nov. 07 2018

Vita de Vie: origine, soiuri, ingrijire, tratamente

Vita de vie este o liana care se cultiva in plantatii, gradini, parcuri, containere ‘ghivece’ pentru fructe (struguri) sau in scop ornamental. Plantele de vita de vie pot atinge varste de 30-60 ani, sau mai mult, daca sunt bine ingrijite (se aplica la timp lucrarile absolut necesare).

Culturile de vita de vie sunt conform datelor FAO, cele mai valoroase culturi horticole din lume.

Vita de vie cultivata  isi are originea acum cca. 4.500-6,000 ani inainte de Hristos (in neolitic), cand cu ajutorul oamenilor s-a facut trecerea de la Vitis silvestris (Vita de padure-salbatica) la Vitis vinifera (Vita de vie Nobila-Roditoare Europeana cultivata). Egiptenii cultivau vita de vie pentru struguri si vin inca din anii 2.400 Î. Hr.

Pe teritoriul Romaniei, vita de vie nobila (Vitis vinifera) s-a cultivat inca de acum 6.000 ani. Pe vremea dacilor este bine cunoscut faptul ca  Burebista (82 î.Hr.- 44 î.Hr.) a decis ca viile sa fie distruse întrucât suprafața s-a extins foarte mult, iar populația consuma prea mult vin. Sub ocupație romana sortimentul soiurilor de vita de vie cultivate s-a diversificat, iar tehnologiile de cultivare si vinificare s-au imbunatatit.

 

In prezent, termenului de vita de vie ii sunt asociate următoarele categorii importante:

I. Vita de Vie Nobila – Roditoare Europeana

Majoritatea soiurilor de vita de vie cultivate sunt soiuri de Vita de Vie Nobila Roditoare Europeana (Vitis vinifera sin. Vitis vinifera spp. vinifera). In momentul de fata conform VIVC (Vitis International Variety Catalogue), sunt aproximativ 12.987 soiuri de vita de vie nobila.  Aceasta a fost luata in cultura in urma cu 6.500-7.000 ani si provine din specia  Vitis silvestris sin. Vitis vinifera spp. sylvestris (Vita de padure – salbatica, care a supravietuit  filoxerei in exemplare putine, intalnindu-se  spontan pe solurile nisipoase din sudul Romaniei).

Vita de Vie Nobila – Europeana este o liana (ajunge la 15-20 m inaltime), suporta seceta, atinge vârste de 150-200 ani. Este o specie sensibila la filoxera radicicola, mana vitei de vie, fainarea vitei de vie, putregaiul cenusiu al vitei de vie, etc. Aceasta este afectata puternic de ger (temperaturi <  -17 … -22°C) pe perioada rece din an.

Soiurile de vita de vie nobila-europeana (Vitis vinifera) sunt cultivate dupa anul 1863 doar altoite pe portaltoi rezistent la  filoxera radicicola.

Soiurile de vita de vie nobila se impart in functie de produsul final vitivinicol caruia ii sunt destinate: struguri de masa; struguri apireni (fara sambri) pentru masa si stafide, struguri apireni de masa, struguri apireni pentru stafide; struguri pentru vinuri albe superioare, struguri pentru vinuri albe de consum curent, struguri pentru vinuri roze de consum curent, struguri pentru vinuri rosii de consum curent, struguri pentru vinuri rosii superioare, soiuri pentru vinuri spumante (sampanie), soiuri pentru sucuri (bauturi racoritoare) din struguri, soiuri pentru vinuri aromatizate (vermuturi, bitter, vin pelin, etc.), soiuri pentru distilte invechite (Cognac), etc.

II. Hibrizi interspecifici (Vitis interspecific crossing)

In momentul de fata conform VIVC (Vitis International Variety Catalogue), sunt aproximativ 7.836 soiuri de  hibrizi interspecifici (Vitis interspecific crossing).

II.1. Hibrizi Producatori Directi sin. HPD, Hibrizi producatori direct, Hibrizi direct producatori

Sunt soiuri de vita de vie HPD (hibrizi interspecifici „Vitis interspecific crossing”) isi au originea in America si au fost obtinute prin hibridari (naturale, artificiale) intre specii ale genului Vitis: Vitis labrusca, Vitis riparia, Vitis vinifera, Vitis aestivalis, Vitis lincecumii, etc. Dintre soiurile Americane enumeram: Lidia, Othello, Isabela, Jacquez, etc.

Soiurile de Hibrizi direct producatori (HPD – Vitis interspecific crossing) au luat amploare dupa aparitia filoxerei in Europa (1863), cand au fost create numeroase soiuri ca: Seibel 1000, Seibel 1, Seibel 5455, Seibel 2653, Seibel 4986, Terras 20, etc.

Hibrizi direct producatori prezinta numeroase avantaje ca: rezistenta la filoxera radicicola, toleranta crescuta la boli criptogamice (boli provocate de ciuperci microscopice, ex. mana vitei de vie, fainarea vitei de vie), rezistenta la temperaturi scazute (pana la – 30°C), etc.

Hibrizi Producatori Directi au si numeroase dezavantaje majore comparativ cu vita de vie nobila, motiv pentru care  s-a decis limitarea prin lege a cultivarii soiurilor de HPD. Dintre dezavantaje enumeram: gustul foxat, pulpa mucilaginoasa, continut redus in zaharuri si implicit vinuri cu tarie alcoolica scazuta, continut ridicat in malvina (diglucozidul malvidinei), productii scazute, etc.

II.2. Hibrizi Inobilati (soiuri rezistente, soiuri artizanale, PIWI-Pilzwiederstandsfahig)

Hibrizii Inobilati au aparut datorita eforturilor horticultorilor viticultori care dupa aparitia filoxerei in Europa au incercat si incearca sa produca soiuri de vita de vie rezistente (hibrizi interspecifici „Vitis interspecific crossing” care includ soiuri de vie nobila – Vitis vinifera) si cu performante cat mai apropiate de cele ale vitelor nobile si rezistente/tolerante la boli, daunatori, ger.

La inceputul secolului XX (1930-1960) familia Seyve – Villard (Bertille Seyve 1864-1939 tatal; Bertille Seyve 1895-1959 fiul si socrul sau Victor Villard; Joannes Seyve 1900-1966 fratele lui Bertille Seyve fiul) au pornit de la realizarile lui Albert Seibel (metodele si hibrizii Seibel), obtinand primele rezultate cu hibrizii lor inobilati (Seyval blanc ‚ Seyve-Villard 5276’; Villard noir ‚Seyve-Villard 18-315’;  Villard blanc ‚Seyve-Villard 12375’).  Familiile Seyve – Villard  au creat numeroase soiuri de hibrizi inobilati pe parcursul a 4 decenii (1930-1966).

In momentul de fata, avem in cultura si inmultire  numeroase soiuri de hibrizi inobilati (Moldova, Andrevit, Perla de Zala, Muscat de Pölöskei) cu caliati/performante apropiate de cele ale vitei de vie nobile.

III. Soiuri de Portaltoi

Dupa aparitia filoxerei radicicole in Europa (1863), horticultorii au cautat o solutie pentru salvarea soiurilor de vita nobila.

Aceasta solutie a venit din partea speciilor de vita de vie Americane care prezinta rezistenta la atacul de filoxera radicicola. Dintre speciile americane utilizate ca si portaltoi (pe acestea se altoiesc soiurile de vita de vie nobila Vitis vinifera) sunt: Vitis riparia, Vitis rupestris, Vitis berlandieri. Pornind de la speciile americane s-au creat portaltoi care sa raspunda la numeroasele dificultati tehnologice intampinate (afinitatea fata de Vitis vinifera, toleranta la solurile bogate in calcar activ, capacitate de inradacinare). S-au creat si portaltoi din Vitis vinifera (Precoce – portaltoi romanesc care are la origine soiul Coarna neagra).

Dintre varietatile de portaltoi pentru vita de vie cele mai cunoscute sunt: SO4, 41 B, 420 A, 5 BB, Fercal, Precoce, etc.

IV. Ingrijirea vitei de vie

Ingrijirea/intretinerea vitei de vie presupune aplicarea a numeroase lucrari atat in sezonul de vegetatie cat si in repaus. Dintre lucrarile necesare vitei de vie enumeram: copcitul, taieri in uscat, legatul – palisatul, dirijarea lastarilor, plivitul lastarilor, legatul lastarilor, copilitul, carnitul, ciupitul lastarilor, scurtarea ciorchinilor, rarirea ciorchinilor, fertilizatul, irigatul, tratamente in vegetație, tratamente de iarna, mobilizarea superficiala a solului (prasile), mobilizarea semiadanca a solului, erbicidarea/combaterea buruienilor, dezgropatul vitelor, ingropatul vitelor, recoltarea strugurilor, etc.

Plantarea vitei de vie se face in perioada de repaus vegetativ (toamna si primavara) utilizand vite de vie fara pamant pe radacini. Plantarea vitei de vie in vegetatie (primavara-vara se face doar utilizand vite de vie la ghiveci ‚container’.) .Aceasta operatie este utilizata de obicei la completarea golurilor din plantatii.

Taierea vitei de vie in uscat (in perioada de repaus vegetativ) se face toamna tarziu si primavara devreme. In zonele unde exista risc de inghet peste iarna taierea se va face doar primavara devreme.

Tratamentele fitosanitare: intrucat vita de vie are are numeroase boli si daunatori care afecteaza grav plantele si productia, este deosebit de important sa efectuam tratamente adaptate soiului (sensibilității/tolerantei/rezistentei la boli si daunatori), fenofazei si conditiilor de mediu. Astfel avem: tratamente pentru vita de vie nobila – struguri pentru vin, tratamente pentru vita de vie nobila – struguri de masatratamente la vita de vie Hibrizi Producatori Directi (HPD), etc.

Fig.1 Vita de Vie Nobila – Roditoare Europeana, soiul Pinot Noir

Fig. 2 Vita de Vie Hibrizi Inobilati, soiul Moldova

Fig. 3 Hibrizi Producatori Directi „HPD”

Fig. 4 Vita de vie – Portaltoi, SO4 (berlandieri x riparia, selectia Oppenheim 4)

Fig. 5 Ingrijirea vitei de vie – taierea in uscat

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Vita de Vie: origine, soiuri, ingrijire, tratamente

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii