Horticultorul.ro

iun. 12 2017

Daunatori la Trandafirul japonez-chinezesc

1. Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)este un daunator deosebit de periculos, care ataca mai multe plante, printre care si trandafirul japonez. Musculita alba de sera poate avea 6-7 generatii pe an (sau mai multe, in spatii protejate), aceasta iernand in toate stadiile de dezvoltare, pe plantele de apartament din incapere. Adultii si larvele inteapa si sug sucul celular din frunzele plantelor, lasand in urma lor substante lipicioase-translucide, care conduc la aparitia ciupercilor. Atacul musculitei albe conduce la marmorarea, îngălbenirea, deformarea si uscarea frunzelor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum);

2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – este cel mai periculos si mai raspandit acarian la plante, el fiind un daunator care afecteaza si trandafirul japonez. Paianjenul rosu comun ierneaza in stadiu de femela adulta, el avand mai multe generatii pe an (10-15). Temperaturile ridicate si umiditatea relativa scazuta din aer, contribuie la inmultirea paianjenului cu repeziciune. Daunatorii colonizeaza la inceput partea inferioara a frunzelor, urmand ca odata cu inmultirea lor, sa se extinda si pe partea superioara a frunzelor. Paianjenul inteapa frunzele si florile trandafirului, hranindu-se cu sucul celular. Semnele atacului sunt observate prin prezenta zonelor punctiforme decolorate. Frunzele atacate prezinta un aspect pergamentos, sunt casante, apoi se usuca si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae); 

3. Afidele (Paduchii de plante)cuprind specii de paduchi aripate si nearipate, care ataca mai multe specii de plante, printre care si pe bobocii florali. Frunzele atacate se rasucesc, se gofreaza, se ingalbenesc, apoi se usuca. Plantele afectate prezinta cresteri reduse, florile nu se mai deschid, cresc debile si sunt predispuse la aparitia virozelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Afidele (Paduchii de plante).

Fig. 1 Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) la trandafirul japonez-chinezesc

Fig. 2 Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) la trandafirul japonez

Fig. 3   Afidele (Paduchii de plante)  la trandafirul japonez-chinezesc

Fig. 4 Daunatori la Trandafirul Japonez-Chinezesc

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatori la Trandafirul japonez-chinezesc

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii