nov. 07 2015
Soiul de afin Blueray – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Vaccinium corymbosum ‘Blueray’
Denumire populara soi de afin de cultura: Blueray, Blue Ray
Origine: SUA. Soiul a fost obtinut de catre „parintele” afinului de cultura F.V. Coville. Acesta a fost introdus in cultura dupa moartea sa (1937).
Vigoarea arbustului fructifer: soi cu vigoare foarte mare (poate atinge 3-4 m inaltime) cu tufa erecta si compacta.
Inflorire: perioada de inflorire este la inceputul lunii mai;
Frunzele: sunt mijlocii, de culoare verde, lucioase, iar toamna vireaza intr-un superb rosu-aprins, acestea dau plantei si o importanta ornamentala pe langa cea pomicola.
Perioada maturarii fructelor: soi semitimpuriu – (25 iunie-25 iulie), are loc o coacere esalonata de-a lungul intregii luni iulie;
Ciorchinele: este compact cu 7-8 fructe;
Marimea fructului: foarte mare (> 2.5 g si diametru > 2 cm).
Culoarea fructului “pielitei”: albastru-inchis, acoperit cu pruina ce ii da aspectul de un superb albastru-deschis (Vezi fig.).
Forma fructului: sferic-turtit (Vezi fig.).
Gustul: fructul este dulceag, echilibrat (aciditate-zaharuri), cu aroma intensa
Pulpa: ferma si suculenta
Pastrarea fructelor: fructele sunt rezistente la crapare si transport
Utilizare: consum in stare proaspata si procesate (gem, dulceata, sirop, lichior, deshidratate-ceai).
Productivitatea: este mare, are tendinta de supraincarcare cu fructe – motiv pentru care trebuie efectuate corect taierile de fructificare. Tulpinile se arcuiesc adesea sub greutatea fructelor.
Lumina: vegeteaza bine in locurile insorite.
Rezistenta la temperaturi scazute: soi rezistent la ger – poate suporta temperaturi de pana la -28°C … – 29°C.
Polenizare: florile sunt autofertile (se poate poleniza si cu propriul polen). La afinii de cultura polenizarea este entomofila (se realizeaza cu ajutorul albinelor, bondarilor). Se recomanda polenizarea cu polen de la alte soiuri, intrucat acesta poate ajuta la formarea unor fructe mai mari, o mai buna legare a florilor si o productie mai ridicata.
Intrarea pe rod are loc adesea, inca de la plantare, dar nu se recomanda o incarcatura prea mare de fructe in primii ani (1-3), intrucat avem nevoie de cresteri vegetative si o buna dezvoltare si formare a tufei.
Cultivare: terase, gradini, plantatii in camp, etc. Se cultiva direct in sol (daca acesta are un pH intre 4,5-5,5) sau la container (ghiveci).
Recoltare: manuala
Inmultire: Soiurile de Afin de Cultura se inmultesc prin butasire in conditii speciale.
Fertilizarea afinului de cultura – se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de afin Blueray – descriere, particularitati