iul. 10 2024
Combatrea Patarii unghiulare la castraveti
Patarea unghiulara a frunzelor de castraveti este o bala grava, cauzata de bacteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans sin. Pseudomonas lachrymans.
Aceasta boala este intalnita frecvent la culturile de castraveti din spatii protejate (sere, solarii), dar si la cele din gradini sau camp.
Bacteria Pseudomonas syringae pv. Lachrymans poate fi prezenta in cultura prin resturile de plante infectate, ramase in sol sau prin seminte infectate. Aceasta se poate raspandi prin picaturile de apa (din precipitatii sau din irigarea prin aspersie), insecte, echipamente, muncitori.
Aparitia Patarii unghiulare la castraveti este determinate de:
– temperaturi optime de 24-28ºC;
– umiditate relativă a aerului de peste 85%;
– prezenta apei pe frunze.
Simptomele bolii se poate observa pe:
– cotiledoane – apar pete mici de culoare bruna, plantutele afectate pot pierii;
– frunze – sub forma unor leziuni mici de forma negregulata, iar pe masura ce acestea se extind, devin unghiulare, delimitate de nervurile frunzelor. Pe masura ce leziunile imbatranesc, devin maronii, se usuca si determina in frunze perforatii.
– fructe – sub forma unor leziuni de forma oval-circulara cu diametrul de 1-5 mm, scufundate in tesuturi, cu aspect umed, ele transformandu-se in timp in tesut de culoare maronie. Pe zonele atacate se pot instala usor putregaiurile micotice, fructele atacate devin improprii pentru comercializare.
Fungicide/Bactericide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul/bactericidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Fungicide / bactericide de contact:
Produse cuprice:
♦ Champ 77 WG (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru) – Fungicid de contact ce previne și stopează mana, rapănul și arsurile bacteriene la vița de vie, pomi fructiferi, cartofi și legume. Champ 77 WG este un fungicid care se prezintă sub formă de granule de culoare albastră, dispersabile în apă, cu un conținut de 500 g/kg cupru metalic sub formă de hidroxid de cupru.
În legumicultură – se aplică preventiv sau la apariția primelor simptome de mană sau arsuri bacteriene, deosebit de periculoase la aceste culturi.
Mod de utilizare: Doza: 0,2 % (2 kg/ha) – se aplică în vegetație la avertizare, curativ sau preventive. Timp de pauza 3 zile.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).
Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combatrea Patarii unghiulare la castraveti