Horticultorul.ro

ian. 15 2023

Paianjenul rosu comun la plante ornamentale: flori, arbori si arbusti

Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) este unul dintre cei mai periculoși dăunători la numeroase specii de plante ornamentale cultivate in gradina, câmp sau spatii protejate (sera, solar). Acarianul roșu comun (Tetranychus urticae) ataca in populații numeroase organele aeriene ale plantelor ornamentale (in special frunzele) conducând rapid la afectarea grava a plantelor,  iar in lipsa tratamentelor la uscarea acestora.

Flori: Syngonium podophyllum, Achillea millefolium, Ageratum conyzoides, Ageratum houstonianum, Antirrhinum majus, Callistephus chinensis, Calystegia sepium, Camellia sinensis, Carica papaya, Catharanthus roseus, Chrysanthemum indicum, Citrus spp., Citrus aurantium, Citrus limon, Citrus sinensis,  Cymbidium spp., Dahlia pinnata, Datura spp., Datura stramonium, Dianthus caryophyllus, Euphorbia pulcherrima, Freesia spp., Gerbera spp., Gerbera jamesonii, Gossypium spp., Gypsophila spp., Helianthus annuus, Impatiens spp., Ipomoea batatas, Ixora spp., Papaver orientale, Pelargonium spp., Phoenix dactylifera, Primula vulgaris, Salvia nemorosa, Salvia splendens, Trifolium pratense, Trifolium repens, Zantedeschia aethiopica, etc.

Arbori si arbusti ornamentali: Nerium oleander, Rosa spp., Rosa canina, Rosa chinensis, Hibiscus rosa-sinensis, Tilia spp., Tilia cordata,  Tilia platyphyllos, Tilia tomentosa,  Acer pseudoplatanus, Betula pendula, Betula pubescens, Clematis vitalba, Corylus spp., Corylus colurna, Euonymus alatus, Fagus sylvatica, Ficus carica, Fraxinus ornus, Hedera helix, Humulus lupulus, Ilex crenata, Malus coronaria, Malus floribunda, Malus sylvestris, Philadelphus coronarius, Prunus avium, Prunus cerasifera, Prunus cerasus, Rhododendron spp., Ribes aureum, Robinia pseudoacacia, Salix spp., Ulmus minor, etc.

 

Biologia si descrierea paianjenului/acarianului rosu comun (Tetranychus urticae):

Paianjenul rosu comun la plante ornamentale (Tetranychus urticae) este un acarian (arahnida-paianjen)  cu dimensiuni intre 0,3-0,6 mm.

Femelele de paianjen rosu comun au 0,4-0,6 mm lungime, de culoare ce variaza de la verde-deschis la rosu-inchis in funchie de hrana, pe spate prezinta doua puncte (pete simetrice) mai închise la culoare.

Masculii de paianjen rosu comun au 0,3-0,4 mm lungime mai deschisi la culoare decât femelele.

Oul este sferic galben sau roșietic.

Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) ierneaza in stadiu de femela adulta sub: scoarta pomilor-copacilor din apropierea culturilor, in covorul de frunzele ramase in camp/gradina sau in vecinatate (padure, perdea forestiera de protectie). Femela de paianjen rosu comun (Tetranychus urticae) primavara la temperaturi de peste +10°C migreaza pe vegetatiea din jur (buruieni) unde se hrănește si își depune ouăle pe spatele frunzelor  plantelor gazda.

Acarianul rosu comun (Tetranychus urticae) poate avea chiar si 10 generații pe an in camp sau gradina, iar la plantele ornamentale cultivate in spatii protejate spatii protejate (sere, solarii) se poate ajunge chiar si la 20 generatii pe an. O femela de paianjen rosu comun poate depune in cursul vietii (30 zile) pana la 150 oua.

In conditii optime (temperaturile ridicate de 24-26, umiditatea relativa scazuta din aer) o noua generație de paianjen rosu comun (Tetranychus urticae) poate sa apara extrem de rapid, la fiecare 8-13 zile.

Atacul si semnele atacului (simptome) paianjenului rosu comun (Tetranychus urticae) asupra plantelor ornamentale:

Inmultirea si dezvoltarea cu rapiditate a populatiilor de paianjen rosu este favorizata de temperaturile ridicate si de catre umiditatea relativa scazuta din aer.

Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)  este un dăunător polifag (consuma hrana variata, atacând numeroase specii de plante, peste 200) ce provoacă pagube majore, acesta este întâlnit frecvent atât in gradina, camp cat si in spatii protejate (sera, solar).

La plantele ornamentale cultivate in gradini, parcuri, etc., semnele (simptomele) prezentei paianjenului rosu se pot observa inca din perioada 20 mai-octombrie iar agresivitatea atacului este mai ridicata vara.  In urma atacului frunzele raman mici, se ingalbenesc, florile nu se mai dezvolta.

La culturile de plante ornamentale din spatii protejate  (sere, solarii)  semnele atacului (simptomele) de acarian/paianjen rosu comun se pot observa tot timpul anului.

Afectarea plantelor ornamentale se realizeaza de catre paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) prin înțeparea organele plantelor (in special frunze) întrucât acesta se hrănește cu sucul celular.

La început paianjenul/acarianul rosu comun (Tetranychus urticae)   colonizeaza spatele frunzelor (partea inferioara), urmand ca odata cu cresterea numarului de indivizi sa se extinda pe ambele fete ale frunzei.

Semnele atacului (simptome) pe organele plantelor ornamentale:

  • Păianjenul roșu in diferite stadii de dezvoltare (adult, ou, larva, nimfa) este prezent si vizibil cu o lupa sau microscop de teren pe spatele frunzelor in zonele atacate;
  • In urma atacului care are loc  prin: intepatura, sugerea sucului celular,  celulele atacate (afecteaza cca. 20 -25 celule/minut) vor fi golite de continut (suc celular) iar in interiorul acestora pătrunde aer, astfel tesutul mezofil (tesut cuprins între epiderma superioară și cea inferioară a frunzei, format din celule care conțin clorofilă) se prabuseste si se formeaza o mica pata clorotica la fiecare loc de hranire.  In urma atacului pe fata frunzelor (partea superioara) se pot observa zone punctiforme (locurile de hranire) decolorate caracteristice atacului de acarian, (Vezi fig.).
  • Frunzele atacate de paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)    capata in zonele atacate  o culoare galbena, galben-maronie, cenusie-lucitoare sau „de bronz” specifica atacului  (Vezi fig.). Paianjenul/acarianul rosu comun își instalează mai frecvent si la început coloniile pe frunze in jurul nervurii principale, spre vârf sau la baza frunzei. Frunzele atacate adesea se clorozeaza (se ingalbenesc, ca urmare a pierderii clorofilei);
  • Pe spate, la baza (in sinusul petiolar), pe marginea frunzelor se pot observa urme de panza de paianjen (plasa tesuta extrem de fin), Vezi fig.

Afectarea plantelor – modul de daunare:

  • Frunzele raman mici, sunt clorotice (se ingalbenesc), isi pierd aspectul decorativ si cad;
  • Cresterea plantelor stagneaza, iar aparitia florilor si cresterilor este impiedicata;
  • La plantele lemnoase, scade rezistenta plantelor la inghet in perioada de iarna, intrucat lemnul este maturizat insuficient;
  • Tijele florilor rămân scurte si poarta flori debile;
  • Plantele afectate au valoare comerciala si ornamentala redusa.

Combaterea paianjenului rosu comun la plantele ornamentale:

Pragul economic de dăunare este de 5 exemplare in stadiu de larva, ninfa, adult pe o frunza.

Masurile preventive presupun strângerea si distrugerea din gradina a resturilor vegetale (frunze, resturi de plante; in care pot hiberna femelele), arătura sau săpatul la cazma încă din toamna, distrugerea buruienilor (plantelor gazda), aplicarea de acaricide specifice.

ACARICIDE

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul – acaricid conform recomandarilor  de pe eticheta”

A. Acaricide biologice:

B. Acaricide

Pentru a evita infestarea masiva (cand este mult prea tarziu pentru tratamente) cu acarianul rosu comun (Tetranychus urticae)   a plantelor ornamentale, putem face tratamente (stropiri) preventive  la acoperire, conform fenofazelor indicate pe eticheta produselor acaricide, de la pornirea plantelor in vegetație, o data la 2-3 saptamani – cu acaricide specifice.

In perioadele calduroase si uscate de vara, cand atacul paianjenului/acarianului rosu comun se intensifica (generatii noi apar la fiecare 8-13 zile), vom aplica tratamente preventive o data la 2 saptamani, alternand produsele acaricide specifice din clase diferite. Este important sa aplicam separat, mai multe tipuri de acaricide care  împreună acoperă întreg spectrul de combatere (ou, larva, nimfa, adult).

Este recomandat sa facem tratamente de combatere a acarianului rosu comun si pe plantele din jurul culturilor (plante gazda), care pot constitui focare puternice de daunatori.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul – acaricid conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), la leandru

Fig. 2 Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), la leandru

Fig. 3 Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), la tei

Fig. 4 Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), la trandafir

Fig. 5 Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), la Syngonium podophyllum

Fig. 6 Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), la Syngonium podophyllum

Fig. 7 Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), la microscop

Fig. 8 Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), la microscop

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Paianjenul rosu comun la plante ornamentale: flori, arbori si arbusti

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii