nov. 02 2013
Graurii daunatori la struguri, afine, cirese: combatere
Graurii – daunatori de temut la culturile Horticole
Graurul (Sturnus vulgaris) este un daunator deosebit de periculos pentru culturile horticole intrucat se hraneste cu fructele acestora (chiar in perioada de coacere) producand pagube de peste 50 % din productie.
Graurul este o pasare migratoare ce ajunge in tara noastra devreme si pleaca tarziu. Graurul prefera habitate ca: paduri, pasuni din zona de campie si deal. Ca marime graurul este o pasare submijlocie, avand un cioc drept-lung si ascutit cu penaj brun-intunecat, reflexe metalice-visinii cu pete mici si albe. Graurii consuma o hrana variata formata din reptile, viermi, moluste, diferite insecte, graunte si fructe.
Graurii zboara rapid, zgomotos in stoluri mari, aproape de sol. Graurii se deplaseaza cu usurinta pe sol furisandu-se pe sub culturile horticole si observand cu grija fructele parguite sau coapte atat de necesare in hrana acestora.
O cultura atacata de un stol de grauri poate fi devastata rapid cu pierderi de peste 50 % din recolta.
Culturi atacate: vita de vie (strugurii), afinul (afinul de cultura), mar (merele), etc.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Grauri
Graurii reprezinta o mare problema atat pentru fermele de vita de vie, arbori si arbusti fructiferi cat si pentru pomii, arbustii si vita de vie din gradinile populatiei care sunt frecvent si agresiv atacate de grauri.
Combaterea graurilor presupune luarea de masuri speciale care sunt costisitoare si incarca simtitor costurile de productie (atat materiale cat si cu forta de munca).
Combatere:
1. Masura cea mai eficienta presupune protectia culturilor cu ajutorul unei plase de protectie impotriva pasarilor, este o medoda destul de costisitoare intrucat presupune cheltuiala atat cu plasa cat si cu forta de munca pentru a monta si demonta plasa de protectie. O astfel de plasa poate rezista pana la 10 ani si creaza bariera de protectie ideala (Vezi fig.).
2. Echipamente ce emit apeluri de primejdie, acestea genereaza sunete de atac ale pasarilor de prada (calibrate pe daunatorul dvs.) cat si sunete de stress pentru grauri.
3. 1. O alta masura frecvent utilizata este reprezentata de generarea de sunete puternice (peste 100-120 decibeli) cu ajutorul diferitelor echipamente ce pot genera aceste sunete cum ar fi Tunurile de speriat pasari (se utilizeaza frecvent Tunuri cu propan) care se produc dupa diverse tehnologii.
3.2 Utilizarea de petarde sau alte produse ce produc un zgomot suficient de puternic sa sperie graurii, respectand reglementarile legale in vigoare.
Atentie !!! Utilizarea dispozitivelor ce genereaza sunete puternice in zone locuite trebuie facuta conform reglementarilor legale in vigoare referitoare la zgomot, altfel puteti avea neplaceri cu vecinii.
4. Masuri Vizuale: masurile vizuale sunt numeroase, dar eficienta acestora nu este garantata 100 %, dar ajuta combinat si cu alte masuri. Se pot utiliza sperietori umane (celebra sperietoare- Vezi fig.), CD-uri ce se agata in locuri vizibile pentru pasari (Vezi fig.), folie de staniol, banda de speriat pasarile, baloane de culoare albastra pe care s-au desenat doi ochi mari din cercuri galbene si rosii, zmeie ce reprezinta un soim sau o bufnita (un pradator natural);
5. Utilizarea de pradatori naturali dresati: se pot folosii soimi, acvile special dresati, dar aceasta masura este deosebit de costisitoare.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Graurii daunatori la struguri, afine, cirese: combatere