Horticultorul.ro

feb. 11 2024

Cultura castravetilor in Gradina & Camp-tehnologie completa

Cultura castravetilor in gradina_camp_150Castravetele (Cucumis sativus) este una dintre legumele populare in Romania fiind frecvent cultivat atat in marile ferme legumicole cat si in gradini.  In functie de varietate (soi/hibrid) castravetele ajunge la o inaltime de 2-3 metri si este cultivat in general palisat.

Primii castraveti cultivati in gardina sau camp se pot recolta in functie de varietate la circa 38-50 zile de la rasarire/plantare.

Atentie !!! La alegerea semintelor de castraveti trebuie sa tinem cont obligatoriu de faptul ca acestea trebuie sa fie din soiuri/hibrizi cu flori ce au partenocarpie sau flori predominant femele, altfel putem sa avem surpriza sa avem niste castraveti care nu leaga (au flori predominant mascule care nu vor fructifica). Varietatile alese pentru cultura trebuie sa fie destinate cultivarii in camp & gradina.

Factori ecologici limitativi:

Temperatura (caldura) – plantele de castravete sunt pretentioase fata de caldura.

Semintele germineaza bine la un optim de 25-30 ºC si un minim de 15 ºC in sol.

Plantele de castravete prefera temperaturi constante in intervalul 25-30 ºC, suporta si temperaturi mai ridicate peste 30 ºC, dar nu mai leaga noi fructe sau formeaza fructe deformate, imbatranite prematur si amare si prezinta cresteri  vegetative slabe.

Castravetele nu tolereaza temperaturile joase, <12-18 ºC, sub aceasta valoare, sunt afectate atat cresterea cat si inflorirea si fructificarea.  Afectarea plantelor de temperaturile scazute este de lunga durata (o planta afectata este mult timp incetinita in procesul de crestere si fructificare).

Lumina – castravetele este o planta de zi scurta, dar iubeste lumina. Lumina excesiva imbatraneste prematur plantele si afecteaza fructificarea, de aceea se utilizeaza obligatoriu pe perioada verii:  plasele de umbrire sau se creteaza serele si solariile.

Umiditatea (apa) –  castravetii sunt culturi pretentioase fata de umiditate atat in aer cat si in sol. Instalarea unui sistem de irigare prin picurare la culturile de castraveti este absolut obligatorie pentru a mentine in permanenta solul reavan.

Atentie !!! apa in sol in exces poate conduce la putrezirea radacinilor (situatia se intalneste frecvent la culturile ce se iriga prin inundare pe rigole).

– pH-ul substratului pentru rasaduri este deosebit de important, acesta trebuie sa aiba valori in intervalul (6-6,8). Un pH  < 5,5 afecteaza grav rasadurile, sau poate conduce la moartea plantutelor abia rasarite. Verificati cu atentie valoarea pH – ului (de obicei este scrisa pe sac sau cu ajutorul hartiei de pH).

Cultura castravetilor in gradina & camp

Culturi bune premergatoare celei de castraveti sunt: tomate, vinete, cartof, ardei, varza, fasole, mazare, lucerna, trifoi, morcov, pastarnac. Rotatia culturii pentru castravete se face la 3 ani.

Producerea rasadului pentru cultura castravetilor timpurii sau de vara

Semanarea semintelor (luna aprilie) in spatii protejate (rasadnite, sere) se face in ghivece sau tavite alveolate (Vezi fig.), la 1,3 cm adancime si 2,5 cm intre acestea,  cu 30 zile inainte de infiintarea culturii in gradina sau camp. La 20ºC acestea vor germina in 7 zile.  Semintele germineaza bine in intervalul  de temperaturi 15-30 ºC.

Infiintarea culturilor de  castraveti timpurii/de vara se face prin rasad sau semanat direct

Rasadurile pentru infiintarea culturii se planteaza fara a inlatura (deranja) substratul de pe radacina

Semanatul semintelor de castravete se face la o adancime de 1,3-2,5 cm.

  • Cultura de castraveti  pe spalieri (pe plasa pentru castraveti) se face la 1,5-2 m intre randuri si 35 cm intre plante pe rand.
  • Cultura de castraveti pe sol se face la 35 cm intre plante pe rand si 60-70 cm intre randuri.
  1. Infiintarea culturii de castraveti timpurii sau de vara se face prin plantarea rasadului dupa 10-15 mai sau prin semanat direct in intervalul:  25 aprilie-10 mai.
  2. Infiintarea culturii castravetilor de toamna (castraveti de tip cornison, utilizati la muraturi) se face prin semanat direct in intervalul:   iunie-iulie.

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se face din toamna cu 20-40 t/ha odata cu mobilizarea adanca (sapat la cazma sau arat).

Fertilizarea de baza se face cu YaraMila Cropcare 5-14-28 sau YaraMila Cropcare 11-11-21, doza: 60-80 g/mp.

Pentru o fertilizare corecta a culturilor de castraveti utilizati programele tehnologice dezvoltate de YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la: YARA.

 

Tratamente Boli, Daunatori, Fertilizare Foliara: PACHET AGRII PACK LEGUME R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Tratamente Cultura BIO pentru boli, daunatori, fertilizare foliara:  PACHET AGRII PACK BIO R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, acaricide, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Palisarea plantelor de castravete cultivate in gradina se poate face in conditii optime utilizand plasa pentru plante cataratoare de 2 m (Vezi fig.).

Lucrarile de formare a plantei (ciupire, carnire) de castravete difera de la varietate la varietate. La soiurile cu flori traditionale, se recomanda ciupirea castravetilor dupa al 4-lea internod pentru ca planta sa dezvolte mai multi lastari cu mai multe flori femele. La soiurile partenocarpice  se poate face conducerea doar pe tulpina principala eliminând de la baza (30 cm sau 3-4 internoduri) fructele si lastarii (copilii de castravetilor). O alta metoda presupune păstrarea lastarilor de la 30 cm (3-4 internoduri) in sus, dar la acestia se lasa 2 internoduri, 2 fructe si 3 frunze. Daca consideram necesar cand tulpina principala a trecut de inaltimea spalierului 2-3 m putem sa rupem varful acesteia (Carnirea castravetilor).

Pentru combaterea buruienilor castravetilor efectuam plivitul sau aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru.

Castravetele (Cucumis sativus)  se face manual sau mecanizat (castraveti de tip cornison) la maturitate tehnica.

Este obligatorie combaterea bolilor si daunatorilor castravetilor cultivati in gradina & camp:

Bolile castravetilor: Mana castravetilorPutregaiul (Botrytis spp.), Fainarea castravetilorAntracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium),  etc.

Daunatorii castravetilor: CoropisnitaMusculita alba;  AcarieniiAcarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus)TripsiiAfidelePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) Viermii sarmaLimaxul cenusiu (Deroceras agreste)Musca plantulelor (Delia platura)Tantarul castravetelui (Lasioptera spp.), etc.

Cultura castravetilor in gradina & camp

Fig. 1 Cultura castravetilor in gradina & camp, rasad

Cultura castravetilor in gradina & camp

Fig. 2 Cultura castravetilor in gradina & camp, plasa pentru plante cataratoare

Cultura castravetilor in gradina & camp

Fig. 3 Cultura castravetilor in gradina & camp

Cultura castravetilor in gradina & camp

Fig. 4 Cultura castravetilor in gradina & camp

Cultura castravetilor in gradina & camp

Fig. 5 Cultura castravetilor in gradina & camp

Cultura castravetilor in gradina & camp

Fig. 6 Cultura castravetilor in gradina & camp

Cultura castravetilor in gradina & camp

Fig. 7 Cultura castravetilor in gradina & camp

Cultura castravetilor in gradina & camp

Fig. 8 Cultura castravetilor in gradina & camp

Cultura castravetilor in gradina & camp

Fig. 9 Cultura castravetilor in gradina & camp

Cultura castravetilor in gradina & camp

Fig. 10 Cultura castravetilor in gradina & camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura castravetilor in Gradina & Camp-tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii