mart. 22 2025

Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus)

Ordinul: Hemiptera

Subordin: Homoptera

Familia: Diaspididae

Denumire populara: Paduchele din San José, Paduchele testos din San José

Denumire  stiintifica: Quadraspidiotus perniciosus  sin. Comstockaspis perniciosa, Aonidiella perniciosa, Aspidiotus perniciosus, Diaspidiotus perniciosus

Denumire populara in engleza: Californian scale, San José scale

Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus) este un paduche testos (adevarat testos), protejat de un înveliș (scut/carapace/teasta) din mătase si ceara.

 

CUPRINS:
Origine
Plante atacate/gazda
Ecologia dăunătorului
Descrierea daunatorului
Ciclul biologic
Monitorizarea daunatorului
Semnele atacului si afectarea plantelor
Masuri de Prevenire si Combatere
Combaterea eficienta

Origine: Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus) își are originea in China, de unde s-a raspandit in America de Nord (la sfarsit de 1800), Europa, Africa, etc.

Plante atacate/gazda – ataca peste 200 specii de plante. Ataca pomi  fructiferi ca: mar, par, piersic, cais, prun, cires, citrice (portocal, lamai), nuc, fructe de padure (mur, zmeur) si plante ornamentale (arbori si arbusti): paducel, gutui japonez, plop, tei, ulm, etc.

 

Ecologia dăunătorului

Insecta isi reintra in activitate primavara, cand temperaturile trec de 9-10,5°C. Temperaturile optime se inregistreaza la 31°C.  Pragul superior pentru temperatura este de 34°C.

In fenofaza de cadere a petalelor la florile de mar (BBCH65), isi fac aparitia femelele mature si masculii.

Fig. 1 Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus)

 

Descrierea/Identificarea Paduchelui din San José (Quadraspidiotus perniciosus)

Adultul: Femelele pot  ajunge la 2-2,5  mm diametrul carapacei/scutului. Corpul femelelor este moale, de 0,8-1 mm, cordiform, alb-galbui, prezinta un aparat bucal  adaptat pentru înțepat si supt. Au antene rudimentare, iar ochii, picioarele si aripile  lipsesc in totalitate. Pe partea dorsala a pigidiului (partea terminală a corpului) se intalnesc trei grupe de glande tubulare secretoare de matase (sericigene) care este folosita la confectionarea carapacei/scutului. Carapacea  ceroasa nu este unita cu corpul insectei, aceasta are forma circulara (de disc usor convex/usor inaltat), poate ajunge la 1,7-2,5 mm diametru, culoarea discului este bruna-cenusie/gri, discul prezinta câteva inele concentrice, iar in mijloc are o pata galbuie/portocalie cu aspect general de mamelon. Femelele nu parasesc niciodata carapacea/scutul care le protejeaza, acestea raman atasate (de organele atacate) prin intermediul scutului si aparatului bucal de intepat si supt. Femelele elibereaza primavara un feromon sexual, ce are rolul de a atrage masculii, pentru imperechere. Imperecherea are loc direct prin scutul de ceara ce protejeaza femela. Fiecare femela da nastere la cateva sute (cca. 150-500, 10 larve/zi) de larve/pui vii (specie vivipara) intr-o perioada de cca. 6 saptamani.

Masculii au corpul alungit, lungi de 0,9 mm, culoare  galben-portocalie. Au antenele formate din 10 articule, ochi, picioare si o pereche de aripi membranoase funcționale  (masculii zboara: primavara in perioada infloririi, vara, in iulie), aparatul bucal este redus. Scutul/carapacea (înveliș din matase si ceara) la masculi este oval-alungit, de 1,2-1,5 mm lungime (de dimensiuni mai reduse comparativ cu femelele), prezinta un punct circular situat in apropierea unuia dintre capete. Perioada necesara pentru transformarea in masculi (prin naparliri succesive, de 4 ori) este de 3 saptamani.  Masculii, in perioada imperecherii parasesc scutul, sunt mobili (isi parasesc scutul/carapacea) si zboara, cautand femele pentru imperechere.

 

Larvele/Nimfele: Larva primara, apare imediat dupa nastere, in primele 24-48 ore si este mobila (se taraste pe organele pomului),  are corpul oval, de 0,25 mm lungime, de culoare galben-portocalie. Larva secundara (apare dupa naparlirea celor primare) este apoda (lipsita de picioare) de 0,7 mm lungime. Scutul/carapacea larvelor din care iau nastere femele este rotund, iar carapacea larvelor din care iau naștere masculii este ovala. Larvele se hranesc la adapostul scutului/carapacei, cu ajutorul aparatului de intepat si supt. Larvele se hrănesc intens si naparlesc succesiv, iar dupa cca. 3 saptamani devin adulti (femele si masculi).

Dupa larvele secundare, prin urmatoarele naparliri are loc diferentierea sexelor astfel:  larvele femele vor mai naparli inca de 2 ori pana devin femele adulte; iar larvele mascule urmeaza sa naparleasca inca de 4 ori pana devin masculi adulti.

 

Ciclul biologic:

Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus), in conditiile climatice din Romania are 1-3 generatii/an (prima in mai-iulie, 70 zile); a 2-a generatie in iulie-octombrie (55 zile); a 3-a generatie (octombrie-mai).

Daunatorul ierneaza  ca larva primara de generatie a 3-a, sub carapace/scut prezent pe scoarta/ritidomul pomilor, pe fructe in depozite.

Primavara, in luna aprilie. cand temperaturile trec de 7-10,5°C, larvele incep sa se hraneasca, naparlesc si devin larve secundare, la aceasta varsta are loc diferentierea sexelor.

Larvele femele vor mai naparli inca de 2 ori pana devin femele adulte; iar larvele mascule urmeaza sa naparleasca inca de 4 ori pana devin masculi adulti.

La sfarsit de mai, femelele elimina un feromon sexual si are loc imperecherea cu masculii, direct prin scutul de ceara ce protejeaza femela, iar femelele pe o perioada de 40-50 zile vor da nastere la pui/larve vii galbene. Larvele primare in primele 24-48 ore se vor raspandii (sunt mobile, au 6 picioare, sunt taratoare) si  fixa pe organele atacate (tulpini, ramuri, frunze), se hranesc 2-3 zile, si isi secreta/confectioneaza sculul protector din fire de matase si ceara (protejate de acest scut se hranesc cu ajutorul aparatului de intepat si supt). Dupa 3 saptamani, apar larvele secundare, care prezinta un scut gros, cenusiu. Urmeaza noi naparliri si diferentierea pe sexe. Noile femele vor da nastere la larve noi abia la 1 luna de la imperechere (in august). A 2-a generatie dureaza 55 zile, iar larvele acesteia vor coloniza organe ca: tulpini, ramuri, frunze, fructe, pe care se  hranesc. A 3-a generatie (de toamna/hibernanta)  dureaza din octombrie, pana in mai, larvele primare/hibernante se regasesc pe organe ca:  tulpini, ramuri, frunze, fructe.

Fig. 2 Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus)

 

Monitorizarea daunatorului

♦ Insectele in stadiu de larva mobila pot fi capturate si identificate cu usurinta prin aplicarea de banda dublu adeziva in jurul unei ramuri infestate. O alta metoda de capturare a larvelor mobile este reprezentata de aplicarea in jurul zonelor infestate a unei benzi izolatoare electrice – de culoare neagra,  peste care aplicam vaselina in jurul ramurilor infestate. Zilnic vom inspecta zonele lipicioase pentru a identifica larvele mobile;

♦ Amplasarea de capcane cu feromoni pentru monitorizarea perioadei de zbor a masculilor. Capcanele se amplaseaza pe partea de Nord si Est a pomilor la o înălțime de 1,8-2 metri.  Aplicarea de tratamente in aceasta perioada de zbor a masculilor; etc.

 

Semnele atacului (Identificare/Simptome), Afectarea plantelor si Raspandirea Paduchelui din San José (Quadraspidiotus perniciosus)

♦ Paduchele din San José ataca (colonizeaza):  ramuri, frunze, fructe-prefera zona pedunculara (codita) si cavitatea caliciala (botul marului);

♦ Infestarile severe pot conduce la uscarea ramurilor atacate;

♦ Paduchii din San José produc cantitati mari de substante lipicioase cu aspect stralucitor,  bogate in zaharuri (excrementele afidelor sau „roua de miere”- „honeydew”). Prezenta  excrementelor afidelor pe plante,  conduce la aparitia ciupercilor (Fumaginei – Culoarea neagra pe frunze si fructe) a  furnicilor  si a altor insecte care se hranesc cu aceasta. Roua de miere este preferata de albine care produc asa numita miere de mana;

♦ Paduchele din San Jose – atacul asupra pomilor fructiferi tineri poate conduce la uscarea acestora in cativa ani (2-3), atacul asupra pomilor fructiferi maturi conduce la ingalbenirea prematura a frunzelor, debilitare si chiar uscare (daca nu se iau masuri de combatere eficiente);

♦ Atacul supra fructelor afecteaza: marimea acestora (fructe atacate raman  mici), ele sunt deformate, se coloreaza deficitar, iar in final si valoarea comerciala este mult diminuata: aspectul neplacut – pete rosii cu aureola (acestea apar ca reactie a faptului ca paduchele injecteaza in fruct saliva);

♦ Pe fructele atacate in urma intepaturilor se pot observa pete rosii (datorita unei substante introduse de paduche in fruct in timpul hranirii), care ulterior se  necrozeaza;

♦ Raspandirea are loc prin pomii infestati inca din pepiniera, fructe infestate, frunze infestate;

♦ Raspandirea larvelor mobile (larva primara) se poate face si cu ajutorul vantului, apei de irigare, apei de ploaie, oamenilor, cu ajutorul utilajelor/echipamentelor;

♦ Observam cu atentie ramurile pomilor in perioada de repaus vegetativ, pentru a identifica prezenta daunatorului;

♦ Vigoarea pomilor infestati scade;

♦ Observam cu atentie pomii debili, pentru a observa prezenta daunatorului;

♦ Observand cu atentie in vegetatie lastarii tineri cu scoarta verde, putem identifica cu usurinta mici adancituri – zone cu petele rosii-violet (datorita substantelor introduse de paduche in fruct in timpul hranirii) ce apar de jur imprejurul locului de hranire;

♦ Pomii care isi pastreaza frunzele iarna, pot fi un bun indicator pentru prezenta daunatorului; etc.

Fig. 3  Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus)

 

Masuri de Prevenire pentru Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus)

♦ Achiziționarea si utilizarea stricta a plantelor cu certificat fitosanitar si buletin de analiza, acestea sunt libere de boli si dăunători;

♦ Utilizarea ramurilor pentru altoit fara daunatori;

♦ Monitorizarea atenta a fructelor in perioada culesului sau in depozit, pentru a lua masurile potrivite;

♦ Dăunătorul apare frecvent in livezile in care nu se fac tratamente, in special in cele îmbătrânite;

♦ Aplicarea anuala a taierilor, permite atat identificarea usoara a daunatorului, cat si patrunderea corespunzatoare a substantelor de combatere in coronament la nivelul organelor infestate;

♦ Indepartarea speciilor ce pot fi gazde alternative din apropierea livezilor/plantatiilor;

♦ Eliminarea prin taiere a ramurilor puternic infestate, urmate de distrugerea acestora prin ardere; etc.

 

Combaterea eficienta a Paduchelui din San José (Quadraspidiotus perniciosus) cu insecticide/substante active,  utilizate in diverse tari ale lumii:

Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus) este un paduche testos dificil de combatut, motiv pentru care se folosesc metode si  insecticide specifice. Insecticidele sistemice (neonicotinoizi) sunt eficiente in orice stadiu de dezvoltare, iar celelalte insecticide actioneaza eficient asupra masculilor in faza imperecherii si a larvelor primare mobile.

 

I. Combaterea in perioada de repaus vegetativ (plante fara frunze):

Atentie !!! Tratamentele din perioada de iarna (la negru) se fac in livezi si gradini la: pomii fructiferi si plantele ornamentale foioase cu frunze cazatoare, in perioada de repaus –vegetativ comple, la plante fara frunze sau muguri umflati.

In perioada de repaus vegetativ, la pomii fructiferi si alte specii lemnoase fara frunze (din gradini) se pot aplica insecticide pe baza de ulei horticol care  sunt eficiente partial si impotriva larvelor hibernante ale Paduchelui din San José.

Insecticide specifice  folosite:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

 

II. Combaterea cand plantele sunt in vegetatie (au frunze verzi):

Eficienta insecticidelor este maxima in perioada de zbor a adultilor si in perioada când larvele sunt mobile – ambele situatii se pot identifica prin masurile de monitorizare (capcane cu feromoni, capcane lipicioase).

Aceasta metoda se foloseste in livezi si gradini.

 

II.1. Insecticidelor sistemice clasele:  neonicotinoizi (insecticidul intra in planta si circula odata cu seva bruta a plantei prin toata planta).

Produse/substante active din Clasa neonicotinoizi:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

II.2. Alte insecticide/substante active cu efect specific sau secundar

Aplicarea foliara (pe frunze) a  insecticidelor este recomandat sa se efectueze impreuna cu un adjuvant, de exemplu (insecticid Silwet Gold).

Adjuvantii: Pentru o mai buna acoperire a plantei cu insecticid. se recomanda folosirea unui adjuvant-penetrant ca: Silwet Gold (adjuvantul ce se va adauga la solutia cu care stropim planta pe frunze – tratamente foliare).

 Atentie  !!!

  • Efectuați tratamente in timpul sezonului de vegetație la interval de 10-14 zile, 2-3 tratamente succesive (in bloc);
  • Efectuați tratamente in timpul sezonului de vegetatie in momentele semnalate prin monitorizare, pentru zborul adultilor si aparitia larvelor mobile;
  • La tratamente foliare  (pulverizare pe frunze) se utilizeaza insecticidul împreuna cu un adjuvant penetrant, exemplu (Mospilan SG +Silwet Gold);
  • Nu subdozati insecticidele neonicotinoide – pentru a evita aparitia formelor de paduche testos  rezistente  la aceste insecticide.

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

 

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii