Horticultorul.ro

mai 02 2024

Combatrea Fainarii la Ardei cu mijloace moderne

Leveillula taurica sin. Oidiopsis taurica este o ciuperca microscopica care cauzează fainarea la o gama larga de plante, printre care si ardeiul. Boala in stadiul incipient este dificil de diagnosticat si ceasta se poate raspandi cu usurinta, neobservata.

Sporii ciupercii de  Leveillula Taurica germineaza in conditii optime la temperaturi de 20-30ºC si o umiditatea relativa din aer de 85-95% in 17-25 ore.

Astfel de conditii optime se regasesc adesea in sere si solaria, dar si la culturile in gradina si camp, in verile ploioase.

Semnele atacului pot aparea la 15-20 zile de la inoculare, ciuperca afecteaza doar frunzele ajunse la maturitate, cele tinere, vor fi afectate cand ajung la maturitate.

Pe partea inferioara a frunzelor mature se observa zone de decolorare de culoare verde deschis, cu forme neregulate, acoperite cu un puf alb pulverulent.

Pe partea superioara a frunzelor se observa cloroze acoperite cu puf alb.

Partea centrala a zonelor atacate e ingalbeneste, brunifica si se necrozeaza.

Marginile frunzelor grav infectate se vor rasuci spre in sus, se ingalbenesc si cad, conducand la defolierea masiva a plantelor de ardei. Atfel, din cauza defolierii masive, fructele vor si expuse direct la soare, care va provoca arsuri pe acestea.

 

Fungicide utilizate in combaterea fainarii la ardei:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I. FUNGICIDE CU APLICARE LA SOL: 

♦   Velum Prime 400 SC (400 g/l fluopiram)este un produs cu acțiune nematocidă și fungicidă, cu eficacitate excelentă atât asupra nematozilor cât și asupra făinării, în culturile de solanacee și cucurbitacee. Velum Prime 400 SC este un un produs sistemic ce conține substanța activă fluopiram. Velum Prime are o excelentă eficacitate atât asupra nematozilor (Meloidogyne spp.), cât și asupra făinării solanaceelor (Leveillula taurica) și curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea).

Mod de utilizare: Doza 625 ml/ha. Un prim tratament se recomandă a se efectua cu 1-3 zile înainte de plantarea răsadului, urmat de al doilea tratament la 15-30 de zile după finalizarea transplantării. Velum Prime 400 SC trebuie aplicat pe un teren udat anterior, pentru a favoriza activarea și preluarea produsului în plante. Doza și momentul de aplicare sunt alese în funcție de gradul de infestare, starea de sănătate și mărimea plantelor. Timp de pauză: nu se aplică. Volumul de soluție: 2000-6000 l/ha. Se vor efectua 2 tratamente pe ciclu de producție și pe an, la un interval de 15-30 zile între tratamente, la doza de 625 ml/ha la fiecare tratament. Cantitatea de produs ce poate fi utilizată este de 1250 ml/ha/an. Produsul se aplică prin sistemul de irigare (picurare), după ce solul a fost udat în prealabil cu o cantitate minimă de 1-2 l/m². Acest proces va determina activarea produsului și va ajuta la preluarea lui de către plantă. În cazul în care se aplică produsul înainte de transplantarea răsadurilor, se recomandă udarea solului cu 7 zile înainte de aplicare.

 

II. FUNGICIDE CU APLICARE FOLIARA:

II. 1.  Fungicide biologice:

♦   Sonata (14.35 g/l Bacillus pumilus tulpina QST 2808) –  este un fungicid biologic pentru combaterea bolilor la legume din spaţii protejate. Produsul poate fi utilizat în producția ecologică. Bacillus pumilus previne germinarea sporilor de fungi pe plante prin crearea unei bariere fizice între spori și suprafața frunzei. Ulterior, bacteriile colonizează apoi sporii fungilor. Un zahăr aminat prezent în fermentare inhibă sinteza peretului celular în fungi și bacterii, ceea ce duce la distrugerea integrității celulei și la moartea celulei patogene. Mai mult decât atât, celulele bacteriilor concurează eficient pentru spațiu și nutrienți cu patogenii plantelor, în special unde nutrienții sunt rari, cum este cazul suprafaței frunzelor. De asemenea, Bacillus pumilus tupina QST 2808 poate induce o rezistență sistemică dobândit, plantele devenind mai rezistente la o varietate de patogeni.

Mod de utilizare: Doza: 5 – 10 l/ha, la aplicare foliară, pentru combaterea făinării (Leveillula taurica, Oidium neolycopersici). Se realizează maxim 6 tratamente pe sezon, la un interval între aplicări de minim 5 zile, de la apariţia primei frunze adevărate deschise complet pe lăstarul principal (BBCH 11) până la coacerea deplină (BBCH 89). Volumul de soluţie: 200 – 1500 l/ha.

 

II.2.  Fungicide convenţionale preventive (previn aparitia bolii:

♦   Thiovit Jet (sulf 80%) – este un fungicid de contact cu acţiune multiplă în combaterea făinării şi cu efect secundar împotriva acarienilor. Acţionează asupra patogenilor prin întreruperea procesului de formare a noilor celule. Produsul prezintă o formulare avansată, microgranule dispersabile în apă, ce asigură o bună omogenizare a soluţiei, pregătirea rapidă a acesteia, nu înfundă duzele şi produce mai puţin praf. Formularea Thiovit Jet vă permite să obţineţi întreaga eficacitate, persistenţă şi siguranţă în utilizare pe care vi le poate oferi sulful. Produsul reprezintă un instrument important în strategia de prevenire a formelor rezistente. Stadiul de utilizare: se aplică la semnalarea primelor simptome de atac.

Mod de utilizare: Doza recomandată: 4 kg/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 7-14 zile. Timp de pauză până la recoltare – 1 zi.

 

♦   Ortiva / Amistar (250 g/l azoxistrobin) Amistar este un fungicid preventiv, cu spectru larg de combatere a bolilor la legume. Produsul prezintă mişcare sistemică locală în plantă (penetrantă sau translaminară), distribuindu-se uniform în frunzele tratate. La suprafaţa frunzelor tratate se formează un rezervor de substanţă activă care îşi reia activitatea în condiţii de umiditate. Amistar prezintă un efect vitalizant asupra plantelor – “green effect” – ce previne îmbătrânirea frunzelor. “Green effect”-ul duce la sporuri de producţie şi la o calitate superioară a fructelor. Stadiul de utilizare: de la apariţia primei inflorescenţe până când 80% din fructe s-au maturat cu respectarea timpului de pauză până la recoltare.

Mod de utilizare:  Doza recomandată: 0.75 – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 7 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile

 

II.3.  Fungicide convenţionale  curative (pot stopa boala):

♦   Cidely Top (125 g/l difenoconazol + 15 g/l ciflufenamid) este un fungicid cu spectru larg în combaterea bolilor foliare la familiile de Solanaceae, Cucurbitaceae și arbuști fructiferi, având un control excelent împotriva făinării și pătărilor de frunză. Cidely Top este un fungicid foliar translaminar cu acțiune preventivă ȋmpotriva făinării și bolilor foliare la legume și căpșun. Conține două substanțe active cu acțiune complementară: difenoconazol și ciflufenamid. Perioada de utilizare – de la 10 frunze formate pȃnă la pȃrgă. 

Mod de utilizare: Doza recomandată – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile. Perioada de aplicare (BBCH) – BBCH20-89. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

 

♦   Topas (100 g/l penconazol) – este cel mai utilizat fungicid sistemic la nivel mondial, pentru combaterea făinării la un număr mare de culturi. Pe lângă acțiunea preventivă și curativă, Topas acționeaza și prin vapori, protejând și zonele neatinse de produs. Topas este un fungicid sistemic local, translaminar în frunze, care combate diferitele specii de făinare. Produsul este absorbit rapid de către toate părţile verzi active ale plantelor, cu precădere de frunzele atinse de soluţia de tratat. Topas prezintă şi acţiune prin vapori care oferă protecţie şi părţilor plantei care nu au fost tratate direct, dar care se află în vecinătate apropiată cu părţile tratate. Produsul prezintă rezistenţă bună la ploaie şi nu este spălat de ploile care survin la 3-4 ore de la aplicarea produsului.

Stadiul de utilizare – se aplică la apariția primelor simptome ale dezvoltării bolii sau la avertizare.

Perioada de utilizare la ardei in camp – tratamentele se vor repeta la minim 10 zile, în funcţie de condiţiile climatice şi evoluţia bolii. Mod de utilizare la ardei in camp: Doza recomandată – 0.35 – 0.5 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2.  Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

Perioada de utilizare la ardei in sere si solarii – tratamentele se pot aplica la apariţia primelor simptome ale dezvoltării bolii sau la avertizare. Tratamentele se vor repeta la minim 8 zile, în funcţie de condiţiile climatice şi evoluţia bolii.  Mod de utilizare la ardei in sere si solarii: Doza recomandată – 0.35 – 0.5 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 8 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile

 

♦   Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol) – este un fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la culturile legumicole. Ortiva Top conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminară. Stadiul de utilizare – apariţia celei de-a 10 frunze, până la coacere deplină.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 8-10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 7 zile.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Fig. 1 Fainarea ardeiului (Leveillula taurica)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combatrea Fainarii la Ardei cu mijloace moderne

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii