oct. 13 2024

Focul bacterian la Gutui: identificare, combatere eficienta

Denumire stiintifica:  Erwinia amylovora sin.  Bacillus amylovorus, Bacterium amylovorum

Denumire populara: Focul bacterian la Gutui

Denumire populara in engleza: Fire blight of Quince

Cauza: boala/bacterioza este provocata de infecția cu bacteria Erwinia amylovora

Plante atacate/gazda:  gutuiul, bacteria ataca peste 70 specii de plante din Familia Rosaceae, cum ar fi: marul, parul, mosmonul, zmeurul, murul de cultura, Pyracantha spp., Cotoneaster spp., păducel, gutui japonez, etc.

Focul bacterian la gutui este cea mai periculoasa si frecventa boala a gutuiului, iar in lipsa tratamentelor, condiții favorabile, pentru soiurile sensibile bacteria  Erwinia amylovora poate provoca rapid uscarea/moartea pomilor.

In Romania Focul bacterian la gutui (Erwinia amylovora), a provocat uscarea a numeroase livezi de gutui.

 

Fig. 1 Focul bacterian la Gutui (Erwinia amylovora)

 

Ecologia bolii /Conditii de mediu / Factorii de mediu favorizanti pentru Focului bacterian la gutui

Focului bacterian la gutui este favorizat de:  temperatura atmosferica intre 5-31ºC, cu un interval optim de 22-27ºC; umiditatea relativa a aerului la valori ridicate de peste 60%; vremea ploioasa înregistrată primăvara si vara; roua, vântul puternic (asigura transportul picaturilor de apa ce contin bacteria de la o planta la alta) si grindina (provoaca rani) sunt de asemenea factori favorizanti pentru raspandirea, aparitia si evolutia focului bacterian la gutui.

 

Fig. 2 Focul bacterian la Gutui (Erwinia amylovora)

 

Ciclul bolii

Supraviețuirea bacteriei Erwinia amylovora peste iarna este asigurata prin intermediul ramurilor si tulpinilor infectate.

Bacteria are ca surse: plantele infectate (spontane, ornamentale, pomi fructiferi) din grădini, spatii verzi, păduri, livezi. Primavara bacteriile se inmultesc si produc exudat bacterian, care se raspandeste cu ajutorul: picaturilor de apa purtate de vant, pasarilor, insectelor (insecte polenizatoare), instrumentelor horticole, utilajelor, hainelor muncitorilor.  Agentul patogen pătrunde in planta prin rani, stomate, flori. Bacteria se inmulteste in spatiul intercelular si in xilem (vasele lemnoase) conducând relativ repede la moartea florilor, lastarilor, ramurilor. Primele semne ale atacului apar in general la cca. 3 saptamani dupa infectie.

Bacteriile sunt prezente pe suprafața organelor plantelor atacate in exudatul bacterian si pelicula de apa generata de (precipitații, roua, irigare prin aspersie, ceata), de aici acestea sunt transportate si produc noi infecții.

 

Descrierea agentului patogen

Erwinia amylovora   sunt bacterii gram-negative, cu dimensiunea de 0,3 x 1-2 µm, sunt solitare – in perechi sau in lanturi scurte, sunt mobile si prezinta 2-7 flageli.

Raspandirea agentului patogen: Erwinia amylovora   este raspandita rapid cu ajutorul vântului ce transporta picăturile de apa ce conțin bacteria, prin insectele polenizatoare (albine, bondari) bacteria ajunge rapid in flori, numeroase infecții secundare apar rapid si usor prin ranile cauzate de grindina, insecte, etc.

 

Fig. 3 Focul bacterian la Gutui (Erwinia amylovora)

 

Semnele atacului (simptome-identificare)  si  Afectarea plantelor de către  Focul bacterian la gutui

–        Primele simptome de foc bacterian apar inca de la inflorit, floarea care abia a legat “fecundat”, odata infectata, capata o culoare bruna-negricioasa si se ofileste/usuca împreuna cu lăstarul purtător (Vezi fig.);

–        De la floare, bacteria (Erwinia amylovora) trece la lastarul purtator si la  alti lastari tineri si frunze care se ofilesc si capătă culoarea bruna, pe aceștia apar si scurgeri de exudat bacterian (Vezi fig.);

–        Fructele atacate de Erwinia amylovora – se brunifica si se usuca.

Pomii atacati de focul bacterian al gutuiului, arata ca si cum ar fi fost parjoliti de foc (Vezi fig.).  Daca nu se aplica tratamente cu fungicide specifice, boala poate conduce rapid (in doar cateva luni) la moartea pomului.

Datorita focului bacterian,  in tara noastra livezile de gutui au fost devastate (s-au uscat in totalitate).

Atentie !!! – Neefectuarea de tratamente fitosanitare la timp (stropiri cu fungicide specifice), corelate cu masurile fitosanitare (îndepărtarea ramurilor afectate) poate conduce la uscarea pomului.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Focul bacterian la Gutui

  • Cultivarea de soiuri  de gutui cu toleranta la focul bacterian (Erwinia amylovora);
  • Taierea ramurile afectate de Focul bacterien – taind in lemn sanatos cat mai departe de locul bolnav (25-30 cm). Ramurile taiate se introduc imediat intr-un sac de plastic si se distrug prin ardere departe de livada iar rana se acoperă cu mastic.
  • Foarfecile horticole  utilizate la tăiat se vor steriliza/dezinfecta cu Clor (Domestos) sau Alcool Etilic (spirt medicinal) 70-99 %.

 

Tratamente – fungicide / bactericide / substante active  utilizate in diverse tari ale lumii pentru combaterea  focului bacterian la gutui:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

I.  Tratamente preventive  (previn aparitia bolii), cu produse „fungicide/substante active” pe baza de Cupru:

 

Atentie !!!  Produsele cuprice se aplica saptamanal (se repeta tratamentul „stropirile” imediat dupa ploaie) in perioada de vedetatie, atat inainte cat si dupa aparitia bolii. Se vor face tratamente cu Produs Cupric.

 

II. Tratamente curative  (pot stopa boala):  cu ajutorul antibioticelor (substante ce omoara bacteriile):

In unele tari se folosesc si se gasesc produse antibiotice pentru plante  ca:  Kasumin (kasugamycin);  Agri-Strep, Agrimycin, Ferti-Lome (streptomycin); FireLine (oxytetracycline), etc.

  • Se fac 3-4 tratamente (stropiri) cu produse curative la interval de o saptamana, pentru a tine Focul bacterian sub control.
  • Se fac tratamente preventive – imediat dupa ploaie, la soiurile sensibile cu Produse cuprice.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Fig. 4  Focul bacterian la Gutui (Erwinia amylovora)

Fig. 5  Focul bacterian la Gutui (Erwinia amylovora)

Fig. 6  Focul bacterian la Gutui (Erwinia amylovora)

Fig. 7  Focul bacterian la Gutui (Erwinia amylovora)

Fig. 8  Focul bacterian la Gutui (Erwinia amylovora)

Fig. 9  Focul bacterian la Gutui (Erwinia amylovora)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Focul bacterian la Gutui: identificare, combatere eficienta

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii