sept. 13 2021
Origine, Nume si Istoric pentru Mana Tomatelor si Cartofului
Ciuperca microscopica Phytophthora infestans care provoaca mana la tomate si cartof a fost observata pentru prima data in Europa in Belgia in anul 1844 de catre Morren care a denumit-o Botrytis devastatrix (Journal of the Royal Horticultural Society, Volume 1, 1845, Anglia).
In 1846 boala a fost observata si descrisa de catre reverendul M. J. Berkeley care i-a dat denumirea științifica Botrytis infestans. Acesta a facut si legatura intre aceasta boala grava „mana cartofului & tomatelor” si agentul patogen – ciuperca care o provoaca. Omul de știință englez M. J. Berkeley (specialist in ciuperci) a avut cunoștința despre agentul patogen care provoaca mana la cartof si tomate de la francezul C. Montagne (medic in armata lui Napoleon) care a observat si descris agentul patogen in Franta anul 1846.
Rivalul lui M. J. Berkeley in lumea științei din acea vreme era Dr. John Lindley (profesor de botanica la Universitatea din Londra) nu credea in legatura dintre boala „mana la cartof” si agentul patogen – ciuperca miroscopica care o provoaca (Botrytis infestans sin. Phytophthora infestans).
In anul 1876 agentul patogen ce provoacă mana la tomate a fost redenumit de catre Anton de Bary cu denumirea științifica Phytophthora infestans, denumire care s-a pastrat pana astazi.
Mana tomatelor si cartofului (Phytophthora infestans) isi are originea in America de Sud.
Mana tomatelor si cartofului (Phytophthora infestans) a fost adusa in Europa din Mexic prin intermediul tuberculilor de cartof infectati. In anii 1840 boala „Mana Tomatelor si Cartofului” (Phytophthora infestans) a distrus marea majoritate a culturilor de cartof din Europa, iar in Irlanda prin distrugerea culturii de cartof a condus la moartea prin înfometare a peste 1 milion de oameni, o migrare masiva a populatiei (peste 1,5 milioane) catre America de Nord si Canada, cresterea exploziva a pretului la alimente. Mana Cartofului (Phytophthora infestans) care a provocat foametea din Irlanda anilor 1840, a diminuat mult cantitatea de samanta de cartof disponibila pentru a infiinta noi culturi in anul urmator.
In lume, boala se întâlnește pe aproape toate continentele, acolo unde se cultiva plantele gazda: cartof, tomate, etc.

Fig. 1 Mana tomatelor (Phytophthora infestans)
In Romania, boala mana cartofului si mana tomatelor (Phytophthora infestans) a fost descrisa pentru prima data in 1940, de către fitopatologul Prof. Dr. Tr. Savulescu. Mana cartofului si mana tomatelor (Phytophthora infestans) se întâlnește in toate zonele in care se cultiva tomate si cartof, indiferent de tipul de cultura (camp, gradina, sera, solar, container, etc.).

Fig. 2 Mana cartofului (Phytophthora infestans)
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Origine, Nume si Istoric pentru Mana Tomatelor si Cartofului