mart. 17 2017
Daunatorii lamaiului – citricelor: identificare, combatere
Cei mai periculosi daunatori la Citrice:
1. Afidele la lamai – sunt repreprezentate de specii polifage de paduchi de plante, au forme aripate si nearipate, de diferite culori (verzi, negre, cenusii). Paduchii de plante sunt raspanditi in toate mediile: gradini, campuri, sere, solarii sau apartamente. Afidele ataca specii diferite de plante, printre care si plantele de lamai, hranindu-se seva acestora (au aparat de intepat si supt). Afidele formeaza colonii pe organele plantelor, conducand astfel la gofrarea, rasucirea, ingalbenirea si chiar uscarea acestora. Prezenta afidelor pe lamai se poate observa cu usurinta, prin prezenta picaturilor de substanta lipicioasa (excrementele afidelor – roua de miere). Plantele de lamai atacate de afide prezinta cresteri reduse, florile nu se dezvolta, plantele se ingalbenesc sau chiar mor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Afidele la lamai;
2. Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) – este o insecta daunatoare periculoasa, polifaga, care ataca si plantele de lamai. Paduchii verzi colonizeaza partea inferioara a frunzelor si varfurile de crestere, inteapa si sug sucul celular conducand la afectarea intregii plante. Semnele atacului se pot observa prin stagnarea cresterii plantelor, ingalbenirea partilor atacate sau avortarea florilor. Plantele atacate de paduchii verzi sunt predispuse la aparitia virozelor, acestia fiind vectori de transmitere a virozelor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii);
3. Paduchii testosi la lamai (Chrysomphalus dictyospermi) – sunt reprezentati de insecte care formeaza scut (teasta), acestia colonizeaza foarte multe specii de plante, printre care si lamaiul. Chrysomphalus dictyospermi poate infesta si afecta grav plantele de lamai, prin saliva lor toxica cauzand cloroza frunzelor sau uscarea lor. Paduchii testosi afecteaza plantele de lamai conducand la debilitarea sau chiar uscarea lor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchii testosi la lamai (Chrysomphalus dictyospermi);
4. Paduchele lanos al lamaiului (Planococcus longispinus) – este o insecta daunatoare, intalnita si la plantele de lamai. In conditii optime de temperatura, o generatie de paduche testos, apare la un interval de 30 zile. Daca temperatura scade sub 20°C, paduchii testosi de pe planta se retrag in zona coletului si pe radacini. Paduchii testosi colonizeaza plantele de lamai, formand pe ele un puf de culoare alba, pulverulent, dar si roua de miere. Plantele afectate prezinta cresteri reduse, isi pierd frunzele, bobocii florali sau chiar se usuca.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele lanos al lamaiului (Planococcus longispinus);
5. Acarienii la lamai – sunt reprezentati de specii de paianjeni microscopici care ataca multe specii de plante, printre care si cele de lamai. Atacul acarienilor se intensifica in perioadele calduroase de vara, in aceasta perioada inmultirea lor realizandu-se cu repeziciune. Semnele atacului se pot observa la nivelul frunzelor, care capata culoarea cenusiu-lucitoare cu aspect pergamentos. Pe partea inferioara a frunzelor atacate se poate observa si prezenta panzei de paianjen. Atacul acarienilor conduce la ingalbenirea frunzelor, cresteri reduse si avortarea florilor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Acarienii la lamai;
6. Trips la lamai (Scirtothrips citri) – este un daunator intalnit pe plantele de lamai, care inteapa frunzele, crengile sau fructele plantelor pentru a se hrani cu seva lor. Atacul tripsilor se poate observa pe frunzele de lamai, pe fructele in formare si pe cele mature. Semnele atacului de tripsi se observa sub forma unor zone de decolorare, de culoare argintie;
7. Musca miniera-minatoare (Phyllocnistis citrella) – este un daunator care ataca frunzele de lamai. Larvele sale infesteaza frunzele plantelor tinere (mai mici de 3 ani). Semnele atacului se pot observa prin prezenta tunelurilor de culoare argintie sapate de catre acestea in frunze.
8. Paduchele testos al lamaiului – Fals testos (Lecanium hesperidum);
9. Paduchele lanos al lamaiului (Pseudococcus adonidum);
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Daunatorii lamaiului – citricelor: identificare, combatere