nov. 08 2015

Soiul de afin Coville – descriere, particularitati

Soiul de Afin CovilleDenumire stiintifica: Vaccinium corymbosum ‘Coville’

Denumire populara soi de afin de cultura:  Coville

Denumire  soi in engleza: Blueberry ‘Coville’

Origine: SUA. Soiul Coville a fost obtinut de catre “parintele” afinului de cultura F.V. Coville. Acesta poarta numele creatorului sau, a fost lansat si introdus in cultura dupa moartea sa (1937).

Vigoarea arbustului fructifer: soi cu vigoare foarte mare (poate atinge 3-4 m inaltime) cu tufa erecta si laxa.

Inflorire:  perioada de inflorire este la inceputul lunii mai;

Frunzele: de culoare verde-inchis, lucioase, iar toamna vireaza intr-un superb rosu-aprins (Vezi fig.), acestea dau plantei si o importanta ornamentala pe langa cea pomicola.

Perioada maturarii fructelor: soi  tardiv  ‘tarziu’– (dupa 25 iulie – august), are loc o coacere esalonata de-a lungul intregii luni august;

Ciorchinele: este lax cu 7-8 fructe, uniforme ca marime;

Marimea fructului:  foarte mare (> 2.5 g si diametru > 2 cm).

Culoarea fructului “pielitei”:  albastru-inchis la negru,  acoperit cu pruina (Vezi fig.).

Forma fructului:  sferice – usor turtite  (Vezi fig.).

Gustul: fructul este dulceag, echilibrat (aciditate-zaharuri), cu aroma intensa

Pulpa: ferma si suculenta

Pastrarea fructelor: fructele sunt mediu rezistente la pastrare.

Utilizare: consum in stare proaspata si procesate (gem, dulceata, sirop, lichior, deshidratate-ceai).

Productivitatea: este un soi cu productivitate medie. Tulpinile si lastarii se arcuiesc adesea sub greutatea fructelor.

Lumina: vegeteaza bine in locurile insorite.

Rezistenta la temperaturi scazute: soi rezistent la ger – poate suporta temperaturi de pana la     -28°C.

Polenizare:  florile sunt in mare parte autofertile (se pot  poleniza si cu propriul polen), dar o mica parte necesita polen strain – polenizator. La afinii de cultura polenizarea este entomofila (se realizeaza cu ajutorul albinelor, bondarilor). Se recomanda polenizarea cu polen de la alte soiuri, intrucat acesta  poate ajuta la: o legare uniforma a florilor, formarea unor fructe mai mari, precocitate in coacere, o productie mai ridicata.

Intrarea pe rod are loc adesea, inca de la plantare,  dar  nu se recomanda o incarcatura prea mare de fructe in primii ani (1-3), intrucat avem nevoie de cresteri vegetative si o buna dezvoltare si formare a tufei.

Cultivare: terase, gradini,  plantatii in camp, etc. Se cultiva direct in sol (daca acesta are un pH intre 4,5-5,5) sau  la container (ghiveci).

Recoltare: manuala si mecanizata.

Inmultire: Soiurile de Afin de Cultura se inmultesc prin butasire in conditii speciale.

Fertilizarea afinului de cultura – se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Soiul de afin Coville

Fig. 1 Soiul de afin de cultura (Vaccinium corymbosum ‘Coville), floare

Soiul de afin Coville

Fig. 2 Soiul de afin de cultura (Vaccinium corymbosum ‘Coville)

Soiul de afin Coville

Fig. 3 Soiul de afin de cultura (Vaccinium corymbosum ‘Coville)

Soiul de afin Coville

Fig. 4 Soiul de afin de cultura (Vaccinium corymbosum ‘Coville)

Soiul de afin Coville

Fig. 5 Soiul de afin de cultura (Vaccinium corymbosum ‘Coville)

Soiul de afin Coville

Fig. 6 Soiul de afin de cultura (Vaccinium corymbosum ‘Coville)

Soiul de afin Coville

Fig. 7 Soiul de afin de cultura (Vaccinium corymbosum ‘Coville), toamna

Soiul de afin Coville

Fig. 8  Soiul de afin de cultura (Vaccinium corymbosum ‘Coville)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de afin Coville – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii