Horticultorul.ro

dec. 28 2022

Cum identificam Plosnita verde a Tomatelor (nimfa, adult)?

Plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula) este un daunator periculos intalnit pe numeroase specii de plante ca: tomate, ardei, castravete, par, mur de cultura, zmeura, tartacute (dovlecei ornamentali), bame, arahide, sparanghel, sfecla de zahar, sfecla, ridiche, citrice, cucurbitacee, soia, bumbac, floarea soarelui, orz, cartof dulce, lucerna, dud, tutun, orez, fructul pasiunii, fasole, vinete, porumb, etc.

Plosnita verde (Nezara viridula) este prezenta si mobila pe plante in stadiul de nimfa si adult.

 

I. ADULTII DE PLOSNITA VERDE  (Nezara viridula)

Plosnita verde (Nezara viridula) in stadiu de adult are in general forma de scut. Adultii sunt  lungi de 12-15 mm si lati de 7 mm (masculii au in general 12 mm lungime iar femelele 14 mm); au culoarea verde-mat; ochii sunt de culoare rosu-inchis sau neagra (Vezi fig.). Puncte mici de culoare neagra se regasesc de-a lungul marginilor abdomenului. Aripile acoperă complet abdomenul.

Fig. 1 Plosnita verde (Nezara viridula) a tomatelor,  adult

 

II. NIMFELE

Nimfele de plosnita verde (Nezara viridula) trec prin 5 stadii de dezvoltare in cca. 30 zile. Nimfele nu au aripi. Nimfele prezinta glande care emit mirosul puternic si caracteristic de plosnita.

1. Nimfa in  stadiu 1

Nimfele in stadiu 1 nu se hranesc; stau grupare in apropierea ouălor;  sunt de culoare generala este  galben-deschis  pana la maro deschis, au ochii rosii si picioarele si antenele transparente; sunt lungi de cca. 1,6 mm. Stadiul 1 dureaza cca. 3 zile, dupa care nimfele naparlesc si trec la urmatorul stadiu.

Fig. 2 Plosnita verde (Nezara viridula) a tomatelor,  nimfa – stadiu 1.  Photograph by Herb Pilcher, USDA-ARS.

 

2. Nimfa in  stadiu 2

Nimfele in stadiul 2 se hranesc si provoaca pagube; acestea se gasesc pe plante de obicei grupate; sunt de culoare generala neagra (cap, torace, piciare, antene) si abdomenul este maro inchis-negru, toracele prezinta 2 pete galbene pe mijloc si 2 pete albe pe exterior; sunt lungi de cca. 2-3 mm.  Stadiul 2 dureaza cca. 5 zile, dupa care nimfele naparlesc si trec la urmatorul stadiu.

Fig. 3 Plosnita verde (Nezara viridula) a tomatelor,  nimfa stadiu 2

 

3. Nimfa in  stadiu 3

Nimfele in stadiul 3 se hranesc, provoaca pagube si se gasesc raspandite in cultura pe intreaga planta; Au culoare generala pe partea superioara: maro inchis-negru, iar pe torace si abdomen se gasesc numeroase pete galbui (Vezi fig.); sunt lungi de cca. 4,6 mm. Stadiul 3 dureaza cca. 7 zile, dupa care nimfele naparlesc si trec la urmatorul stadiu.

Fig. 4 Plosnita verde (Nezara viridula) a tomatelor,  nimfa stadiu 3

 

4. Nimfa in  stadiu 4

Nimfele in stadiul 4 se hranesc, provoaca pagube si se gasesc raspandite in cultura pe intreaga planta; Au culoarea pe partea superioara: verde-verde galbui pentru pronot si torace pe care prezinta desene negre si   maro inchis pentru abdomen pe care prezinta pete rosii si pete albe (Vezi fig.); sunt lungi de cca. 6-7 mm. Stadiul 4 dureaza cca. 7 zile, dupa care nimfele naparlesc si trec la urmatorul stadiu.

Fig. 5 Plosnita verde (Nezara viridula) a tomatelor,  nimfa stadiu  4

 

5. Nimfa in  stadiu 5

Nimfele in stadiul 5 se hranesc, provoaca pagube si se gasesc raspandite in cultura pe intreaga planta; Au culoarea pe partea superioara: pentru pronot si torace culoarea generala este verde cu puncte negre si marginea rosie; pentru abdomen culoare generala este   verde-galbui cu pete rosii pe zona mediana, pete galbui si marginea este rosie (Vezi fig.); sunt lungi de cca. 10-12 mm. Stadiul 5 dureaza cca. 8 zile, dupa care nimfele naparlesc si trec la urmatorul stadiu, cel de adult.

Fig. 6 Plosnita verde (Nezara viridula) a tomatelor,  nimfa stadiu  5

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cum identificam Plosnita verde a Tomatelor (nimfa, adult)?

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii