Horticultorul.ro

iul. 03 2016

Mulcirea solului cu folie, agril, agrotextil, plantex

Mulcirea solului in sereMulcirea cu materiale artificiale: folie neagra pentru mulcire, folie transparenta, folia alb-negru, Agril de culoare neagra pentru mulcire, cauciuc, membrana anti buruieni DuPont Plantex Premium,  agrotextilul din polipropilena tesuta ‘Agritella’, se intalneste frecvent la culturile horticole (legume, arbori si arbusti, spatii verzi, etc.) intrucat prezinta numeroase avantaje.

Folia de mulcire este preferata legumicultorilor atat pentru culturile din spatii protejate cat si pentru cele din camp/gradina.

Alegerea tipului de mulci potrivit pentru cultura noastra se va face cu mare atentie, astfel incat sa nu creasca temperatura si umiditatea foarte mult, afectând astfel plantele.

I. Folia neagra pentru mulcire

Folia neagra de mulcire se utilizeaza pe suprafete mari datorita numeroaselor avantaje si pretului accesibil, aceata fiind folosita pentru culturile in camp, gradina cat si pentru cele din spatii protejate (solarii, sere).

Folia neagra previne dezvoltarea buruienilor si ajuta printr-o mulcire totala in solar la combaterea integrata a tripsului californian.

S-a constatat de-a lungul timpului ca folia de plastic neagra, prezinta si  dezavantaje: nu este permeabila pentru apa (solul nu respira si irigarea prin picurare este obligatorie); daca sistemul de irigare prin picurare nu este gestionat sau avem de a face cu precipitatii abundente – folia de plastic va mentine o umiditatea excesiva in sol  ce poate conduce usor la aparitia bolilor de sol.

II. Folia de mulcire alb-negru este multistrat, are grosimi intre 60-160 microni si poate fi folosita mai multi ani. O aplicam cu partea alba in sus si o putem monta dupa plantare doar intre randurile de plante (Vezi fig.) o fixam cu ajutorul solului. Aceasta folie asigura o buna combatere a buruienilor si are numeroase avantaje.

III. Folia transparenta pentru mulcire/germinare – are rolul de a pastra umiditatea in sol impiedicand evaporarea si cresterea umiditatii relative din aer, pastreaza caldura atat de necesara germinarii dar si radacinilor plantei pentru  o crestere si dezvoltare optima si ajuta printr-o mulcire totala in solar la combaterea integrata a tripsului californian (Vezi fig.).

IV. Panza de agril pentru mulcire de culoare neagra

Panza de agril este mult mai utila decat folia de plastic, aceasta este permeabila (permite trecerea apei si aerului prin ea).

Mulcirea cu panza de agril este folosita in special pentru a mentine o temperatura mai mare a solului (primavara) pentu culturile timpurii sau pentru a mentine o umiditate moderata a solului pe timpul verii.

V. Agrotextilul din polipropilena tesuta -Agritella

Agrotextilul este un material de mulcire artificial realizat din tesatura de polipropilena. Are culoare neagra, este rezistent la UV, este permeabil pentru aer si apa. Permite un bun control al buruienilor si se foloseste fie singur fie ca prim strat de mulcire peste care se poate veni cu materiale organice (paie, scoarta de copac) sau anorganice (pieris).

VI. Membrana Anti Buruieni DuPont Plantex Premium

Este un material de mulcire realizat din propilena netesuta. Este un material permeabil (permite solului si radacinilor plantei sa respire) si nu lasa buruienile sa se dezvolte.

Folia anti buruieni Plantex  Premium  este frecvent folosita la culturile perene.

Mulcirea solului in solar cu folie

Fig. 1 Mulcirea solului in solar cu folie alb-negru

Mulcirea solului cu folie neagra-gradina

Fig. 2 Mulcirea solului in gradina  cu folie neagra

Mulcirea solului cu folie neagra-gradina

Fig. 2 Mulcirea solului in gradina  cu folie neagra perforata

Mulcirea solului cu folie neagra-gradina

Fig. 3 Mulcirea solului cu folie neagra

Mulcirea solului cu folie neagra-gradina

Fig. 4 Mulcirea solului cu folie neagra

Mulcirea solului cu folie neagra-gradina

Fig. 5 Mulcirea solului cu folie neagra

Mulcirea solului cu folie-in camp

Fig. 6 Mulcirea solului in camp cu folie neagra

Mulcirea solului -agrotextil-in gradina-parcuri

Fig. 7 Mulcirea solului cu Agrotextil – in parcuri si gradini

Mulcirea totala a solului cu folie transparenta-solar

Fig. 8 Mulcirea totala a solului in solar –  cu folie transparenta

Mulcirea cu agril negru

Fig. 9 Mulcirea substratului din ghivece cu Agril de culoare neagra

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mulcirea solului cu folie, agril, agrotextil, plantex

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii