oct. 07 2012

Afinul de cultura (Vaccinium corymbosum), Unde il cultivam?

Familia: ERICACEAE

Denumire populara: Afinul de cultura, Afin cu tufă înaltă, Afin American

Denumire populara in alte limbi: engleza (highbush blueberry), germana (kulturheidelbeere).

Denumire stiintifica: Vaccinium corymbosum.

Origine, raspandire:

Arbust exotic originar din America de Nord. Afinul gigant american (Vaccinium corymbosum) sta la baza soiurilor de afin de cultura din prezent, acesta este o specie de afin tetraploid (organism poliploid care poseda  4 garnituri cromozomice in nucleu; se simbolizeaza cu 4x), formeaza tufe cu inaltimi de 1-4 m, este o specie originara din SUA si Canada.

In Romania  afinul de cultura american a fost introdus pentru prima data in anul 1968 la Bilcesti (comuna Valea Mare Pravăţ, la circa 10 km de Câmpulung Muscel). Cercetarile referitoare la afinul de cultura au fost si sunt efectuate de specialistii de la Bilcesti. Specialistii de la Bilcesti au o vasta experienta formata in cei (45 ani de cercetare si productie in afin de cultuta) si se pot lauda cu numeroase realizari si aprecieri in cultura afinului si nu numai.

Utilizare

Pomicola (afinele) si decorativa (decorativ prin frunze, port, fructe si flori).

Conditii de crestere:

♦ Solul – afinul se cultura prefera solurile cu un pH acid (4,5-5,5), un continut ridicat in materie organica, reavene si bine drenate (nu suporta excesul de umiditate – baltirea apei). pH-ul  substratului sau solului (pentru afin de cultura) se poate determina usor cu ajutorul hartiei de pH;

♦ Afinul de cultura nu suporta seceta, solul este bine sa fie in permanenta reavan – se recomanda irigarea prin picurare;

♦ Specie rezistenta la ger. Rezistenta la ger difera in functie de soi, astfel sunt soiuri ca CovilleBlueray, Duke care pot suporta temperaturi de pana la  -28°C …  – 30°C;

–        Lumina – afinul de cultura este o specie iubitoare de lumina iar majoritatea soiurilor prefera locurile insorite.

Atentie !!! Afinul de cultura nu se poate cultiva decat in conditiile unui sol sau substrat cu pH acid (4,5-5,5). Verificati-va pH-ul inainte de a planta un afin de cultura.

Proprietati pomicole:

Afinul de cultura va intra pe rod la cativa ani de la plantare (in functie de varsta plantelor utilizate la infiintarea culturii).

Plantarea afinului de cultura se face utilizand numai plante cu pamant pe radacina (balot).

Fructele (afinele de cultura) sunt fructe de tip baca, mari de 1-2,5 cm, greutate 0,5-2,5 g/fruct, cu forma sferica (rotunda), sferic-turtita, piriform. Culoarea afinelor de cultura este neagra, albastru-inchis acoperite cu pruina. Afinele de cultura sunt suculente  (sucul este incolor) si au un gust ce variaza in functie de soi, cu aroma specifica (gust si aroma excelente, intr-un echilibru perfect). Afinele de cultura se recolteaza la maturitate pe toata perioada verii.

Afinele de cultura se consuma in stare proaspata sau conservate in preparate ca: gem, dulceata, sirop, bauturi racoritoare, lichior, ceai de fructe de padure (fructe uscate-deshidratate), fructe deshidratate, fructe congelate, etc.

Afinele de cultura sunt bogate in: Antioxidanti: (2.400-5.200 μ mol TE /100g,  ORAC- Oxygen Radical Absorption Capacity Value); Antociani (208 mg /100g), resveratrol, vitamine (A, C, B6) si saruri minerale (continutul elementelor poate varia in sunctie de soi).

Proprietati ornamentale/descrierea plantei:

Afinul de cultura (Vaccinium corymbosum) este o specie arbustiva decorativa prin flori, fructe, frunze (Vezi fig.);

♦ Florile afinului de cultura sunt grupate in inflorescente (tip racem) de culoare alba, roz deschis, placut mirositoare, campanulete (in forma de clopot), frecventate si polenizate entomofil de albine si bondari (Vezi fig.). Fructele ce provin din flori polenizate extomofil incrucisat vor fi mai mari.  Afinul de cultura infloreste in luna mai.

♦ Frunzele sunt caduce (cazatoare), forma (eliptic-alungita sau lanceolata), lungi de 5-7 cm, codita scurta, pe fata verzi-inchis lucitoare pe dos verde mai deschis, fara perisori, majoritatea stomatelor sunt situate pe partea inferioara a frunzelor. Toamna frunzele sunt superbe intrucat se coloreaza in rosu, datorita cantitatii mari de antociani prezente si in frunza.

♦ Sistemul radicular este format din radacini fine care nu prezinta perisori absorbanti. Inradacinarea este superficiala, majoritatea radacinilor sunt situate si aglomerate in primii 40 cm (adancimea sistemului radicular)  de la suprafata solului/substratului iar pe orizontala rarea majoritate a radacinilor se pot intinde pana la 100 cm (raza de jur imprejurul tulpinii).

♦ Se utilizeaza ornamental plantat solitar pe peluze sau in grupuri in zonele unde pH-ul o permite. Se poate cultiva preferabil la container (ghiveci) (Vezi fig.);

Dimensiuni, soiuri:

Afinul de cultura este un arbust a carui inaltime variaza intre 1-4 metri in functie de soi.

In prezent se cultiva numeroase soiuri de afin de cultura. Aceste soiuri actuale de afin de cultura au fost obtinute si prin incrucisari intre diferite varietati si specii de afin. Parintele afinului de cultura este considerat Dr. Frederick Vernon Coville, caruia i s-au atribuit un numar de peste 30 varietati de afin, varietati care au stat la baza afinului de cultura in lume.

Soiurile de afin de cultura sunt autofertile, iar polenizarea preferata este cea entomofila (albine, bondari).

Soiuri:

  • ‚Duke’fructele au culoarea albastru-deschis, marimea fructelor este medie spre mare, infloreste mai tarziu (fapt ce ajuta la evitarea ingheturilor de revenire), dar maturarea fructelor este timpurie (iunie), productivitate mare (Vezi fig.).
  • ‘BlueRay’ fructele au culoarea albastra si o calitate excelenta, dulci-usor acidulate, mari, maturarea fructelor este semitimpurie (dupa 25 iunie-iulie). Soiul de afin de cultura ‚BlueRay’ este viguros si foarte productiv;
  • ‚Coville’fructe de culoare albastru-inchis acoperite cu pruina, de o calitate excelenta, foarte mari. Maturarea fructelor este mijlociu-tarzie (15 iulie -septembrie). Soiul de afin de cultura Coville’ este viguros si productiv (Vezi fig.);

Inmultirea:

–        Prin butasire  (in uscat sau in verde);

–        Prin marcotaj.

Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii de afin.

 

Daunatori: 

Musca afinului (Rhagoletis pomonella);  Afide – paduchi de plante; Omizi (Archips rosana); Soareci; Cartite; Grauri; Caprioare; Iepuri; Carabusul de Mai – Viermi albi (Melolontha melolontha); Cicada afinului (Scaphytopius magdalensis sin. Scaphytopius vaccinium);  Cicada gheboasa a pomilor (Ceresa bubalus); Gargarita mugurilor, florilor, frunzelor (Sciaphobus squalidus); Gargarita florilor de afin (Anthonomus musculus);  Gargarita fructelor de afin (Conotrachelus nenuphar);  Viermele fructelor de afin (Mineola vaccinii sin. Acrobasis vaccinii);  Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus); Paduchele testos al prunului (Eulecanium corni); Paduchi testosi (Diaspidiotus ancylus); Musculita cu aripi patate la cires (Drosophila suzukii);  Cotarul verde (Operophtera brumata); Cotar (Operophtera bruceata); Viermele radacinilor de afin (Rhabdopterus picipes);  Acarianul mugurilor de afin (Aceria vaccinii); etc.

Boli:

Micoze: Mumifierea fructelor/Monilioza (Monilinia vaccinii-corymbosi);  Putregaiul cenusiu – Mucegaiul ramurilor, florilor si fructelor  (Botrytis cinerea); Mucegaiul prafos (Microsphaera penicillata var. vaccinii);   Cancerul tulpinilor (Fusicoccum putrefaciens sin. Godronia cassandrae); Arsura ramurilor (Phomopsis vaccinii); Antracnoza afinului (Gloeosporium fructigenum sin. Colletotrichum gloeosporioides); Septorioza afinului (Septoria albopunctata); Inrosirea frunzelor (Exobasidium vaccinii); Rugina frunzelor de afin (Pucciniastrum myrtilli sin. Pucciniastrum vaccinii); Cancerul coryneum (Coryneum microstictum); Cancerul tulpinilor de afin (Botryosphaeria corticis); Cancerul fusicocum (Fusicoccum putrefaciens); Maturi de vrajitoare la afin (Pucciniastrum goeppertianum sin. Calyptospora goeppertiana) etc. Bacterioze: Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens); Cancerul bacterian al tulpinilor (Pseudomonas syringae); Gale prolifertate din muguri (Nocardia vaccinii); etc. Viroze: Mozaicul afinului (Blueberry Mosaic);  Piticirea-Nanismul afinului (Blueberry Stunt); Matura de vrajitoare (Witches-Broom Virus); Patarea inelara rosie (Red Ringspot); Patarea inelara necrotica (Necrotic Ringspot); Boala Shoestring (Shoestring disease) etc.

Fig. 1 Afinul de cultura, soiul ‘Last call

Fig. 2 Afinul de cultura, soiul ‘Elliot

Fig. 3 Cultivarea afinului  (Vaccinium corymbosum) la ghivece

Fig. 4 Cultivarea afinului  (Vaccinium corymbosum) insol

Fig. 5 Afinul de cultura (Vaccinium corymbosum), frunze superb  colorate in toamna

Fig. 6 Afinul de cultura, soiul ‘Duke

Afin de cultura_Coville_poze_inmultire_soiuri_2

Fig. 7 Afinul de cultura, soiul  ‘Coville

Afin de cultura_poze_polenizare_entomofila_inmultire_soiuri

Fig. 8 Polenizare entomofila la afinul de cultura, soiul  ‘Coville’

Afin-de-cultura_floare_poze_inmultire_soiuri.jpg

Fig. 9 Afinul de cultura, flori si inflorescenta

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Afinul de cultura (Vaccinium corymbosum), Unde il cultivam?

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii