Horticultorul.ro

iul. 24 2022

Putegaiul cenusiu la afin – afine: identificare, combatere

Denumire populara: Putegaiul cenusiu la afin, Putregaiul cenușiu la afine

Denumire stiintifica: Botrytis cinerea sin. Botryotinia fuckeliana, Sclerotinia fuckeliana

Denumire populara in engleza: Botrytis or Blossom Blight in blueberries

Putregaiul cenușiu la afinul de cultura este produs de ciuperca Botrytis cinerea.

Putregaiul cenusiu la afin este o boala grava, ce provoaca pagube importante, in special in  perioadele ploioase, cu umiditate relativa ridicata.

Agentul patogen reprezentat de ciuperca Botrytis cinerea este polifag, ataca numeroase  specii de plante (peste 200 specii: zmeura, mure, ardei, tomate, dovlecel, castravete, capsun, salata, varza, trandafiri, etc. Putregaiul cenusiu  poate trai si saprofit (își procură hrana din substanțe organice în descompunere), putand trece usor in stadiul de parazit (trăiește și se hrănește pe seama altui organism vegetal, căruia îi provoacă adesea daune, boli sau chiar moartea).

Factori ce favorizeaza  aparitia putregaiului cenusiu la afinul de cultura/afine:

Atacul putregaiului cenusiu la afin este favorizat de umiditatea relativa ridicata (peste 90%, mai multe zile la rand), prezenta apei pe organele plantei (apa din precipitatii, irigare prin aspersie, roua); lipsa aerisirii in tufa de afin; nebulozitate persistenta; ceata, fertilizare  cu cantitati prea mari de azot, etc.

Ecologia si biologia bolii:

Ciuperca Botrytis cinerea –  supravietuieste perioadei reci din an si asigura transmiterea bolii de la un an la altul, prin intermediul miceliului si sclerotilor (ingramadiri de hife intretesute) prezenti in resturile de plante infectate (culturi horticole, buruieni, etc.) prezente in sol/substrat de cultura si in materia organica din sol/substrat de cultura. In sera si solar ciuperca este prezenta in sol/substrat de cultura continu, prin resturile de plante infectate cu miceliu si prin scleroți.

In plantatie si gradina, sclerotii (din acestia apare miceliu) sau miceliul, vor da nastere conidioforilor cu conidii, care transportati cu ajutorul vantului, picaturilor de apa, etc. vor genera numeroase infecții, prin germinarea acestora pe diferite organe aeriene ale afinului (flori, fructe, etc.).

Sporii  germineaza si afecteaza cu usurinta inflorescenta, florile, fructele.

Ciuperca se dezvolta la: temperaturi intre 1-32°C, dar conditiile optime ii sunt oferite de temperaturi in intervalul 16-24°C (infecția are loc in cca. 15 ore iar in câteva zile de la infecție apar si primele semne ale atacului); umiditate atmosfetica relativa optima de 90-100%; in conditii de ceata si vreme umeda; umiditatea crescuta a substratului si prezenta apei pe organele atacate (sunt necesare doar 4-6 ore cu apa pe organe, pentru germinarea sporilor).

La temperaturi peste 32°C ciuperca își încetează atacul;

Ciuperca germineaza cu usurinta in conditii de mediu prielnice. Boala se transmite cu usurinta atat prin spori (conidii), cat si prin miceliu (daca un organ sănătos se atinge de unul bolnav se infecteaza rapid).

Ciuperca pătrunde in interiorul organelor atacate direct prin cuticula. Miceliul ciupercii distruge pereții celulari si conținutul celulelor.

Agentul patogen se dezvolta bine, rapid (in conditii optime si lipsa tratamentelor) si sporuleaza in doar câteva zile, in conditii optime.

Sporularea: ciuperca produce pe organele atacate un mucegai cenusiu care este format din miceliul ciupercii si numerosi conidiofori lungi si ramificati care prezinta la capete sporii ciupercii formați din conidii ovoide/sferice care asigura diseminarea rapida. Sporularea (isi raspandeste sporii) poate incepe la cca. 3-4 zile de la infectie.

Transmiterea bolii/Diseminarea: sporii (conidiile) agentului patogen (Botrytis cinerea) sunt transportati cu ajurorul vantului, curentilor de aer (in sera si solar),  picaturilor de apa (din ploaie, irigare prin aspersie), muncitorilor care efectueaza lucrari in plantatia de afin, unelte, utilaje si echipamente. Miceliul ciupercii asigura raspandirea prin contact intre tesuturi bolnave si tesuturi sanatoase.

Sursa de infectie este reprezentata de: solul/substratul infectat (cu resturi de plante infectate ce prezinta sclerotii ciupercii, materie organica infectata);  alte culturi invecinate (este o ciuperca polifaga care ataca si este prezenta pe numeroase culturi) sau pe buruieni si resturile acestora.

Cauza bolii:

Boala este cauzata de ciuperca Botrytis cinerea, care formeaza pe suprafata organelor atacate  conidiofori  septati, bruni la baza, lungi de 1-2 mm. La varful conidioforilor se formeaza 2-3 ramificatii (in forma de ciorchine)  pe care sunt prezente numeroase conidii.  Conidiile sunt unicelulare, ovoide, maro-deschis cu dimensiunile de 7-17 x 5-10 μm.

Transmiterea bolii de la un an la altul se face cu ajutorul sclerotilor ciupercii – acestia sunt organele de rezistenta ce au forma unor corpusoare mici, negre, ovale, de 5-9 mm lungime si 4 mm diametru.

Transmiterea de la un an la altul se face prin resturi de plante infectate prezente in sol/substrat, pe care se regăsesc scleroții ciupercii (organele de rezistenta).

Semnele atacului de putregai cenușiu la afinul de cultura – afine:

Ciuperca ataca numeroase organe aeriene la plantele de afin: inflorescenta; flori; fructe; tulpini tinere; muguri in fenofaza de dezmugurit; etc. Ciuperca infecteaza si afecteaza usor tesuturile tinere si suculente (lastari, frunze, etc.),  afectate de inghet (varfurile lastarilor afectati iarna de inghet), etc.

Atacul are loc dupa doar cateva zile de conditii favorabile: vreme umeda, ceata, precipitatii, etc.

Atacul pe  inflorescente si flori conduce la brunificarea acestora (capătă culoarea maro) cu aspect umed (en= water-soaked),  simptomele sunt asemanatoare cu cele ale afectarii datorate inghetului de revenire din  primavara. Virulenta atacului de putregai cenusiu este mai mare la florile afectate primăvara de înghețul de revenire. In condiții favorabile organele atacate (inflorescente si flori) vor fi acoperite de acoperite de un mucegai cenușiu „gri” pulverulent (fructificatiile ciupercii reprezentate prin conidiofori cu conidii).

Atacul poate trece cu usurinta de la inflorescente  la tulpinile/lastarii tineri in stare erbacee, pe care ii vor compromite total deasupra zonei atacate.  Atacul pe tulpinile tinere se manifesta sub forma unor pete maro cu aspect umed.

In condiții favorabile, atacul poate fi prezent si pe frunzele tinere, iar acesta se manifesta pe zonele afectate sub forma unor leziuni de culoare maro-deschis.

Atacul poate fi prezent si pe muguri in fenofaza de dezmugurire, cand pe acestia se poate observa mucegaiul cenușiu „gri” (fructificatiile ciupercii reprezentate prin conidiofori cu conidii).

Fructele sunt si ele afectate de putregai cenusiu. Fructele tinere care pastreaza  resturi de petale sunt mai expuse la atacul de putregai (putregaiul va infecta întâi petalele senescente după care trece pe fruct). Atacul pe fructele tinere porneste din zona caliciala unde zona afectata capata  culoarea maro si aspect de umed (en= water-soaked), atacul cuprinde rapid intregul fruct care se stafideste si cade. Fructele atacate pot fi si ele acoperite de un mucegai cenușiu „gri” pulverulent (fructificatiile ciupercii reprezentate prin conidiofori cu conidii).

Putregaiul cenusiu apare si pe fructele ambalate si după recoltare pe perioada depozitarii si comercializării.

Masuri de prevenire si protectie:

 • Verificam in permanenta in perioada dezmuguritului, infloritului a soiurilor timpurii de afin pentru a identifica eventuale atacuri de putregai cenușiu;
 • Evitati infiintarea de plantatii de afin in zone depresionare in care apare frecvent ceata;
 • Evitati infiintarea de plantatii de afin in apropierea zonelor împădurite care reduc circulatia aerului;
 • Efectuarea lucrărilor de taiere anuale care au ca scop si îmbunătățirea circulației aerului in tufa de afin. O circulație buna a aerului va conduce la uscarea rapida a peliculei de apa de pe organele frecvent atacate (flori, fructe), reducand astfel capacitatea ciupercii de a produce boala;
 • Alegerea distantelor optime de plantare la infiintarea culturii,  pentru a avea o cultura suficient de aerisita;
 • Orientam la plantare randurile de afin pe directia vantului dominant, astfel incat sa asiguram o ventilatie corespunzatoare in cultura;
 • Utilizam doar irigarea prin picurare in cultura de afin;
 • Evitam fertilizarea excesiva cu azot, care conduce la creșteri vegetative puternice si determina formarea unei tufe dese;
 • Evitam fertilizarea la finalul sezonului, întrucât aceasta poate genera creșteri ce rămân nelemnificate (semilemnificate sau erbacee), creșteri ce vor fi sensibile la ger si atac de putregai cenușiu;
 • Recoltam fructele la maturitatea de recoltare prin treceri frecvente; le pre-răcim si le introducem in depozitul frigorific la rece 0-2⁰C. Evitam recoltarea de fructe supramaturate;
 • Nu se efectueaza lucrari in plantatia de afin cand plantele sunt umede (apa este prezenta pe organele plantei);
 • Tratamente preventive cu fungicide specifice, daca sunt factori favorizanti pentru Botrytis cinerea, in perioada inflorit-dezvoltarea fructelor. Daca sunt conditii favorabile in perioada infloritului se vor efectua tratamente la acoperire (la fiecare 5-7 zile, in funcție de fungicidul folosit);
 • Se pot efectua tratamente cu fungicide in timpul perioadei de coacere pentru a prevenii putrezirea fructelor dupa recoltare;
 • Aplicarea de fungicide specifice este recomandata inainte de perioadele umede (cu conditii favorabile pentru apartitia bolii); etc.

I. Fungicide / substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea putregaiului cenusiu:

♦  Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil);

♦  Scala (400 g/l pirimetanil); etc.

 

II. Fungicide biologice:  Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Cititi si respectati „Timpul de pauza pana la recoltare” inscris pe eticheta produsului

Fig. 1 Putegaiul cenusiu la afin (Botrytis cinerea)

Fig. 2 Putegaiul cenusiu la afin (Botrytis cinerea)

Fig. 3 Putegaiul cenusiu la afin (Botrytis cinerea)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Putegaiul cenusiu la afin – afine: identificare, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii