aug. 03 2016
Omida-Fluturele Scaietilor (Vanessa cardui): combatere
Ordinul: Lepidoptera (lepidoptere, fluturi)
Familia: Nymphalidae
Denumire populara: Omida scaietilor, Fluturele scaietilor, Fluture de scaieţi, Fluturele cărămiziu al scaieților
Denumire stiintifica: Vanessa cardui sin Cynthia cardui, Pyrameis cardui
Denumire populara un engleza: Painted lady, Thistle butterfly
Omida Fluturelui de scaieţi (Vanessa cardui) este un daunator polifag periculos, intrucat larvele sale ataca si afecteaza culturile de anghinare, soia, fasole, etc.
Daunatorul este larg raspandit la nivel global, acesta regasindu-se pe continente ca: Europa, America de Nord, Australia, Asia, etc.
In Romania poate zi intalnit ca un fluture comun de la litoral si pana in zonele montane. Acesta populeaza specii de scaieti si ne uimeste prin frumusetea sa.
Plante atacate/gazda: Anghinarea (Cynara scolymus), Fasolea (Phaseolus vulgaris), Soia (Glycine hispida); etc. Daunatorul are peste 300 plante gazda.
Biologia si Descrierea/Identificarea daunatorului:
Adultii – sunt fluturi mari de zi, colorati superb (Vezi fig.). Acestia au anvergura aripilor de 5 cm si au 3-4 cm latime. Zonele laterale ale aripilor din fata sunt portocalii cu desene albe si negre. Aripile din spate au desene realizate din combinatia culorilor: roz, maro, masliniu, alb, negru.
Larvele – sunt omizi care ajung la peste 2.5-4 cm lungime, inainte de impupare au culoarea neagra si numerosi spini de culoare neagra si galbena, iar pe fiecare parte au o dunga de culoare galbena. Larvele năpârlesc de 3-4 ori pana la impupare. Acestea se hranesc cu cuticula frunzelor (prefera partea inferioara) lasand doar nervurile neatinse. Utilizand frunza atacata larva tese un adapost (cuib) de matase, protejata de acesta ea se hraneste.
Pupele – sunt de culoare maronie sau gri, acestea sunt agatate de frunze si atarna cu capul in jos, avand forma literei ‘J’.
Ouale – au forma unui butoi cu dungi orizontale, sunt depuse de catre femele, solitar, pe partea superioara a frunzei. Ouale sunt de culoare verde-deschis iar inainte de eclozare devin gri.
Ciclul biologic:
Insecta are 3 generatii/an, iar intreg ciclul biologic se intinde pe perioada de aproximativ 65-70 zile.
Vara in iunie-iulie, adultii (fluturii), se imperecheaza si femelele depun solitar oua pe partea superioara a frunzelor. Dupa 3-5 zile (in functie de conditiile meteo) apar larvele (omizile) care incep sa se hraneasca provocand pagube insemnate. Dupa 40 zile in care omizile se hranesc si naparlesc de 3-4 ori, acestea se impupeaza (stadiul de pupa dureaza 2 saptamani).
Daunatorul ierneaza in stadiu de pupa.
Atacul, Semnele atacului si Afectarea plantelor:
Este o insecta polifaga (ataca numeroase specii de plante), iar larvele (omizile) produc pagube prin defolierea masiva a plantelor atacate.
In conditiile in care nu se folosesc insecticide specifice combaterii larvelor de lepidoptere, pagubele pot fi insemnate.
Pentru a depista atacul, in permanenta se face monitorizarea atenta a plantelor din cultura.
Masuri de Prevenire si Combatere:
Se poate face cu insecticide specifice combaterii larvelor de Lepidoptere imediat ce a fost semnalat atacul. Dupa ce omida si-a construit cuibul de matase, combaterea este ceva mai dificila.
INSECTICIDE/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Combaterea cu insecticide Biologice a daunatorului se face utilizand produse pe baza de Bacillus thuringiensis.
- BactoSpeine® DF – insecticid biologic ce contine: 54% Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki (tulpina ABTS – 351);
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Omida-Fluturele Scaietilor (Vanessa cardui): combatere