nov. 08 2015
Soiul de afin Coville – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Vaccinium corymbosum ‘Coville’
Denumire populara soi de afin de cultura: Coville
Denumire soi in engleza: Blueberry ‘Coville’
Origine: SUA. Soiul Coville a fost obtinut de catre “parintele” afinului de cultura F.V. Coville. Acesta poarta numele creatorului sau, a fost lansat si introdus in cultura dupa moartea sa (1937).
Vigoarea arbustului fructifer: soi cu vigoare foarte mare (poate atinge 3-4 m inaltime) cu tufa erecta si laxa.
Inflorire: perioada de inflorire este la inceputul lunii mai;
Frunzele: de culoare verde-inchis, lucioase, iar toamna vireaza intr-un superb rosu-aprins (Vezi fig.), acestea dau plantei si o importanta ornamentala pe langa cea pomicola.
Perioada maturarii fructelor: soi tardiv ‘tarziu’– (dupa 25 iulie – august), are loc o coacere esalonata de-a lungul intregii luni august;
Ciorchinele: este lax cu 7-8 fructe, uniforme ca marime;
Marimea fructului: foarte mare (> 2.5 g si diametru > 2 cm).
Culoarea fructului “pielitei”: albastru-inchis la negru, acoperit cu pruina (Vezi fig.).
Forma fructului: sferice – usor turtite (Vezi fig.).
Gustul: fructul este dulceag, echilibrat (aciditate-zaharuri), cu aroma intensa
Pulpa: ferma si suculenta
Pastrarea fructelor: fructele sunt mediu rezistente la pastrare.
Utilizare: consum in stare proaspata si procesate (gem, dulceata, sirop, lichior, deshidratate-ceai).
Productivitatea: este un soi cu productivitate medie. Tulpinile si lastarii se arcuiesc adesea sub greutatea fructelor.
Lumina: vegeteaza bine in locurile insorite.
Rezistenta la temperaturi scazute: soi rezistent la ger – poate suporta temperaturi de pana la -28°C.
Polenizare: florile sunt in mare parte autofertile (se pot poleniza si cu propriul polen), dar o mica parte necesita polen strain – polenizator. La afinii de cultura polenizarea este entomofila (se realizeaza cu ajutorul albinelor, bondarilor). Se recomanda polenizarea cu polen de la alte soiuri, intrucat acesta poate ajuta la: o legare uniforma a florilor, formarea unor fructe mai mari, precocitate in coacere, o productie mai ridicata.
Intrarea pe rod are loc adesea, inca de la plantare, dar nu se recomanda o incarcatura prea mare de fructe in primii ani (1-3), intrucat avem nevoie de cresteri vegetative si o buna dezvoltare si formare a tufei.
Cultivare: terase, gradini, plantatii in camp, etc. Se cultiva direct in sol (daca acesta are un pH intre 4,5-5,5) sau la container (ghiveci).
Recoltare: manuala si mecanizata.
Inmultire: Soiurile de Afin de Cultura se inmultesc prin butasire in conditii speciale.
Fertilizarea afinului de cultura – se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de afin Coville – descriere, particularitati