oct. 03 2021

Mana la Rosii: simptome-semnele atacului-identificare !

Mana roșiilor (Phytophthora infestans) ataca toate organele aeriene ale plantei: frunze, fructe, tulpina, varfuri de crestere, inflorescenta, sepale, peduncul  (codita unei flori sau a unui fruct), etc.

Aparatul foliar (totalitatea frunzelor) afectat aproape in totalitate de mana rosiilor, va compromite aproape in intregime cultura/recolta,  întrucât boala nu mai poate fi stopata cu fungicide curative, iar fructele verzi nu mai ajung la maturitate.

Daca mana roșiilor afectează  masiv fructele (intr-un numar mare), boala nu mai poate fi stopata prin tratamente curative si va conduce la pierderea totala de fructe (a recoltei) si seminte.

 

I. Atacul pe frunze se manifesta sub forma unor  pete mari, de forma neregulata, petele au un aspect umed (en= water soaked, este un simptom al plantelor sau al leziunilor, care conferă un aspect umed, întunecat de obicei, usor scufundat); de culoare verde-pal care urmează sa vireze in brun-cenusiu inchis. Pe partea inferioara a frunzelor (spatele frunzei) petele sunt acoperite in momentul sporularii (ciuperca formeaza sporangii „conidii-spori”) de un puf albicios-lax-paslos (sporangiofori si sporangii). In conditii favorabile,  petele evolueaza rapid si pot cuprinde intreaga frunza, culoarea petelor devine bruna-gri inchis, iar frunzele se ingalbenesc si se usuca – mor (capata culoare generala maronie). Simptomele atacului se pot observa si pe petiolul (codita) frunzei.

Fig. 1 Mana roșiilor (Phytophthora infestans), atac si sporulare pe partea inferioara a frunzei

Fig. 2 Mana roșiilor (Phytophthora infestans), atac pe partea superioara a frunzei

Fig. 3 Mana roșiilor (Phytophthora infestans), atac pe partea superioara a frunzei

 

II. Atacul pe tulpina / tulpini, varfuri de crestere: semnele atacului reprezentat de pete de culoare brun-gri inchis, la început sunt mai mici,  dar se maresc rapid. Tulpina in zona atacata (daca atacul este de jur imprejur) se usuca si se frange usor, conducând la pierderea parții superioare a plantei.

Fig. 4 Mana roșiilor (Phytophthora infestans), atac pe tulpina

Fig. 5 Mana roșiilor (Phytophthora infestans), atac pe tulpina

 

III. Atacul pe inflorescenta, sepale, peduncul  (codita unei flori sau a unui fruct)  apare sub forma de pete maro-gri inchis si este deosebit de periculos, întrucât conduce la compromiterea rapida si totala a organelor atacate (florile cad, fructele nu se mai dezvolta, etc.);

Fig. 6 Mana roșiilor (Phytophthora infestans), atac pe inflorescenta si tulpina

 

IV. Atacul pe fructe apare  in toate stadiile in care acestea se gasesc  (fructe verzi, fructe in pârga, fructe coapte) si se manifesta prin pete  circulare sau ovale, neregulate de culoare maro inchis. Se intampla frecvent ca la suprafata fructului ciupera sa sporuleze, observandu-se cu usurinta un puf albicios (sporangiofori si sporangii). Zona afectata de ciuperca se va extinde rapid si va cuprinde întregul fruct (fructul va fi afectat puternic si la interior, Vezi fig.). Fructele verzi atacate au culoarea zonei  atacate la început verde-oliv (verde-masliniu), după care virează in maro-inchis,  au suprafața afectata zbârcita, nu se mai coc si cad. Fructele atacate devin improprii pentru valorificare si consum. Semnele atacului pe fructe pot fi observate uneori chiar înaintea atacului pe frunze si pot sa apară la cateva zile de la infectie.

Fig. 7 Mana roșiilor (Phytophthora infestans), atac pe fruct si sporulare

Fig. 8 Mana roșiilor (Phytophthora infestans), atac pe fruct

Fig. 9 Mana roșiilor (Phytophthora infestans), atac pe fruct

 

V. Atacul de mana a tomatelor pe rasaduri este frecvent in spatii protejate (rasadnite, sere, etc.) si se manifesta asupra frunzelor (aparatului foliar) si tulpinii. Pe frunzele rasadurilor de rosii atacul apare sub forma de pete de forma neregulata, petele ce au un aspect umed (en= water soaked); de culoare verde-pal care urmează sa vireze in brun-cenusiu inchis. Atacul pe tulpina rasadurilor se manifesta sub forma de pete negricioase. Atacul de mana la răsadul de tomate poate compromite rapid răsadurile si va transmite astfel boala din răsadnița in cultura.

Fig. 10 Mana roșiilor (Phytophthora infestans), atac pe frunze la rasad

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mana la Rosii: simptome-semnele atacului-identificare !

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii