mai 30 2021
Conditii de mediu ce Favorizeaza/Limiteaza Fainarea Marului
Aparitia infectiei de fainare la mar (Podosphaera leucotricha) este favorizata de terenul genetic (sensibilitatea soiului de mar la atacul de fainare) si de factorii ecologici (temperatura, umiditate relativa, vant, etc.) ce permit apariția, dezvoltarea si răspândirea bolii. Exista si numeroase soiuri de mar cu toleranta (rezistenta) la atacul de fainarea marului.
Factorii ecologici/de mediu (conditii de mediu) ce favorizează sau limiteaza făinarea mărului (condițiile meteo „vremea”)
Temperatura
Infectia cu fainarea marului (Podosphaera leucotricha) apare si se dezvolta la temperaturi situate in intervalul 11°C … 29°C, iar temperaturile optime (când ciuperca se simte cel mai bine) se situează in intervalul 18°C … 21°C. La temperaturi sub 10°C si peste 30°C presiunea bolii scade mult in intensitate. Germinarea conidiilor are loc pana la 5°C, dar procesul este lent.
In perioada de iarna, temperaturile situate sub -12°C pot afecta o mare parte din miceliul ciupercii prezent in muguri (forma de iernare a ciupercii), reducandu-se astfel, in zonele mai reci, presiunea atacului din următorul sezon de vegetație. Așadar, in zonele cu ierni blânde, ne putem aștepta la presiune mai bare a bolii.
Umiditate relativa a aerului la valori ridicate va favoriza infectia si evolutia bolii. Germinarea conidiilor (sporilor) ciupercii are loc incepand cu o umiditate relativa de 70%, dar valorile optime se situează in intervalul 95-100%.
Infecția (germinarea sporilor ciupercii) de fainare la mar (Podosphaera leucotricha) nu este condiționată de prezenta apei pe frunze (din precipitatii, irigare prin aspersie, etc.).
Sporii ciupercii care provoacă făinarea mărului (Podosphaera leucotricha) sunt răspândiți cu ușurința cu ajutorul vântului.

Fig. 1 Fainarea marului (Podosphaera leucotricha)
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Conditii de mediu ce Favorizeaza/Limiteaza Fainarea Marului