aug. 19 2017

Patarea pustulara a fructelor de tomate: combatere

Denumire populara: Patarea pustulara a fructelor de tomate, Patarea pustulara la tomate, Patarea bacteriana la tomate, Pătarea bacteriană punctiformă

Denumire științifica: Pseudomonas syringae pv. tomato sin. Bacterium punctulans, Pseudomonas tomato

Denumire populara in engleza: bacterial speck of tomato

Patarea pustulara a fructelor de tomate (Pseudomonas syringae pv. tomato) este o boala (bacterioza) periculoasa, cu evolutie rapida, care provoaca daune insemnate atat in cultura cat si in faza de rasad. Afectarea productiei este d.p.d.v al: precocitatii (pentru tomatele din ciclul 1- solar) cantitativa si calitativa.

Specii atacate: Tomate, Ardei

 

Ecologia bolii – Conditii de mediu ce favorizeaza de aparitia:

Boala (bacterioza)  apare si se dezvolta la temperaturi optime de 18-24°C,  in conditii de o umiditate relativa ridicata a aerului (peste 80 % umiditate).

 

Cauza bolii:

Boala (bacterioza) este cauzata de atacul bacteriei  Pseudomonas syringae pv. tomato.

 

Ciclul bolii

Patarea pustulara a fructelor de tomate (Pseudomonas syringae pv. tomato) se transmite de la un an la altul  prin: resturi de plante infectate prezente in sol (timp de 1 an), seminte infectate  (rezista si 15 ani in seminte, boala se transmite la rasaduri in rasadnita), tocuri de rasadnita din lemn sau alte unelte din lemn cu care vine in contact.

Bacteria se raspandeste cu ajutorul picăturilor de apa, mainilor lucrătorilor, uneltelor horticole.

Bacteriile patrund in plante prin stomate sau rani (inclusiv cele de afectare a perisorilor prezenti pe tulpina, etc) provocate de lucratori, atomizor, vant puternic, etc.

 

Semnele bolii / Simptome – Identificarea si Afectarea plantelor:

Atacul la tomate se manifesta pe frunze, fructe, tulpini.

Bacterioza – Patarea pustulara ataca plantele inca din faza de rasadprovocand afectarea grava a acestora si defolierea masiva. In aceasta situatie, infectia primara apare de obicei din: seminte infectate, toc de rasadnita din lemn infectat, cozi din lemn de unelte – infectate, etc.

Atacul pe Frunze se manifesta sub forma de pete mici, maro-inchis,  circulare sau colțuroase, inconjurate de un halou (o aura) galbena. Petele cresc si ajung la diametru de 3 mm,  conflueaza, frunzele sunt puternic afectate: se deformează, apar zone necrozate pe margine.

Atacul se manifesta si pe pețiol, tulpina sub forma de pete alungite, maro-inchis, dispuse longitudinal.

Atacul pe Fructele de Tomate – se manifesta dor pe cele verzi, pe care apar pete foarte mici „pustule”, de culoare maro-inchis cu halou verde inchis, superficiale (se iau cu unghia) (Vezi fig.). Fructele afectate au valoare comerciala scazuta.

 

Masuri de prevenire si combatere:

  • Utilizarea de semințe certificate-dezinfectate, libere de agenți patogeni;
  • Infiintarea culturilor cu rasaduri sanatoase;
  • Dezinfectia rasadnitelor, serelor, solariilor, etc;
  • Aerisirea rasadnitelor, solariilor, serelor;
  • Rotatia culturilor la 2 ani;
  • Dezinfectia uneltelor, mainilor lucratorilor;
  • Nu efectuam lucrari atunci cand pe plante sunt prezente picaturi de apa,
  • Este recomandata doar irigarea prin picurare;
  • Combaterea buruienilor (care pot fi plante gazda);
  • Dupa desființarea culturilor procedam la distrugerea resturilor de plante infectate;
  • Efectuarea de tratamente preventive cu bactericide specifice.

Fungicide / bactericide / substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bacteriozelor:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

I. Produse BIO: 

II. Produse de contact:

III. Produse sistemice:

  • In unele tari se  gasesc si se folosesc produse antibiotice ca:  Kasumin (kasugamycin);  Ag-Streptomycin (streptomycin); etc.

Atentie  !!!

  • Se fac tratamente preventive in rasadnite cu produse specifice – omologate pentru rasaduri;

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Patarea pustulara-bacteriana a fructelor de tomate (Pseudomonas syringae pv. tomato)

Fig. 2 Patarea pustulara-bacteriana a fructelor de tomate (Pseudomonas syringae pv. tomato)

Fig. 3 Patarea pustulara-bacteriana a fructelor de tomate (Pseudomonas syringae pv. tomato)

Fig. 4 Patarea pustulara-bacteriana a fructelor de tomate (Pseudomonas syringae pv. tomato)

Fig. 5 Patarea pustulara-bacteriana a fructelor de tomate (Pseudomonas syringae pv. tomato)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Patarea pustulara a fructelor de tomate: combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii