sept. 25 2023
Daunatorii Gazonului: descriere, afectarea plantelor
In general, la gazon, cel mai frecvent este atacata partea subterana (radacina), dar si coletul sau partea aeriana (frunze, etc.). O monitorizare atenta asupra stadiului (ou – larva – nimfa/pupa – adult) in care se afla dăunătorul in momentul atacului ajuta la o combatere eficienta si la stabilirea strategiei de combatere integrata.
Daunatori gazonului sunt in mare parte insecte, dar pot fi si animale (cartita).
Cei mai importanti si frecventi daunatori la gazon sunt:
♦ Viermii sarma (Agriotes spp.): adultii de viermi sarma sunt cunoscuti sub numele de gandaci pocnitori. Daunele la gazon sunt produse de catre larvele gandacilor pocnitori care se gasesc sub forma de viermi in sol. Viermii sarma ataca odata ce temperatura a trecut de 12⁰C si umiditatea este de peste 50%. Larvele / viermii sarma au o perioada larvara de 4 ani, timp in care se hranesc cu seminte abia incoltite si organele subterane ale plantelor de gazon (ataca sub nivelul coletului), ex. radacina.
♦ Buha semanaturilor (Agrotis spp.): adultii sunt fluturi e tip molie ce au 2 generatii pe an (specie bivoltina) in perioada V-VIII si VIII-V. Daunele la gazon sunt produse de catre larvele (omizile) ce ajung la 4,5-5 cm lungime la maturitate, acestea au culoarea alb-galbui pana la varsta a IV-a si cenusiu plumburii la maturitate. Stadiul de larva pentru fiecare generatie dureaza 25-45 zile, timp in care larvele ataca radacinile (larvele incepand cu stadiu IV, patrund in sol si se hranesc cu organele subterane ale plantelor), tulpinile in zona coletului, frunzele, etc. Larvele prefera temperaturi optime de 20⁰C -25⁰C.
♦ Carabusul de mai (Melolontha melolontha): adultii sunt gandaci de 3 cm lungime. Daunele la gazon sunt produse timp de 4 ani (are o generatie la 4 ani) de catre larvele – viermii albi, care se gasesc in sol si ajung la 4-5 cm lungime. Larvele- viermii albi ataca, se hranesc, cu partea subterana a plantelor (radacini). La temperaturi sub 10⁰C la nivelul solului, larvele nu se mai hranesc si isi incep hibernarea.
♦ Carabusul de gradina (Phyllopertha horticola): adultii sunt gandaci de 8-11 mm lungime, au 1 generatie pe an. Larvele/viermi albi trec prin 3 stadii, iar incepand cu stadiul 2 larvar se hranesc cu radacinile subtiri ale plantei, pagube insemnate fac larvele in stadiul 3, cand se hranesc cu radacinile plantei indiferent de grosime, impiedicand astfel accesul plantei la apa si elemente nutritive. Larvele/viermi albi se hranesc/ataca radacinile de gazon, iar la sfarsit de octombrie migreaza in straturile adanci ale solului pentru hibernare. Larvele se impupeaza in aprilie, iar o noua generatie de gandaci apare in mai.
♦ Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa): larvele sunt asemanatoare cu adultii si ataca plantele hranindu-se seminte sau taie plant, o reteaza din zona coletului (zona care face legatura intre radacina si parte aeriana frunze, tulpini). Atacul de coropisnita are loc noaptea, iar daca se inregistreaza un numar mare de exemplare de coropisnita, afectarea gazonului poate fi semnificativa.
♦ Cărăbuşul de iunie (Amphimallon solstitialis): adultii sunt gandaci de 14-18 mm foarte asemanatori cu carabusul de mai (Melolontha melolontha). Daunele la gazon sunt produse timp de 2 ani (are o generatie la 2 ani), de catre larvele – viermii albi, care se gasesc in sol si ajung la 5 cm lungime. Larvele- viermii albi ataca/se hranesc cu partea subterana a plantelor (radacini). Larvele trec prin 3 stadii larvare: in stadiul 1 ajung la 1 cm si nu provoaca pegube majore; in stadiul 2 ajung la 2-3 cm si afectarea gazonul; larvele in stadiu 3 ajung la 5 cm si provoaca cele mai mari pagube.
♦ Carabuseii cerealelor (Anisoplia spp.): adultii sunt gandaci de 8-15 mm lungime. In functie de specie pot avea o generatie la 2 ani sau 3 ani. Larvele sunt viermii albi, care ajung la 2,5-3,5 cm in ultimul stadiu, acestea se dezvolta in sol timp de 23 luni si ataca/se hranesc cu partea subterana a plantelor (radacini).
♦ Țânțaroiul (Tipula spp.): adultii de Tipula paludosa seamana cu un tantar urias, au anvergura aripilor de cca. 4 cm si corpul cilindric si cafeniu. Femelele isi depun ouale in sol, prefera suprafetele cu gazon. Larvele de Tipula ataca plantele/consuma radacinile pana in zona coletului.
♦ Cartita (Talpa europaea): aceasta se hraneste cu rame sau alte insecte din sol, dar provoaca pagube insemnate prin prezenta musuroaielor in covorul de gazon. Se recomanda ca la instalarea gazonului rulou sau la semanat sa se instaleze si plasa anticartita pentru gazon.
Tratamente la Gazon
Tratamentele la gazon au rolul de a prevenii si combate aparitia de boli si daunatori periculosi, care pot cauza mari neplaceri.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Gazonului: descriere, afectarea plantelor