Horticultorul.ro

feb. 24 2018

Cand taiem vita de vie in uscat: TOAMNA-IARNA-PRIMAVARA

Taieriea vitei de vie in uscat (repaus vegetativ) se imparte in 3 etape, in functie de: moment, temperaturile negative extreme din regiunea de cultivare, soiul de vita de vie, etc.

1. Taierea de TOAMNA (taieri de usurare) la vita de vie

Taierea de usurare „de toamna” – se efectueaza odata cu intrarea un repaus vegetativ (dupa ce au dat cateva brume si au cazut toate frunzele), de obicei in intervalul sfarsit de octombrienoiembrie. Aceasta taiere-taiere de usurare se aplica pentru cel mult 50 % din coardele anuale (in general se pastreaza un plus de 25 % fara de optimul tipului arhitectural de taiere ales). Taierea de toamna (taierea de usurare) se efectueaza pentru vitele de vie ce urmeaza a se ingropa si are rolul de a usura procesul de ingropare, pastrand preferential doar acele coarde care se pot ingropa usor.

 

2. Taieri de IARNA la vita de vie nobila sau HPD

Taierea vitei de vie pe perioada iernii (15 ianuarie – februarie) este posibila in zonele fara risc de inghet (locurile unde vita de vie nu se protejeaza sau se protejeaza partial) pentru vita de vie nobila sau cu risc de inghet foarte redus (in aceste zone temperaturile nu scad < -15°C).

Taierile de iarna la vita de vie sunt posibile si la hibrizii producatori directi (HPD), cultivati in gradinile populatiei, care rezista la temperaturi de pana la -28°C.

 

3. Taieri de PRIMAVARA:

Taierea de primavara a vitei de vie (nobila, HPD, hibrizi inobilati) se efectueaza dupa ce plantele au fost dezgropate (a trecut riscul de aparitie a temperaturilor extreme de <-16°C) si pana in fenofaza de dezmugurit, in intervalul martie-aprilie.

Premergator acestei taieri se face normarea numarului de muguri (ochi) viabili.

3.1 Taierea vitelor de vie cu mugurii afectati de inghet sau de clocire: in anii cand mugurii au fost afectati de inghet sau clocire si avem o viabilitate de < 80 %, vom efectua o prima taiere de primavara pastrand coarde de 1,5 m lungime (taiere de usurare). Cand vita de vie a pornit in vegetatie (BBCH 07-08 Dezmugurit – mugure deschis complet – lastar cu frunzulite de 2 cm) finalizam procesul de taiere – pastrand un numar de ochi care sa ne apropie de valoarea normala/butuc. Aceasta taiere nu se poate aplica si in situatia in care au fost afectate de inghet: bratele, tulpinile cu lemn multianual.

Fig. 1 Cand taiem vita de vie in uscat: toamna-iarna-primavara

Fig. 2 Cand taiem vita de vie in uscat: toamna-iarna-primavara

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cand taiem vita de vie in uscat: TOAMNA-IARNA-PRIMAVARA

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii