Horticultorul.ro

mai 02 2024

Combaterea Putregaiului tulpinii de castraveti

Putregaiul tulpinii de castraveti /  Patarea bruna a cucurbitaceelor este cauzat de ciuperca microscopica Didymella bryoniae.  Aceasta boala afecteaza. frunzele, tulpinile si fructele plantelor de castraveti.

Ciuperca Didymella bryoniae se poate gasi pe seminte, resturi de plante infectate si in sol, cultivate anterior.  Ciuperca rezista in sol si in resturile de plante infectate pana la 2 ani de la desfiintarea ultimei culturi de cucurbitaceae.

Sporii ciupercii se raspandesc usor prin curentii de aer sau prin stropii de apa (precipitatii/irigare prin aspersie).

Factori ce favorizeaza  aparitia bolii sunt:

  • temperaturile optime de 20-25ºC;
  • umiditate relativă a aerului de peste 85%.

Primele semne ale bolii apar pe :

frunze si cotiledoane – sunt sub forma de pete circulare de culoare gri-verzui. Acesta se maresc, devin neregulate, colorate in maro inchis, iar cand se unesc intre ele, va fi afectata intreaga frunza si apoi se va ofili intreaga planta.

fructe – ca niste pete circulare de culoare verde inchis, cu aspect umed,  la inceput de culoare galbuie care vireaza in maro sau capata un aspect negricios.

 

Fungicide utilizate in combaterea – Putregaiului tulpinii de castraveti / Patarea bruna a cucurbitaceelor

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

♦    Cidely Top (125 g/l difenoconazol + 15 g/l ciflufenamid) – este un fungicid foliar translaminar cu acțiune preventivă ȋmpotriva făinării și bolilor foliare la legume și căpșun. Conține două substanțe active cu acțiune complementară: difenoconazol și ciflufenamid. Ciflufenamid singurul reprezentant al unei noi clase de compuși chimici, amidoximele acționează asupra a 3 stadii de dezvoltare a ciupercilor patogene: inhibarea formării de haustori, asupra dezvoltării miceliilor și asupra sporulării. Prezintă o excelentă acţiune preventivă, dar şi curativă. Difenoconazol acţionează împotriva ciupercilor în momentul penetrării în plantă (germinării sporilor ciupercii) şi în perioada de formare a haustorilor și opreşte dezvoltarea ciupercilor patogene prin interferarea în procesul de biosinteză a sterolilor (ergosterol) din membranele celulare. Cidely Top este un fungicid cu spectru larg în combaterea bolilor foliare la familiile de Solanaceae, Cucurbitaceae și arbuști fructiferi, având un control excelent împotriva făinării și pătărilor de frunză.

Perioada de utilizare – de la 20 frunze formate și pȃnă la maturaritatea frunzelor.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile. Perioada de aplicare (BBCH) – BBCH20-89. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Fig. 1 Patarea bruna a cucurbitaceelor (Didymella bryoniae)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Putregaiului tulpinii de castraveti

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii