa este un soi timpuriu cu gust perfect-echilibrat (dulce acrisor), are bobul mare, semicrocant si carnos cu pielita subtire. Culoarea neagra-albastruie indica continutul mare de antioxidanti (resveratrol) si vitamine.

Timpuriu de Pietroasa este un strugure de masa excelent, probabil unu dintre cei mai buni struguri de masa.

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Boli si daunatori:

Insecte:

  • Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate prin aplicarea de insecticide specifice;
  • Viespea strugurilor (Vespa germanica);

Acarienii vitei de vie:

Boli:

  • Fig. 1 Soiul de vita de vie „Timpuriu de Pietroasa

    Fig. 2 Soiul de vita de vie „Timpuriu de Pietroasa

    Fig. 3 Frunza soiului de vita de vie „Timpuriu de Pietroasa” (A-partea superioara. B-parte inferioara)

    Fig. 4  Soiul de vita de vie „Timpuriu de Pietroasa

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Timpuriu de Pietroasa – Soi de vita de vie de Masa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii