ian. 14 2012

Patarea frunzelor si basicarea fructelor de ardei: combatere

Denumire populara: Patarea frunzelor de ardei, Basicarea fructelor de ardei
Denumire stiintifica: Xanthomonas campestris pv. vesicatoria sin. Xanthomonas vesicatoria

Denumire populara in engleza: Bacterial leaf spot of capsicum, Bacterial Spot

Patarea frunzelor si basicarea fructelor de ardei este, una din cele mai periculoase si des intalnite boli la ardei. Boala apare inca din rasadnite la rasad – provocand pagube insemnate. Atacul bacteriei este puternic indiferent de locul de cultura (sera, solar, gradina, camp).

Cauza: boala (bacterioza) este provocata de bacteria Xanthomonas campestris pv. vesicatoria.

Plante atacate/gazda: ardeiul, tomatele

 

Biologia si Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)

Transmiterea bacteriilor de la un an la altul se face prin (buruieni, resturi de plante infectate si samanta). Rasadnite, sere sau solarii nedezinfectate ajuta la transmiterea bacterei (bolii de la un an la altul sau de la o cultura la alta). Deasemenea la transmiterea si raspandirea bacteriei pot contribui echipamentele horticole nedezinfectate (foarfeca, briceag, tavite alveolate, ghivece, etc.).

Bacteriozele sunt favorizate (aparitia, dezvoltarea si transmiterea de la o planta la alta) de: umiditate (80-100%), prezenta picaturilor de apa pe planta (ploi, irigare prin aspersie, roua, etc.), vant asociate cu temperaturi optime (24-30°C) si insecte si lucrari in plante umede. Bacteriozele patrund usor prin orice leziuni provocate plantelor si prin stomate.

Carenta de elemente nutritive sau excesul (excesul de azot) pot induce plantei o sensibilitate sporita la bacterioze.

 

Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de  Patarea frunzelor si basicarea fructelor de ardei
Simptomele pot aparea la:  incepand cu faza de rasad si cantinuand cu plantele din camp, sera, solar, gradina.

  • Simptomele pe frunze sunt prezente sub forma de pete  la inceput (verzi-galbui) de 1-2 mm dupa care  cresc la 3-5 mm devin brun-nergricioase (zonele afectate sunt: pergamentoase si se  necrozeaza „mor”)  iar frunza se ingalbeneste si cade (Vezi Fig. 1 si 3). Pe spatele frunzelor  se pot observa pete cu exsudat bacterian punctiform.  Boala afecteaza intai frunzele bazale conducand la defolierea rapida a plantei (Vezi fig. 2).  Daca atacul este puternic in perioada infloritului poate conduce la avortarea florilor.
  • Simptomele pe tulpina – conduc la formarea de verucozitati.
  •  Simptomele pe  fructe –  apar pete-necrozate  (ca o coaja – buba) de culoare brun-negricioasa (Vezi fig. 4) dand un aspect inestetic fructelor (afecteaza valoarea comerciala a acestora).

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Afectarea plantelor de  Patarea frunzelor si basicarea fructelor de ardei
–    Rotatia culturilor;
–    Irigati plantele pe rigole sau prin picurare;
–    Distrugerea prin ardere a resturilor de plante si buruieni ramase pe camp dupa recoltare;
–    Folosirea semintelor de ardei – sanatoase (recoltate din plante sanatoase, libere de boli);
–    Cultivarea de soiuri si hibrizi cu toleranta la bacterioze;
–    Dezinfectia rasadurilor inainte de plantare cu un produs cupric;
–    Dezinfectia semintelor de ardei pe cale termica  prin tratare cu apa calda 50°C (timp de 25 minute, cu agitare continua si mentinerea temperaturii constante);
–    Aerisirea spatilor in sere si solarii;
–    Sterilizarea uneltelor pentru lucrari (foarfeca, briceag, etc.) cu hipoclorit de sodiu (Domestos);
–    Nu se intra in cultura pentru lucrari atunci cand plantele au apa pe frunze (ploaie, roua, aspersie, etc);
–    Efectuarea cu grija a tuturor lucrarilor astfel incat leziunile pe planta fie minime.
Fungicide / bactericide / substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

I Produse BIO: 

II.    Produse de contact:

  •  Produse cuprice: cupru metalic din hidroxid de cupru, cupru din sulfat de cupru tribazic, sulfat de cupru neutralizatalte produse omologate care contin cupru,  etc;

III.    Produse sistemice + contact:
In unele tari se folosesc si gasesc produse antibiotice  ca:  Kasumin 2 L (kasugamycin); Agri-Strep, Agrimycin, Ferti-Lome (streptomycin).
Atentie !!!
•    Se fac tratamente preventive in rasadnite cu produse omologate;
•   In cazut unor atacuri puternice se pot face 3 tratamente in bloc (la interval de 6 zile);
•    Se fac tratamente obligatoriu la culturile in camp – imediat dupa ce au cazut precipitatii.

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Patarea frunzelor si basicarea fructelor de ardei (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria) A- Partea superioara a frunzei, B-Partea inferioara a frunzei

Fig. 2  Patarea frunzelor si basicarea fructelor de ardei (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria)- Atac la rasaduri

Fig. 3  Bacterioza ardeiPatarea frunzelor si basicarea fructelor de ardei (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria)

Fig. 4 Bacterioza Ardei –  Patarea frunzelor si basicarea fructelor de ardei (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria) – Atac pe fructe

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Patarea frunzelor si basicarea fructelor de ardei: combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii