iul. 24 2022

Putegaiul cenusiu la zmeura: afectarea plantelor, combatere

Denumire populara: Putegaiul cenusiu la zmeur, Putregaiul cenușiu la zmeura, Putregaiul zmeurei

Denumire stiintifica: Botrytis cinerea sin. Botryotinia fuckeliana, Sclerotinia fuckeliana

Denumire populara in engleza: Raspberry – Fruit Rot and Cane Botrytis

Putregaiul cenușiu la zmeur (zmeura) este produs de ciuperca Botrytis cinerea.

Putregaiul cenușiu la zmeura este o boala grava, ce provoacă pagube importante, in special in  perioadele ploioase, cu umiditate relativa ridicata.

Agentul patogen reprezentat de ciuperca Botrytis cinerea este polifag, ataca numeroase  specii de plante (peste 200 specii: afin de cultura, mure, ardei, tomate, dovlecel, castravete, capsun, salata, varza, trandafiri, etc. Putregaiul cenusiu  poate trai si saprofit (își procură hrana din substanțe organice în descompunere), putand trece usor in stadiul de parazit (trăiește și se hrănește pe seama altui organism vegetal, căruia îi provoacă adesea daune, boli sau chiar moartea).

Factori ce favorizeaza  aparitia putregaiului cenusiu la zmeura:

Atacul putregaiului cenusiu la zmeura este favorizat de umiditatea relativa ridicata (peste 90%, mai multe zile la rand), prezenta apei pe organele plantei (apa din precipitatii, irigare prin aspersie, roua); lipsa aerisirii in tufa de zmeur; nebulozitate persistenta; ceata, fertilizare  cu cantitati prea mari de azot, etc.

Biologia – Ecologia/Factori de mediu favorizanti:

Ciuperca Botrytis cinerea –  supravietuieste perioadei reci din an si asigura transmiterea bolii de la un an la altul, prin intermediul miceliului si sclerotilor (ingramadiri de hife intretesute) prezenti in resturile de plante infectate (culturi horticole, buruieni, etc.) prezente in sol si in materia organica din sol.

In plantatie si gradina, sclerotii (din acestia apare miceliu) sau miceliul, vor da nastere conidioforilor cu conidii, care transportati cu ajutorul vantului, picaturilor de apa, etc., vor genera numeroase infecții, prin germinarea acestora pe diferite organe aeriene ale zmeurei.

Sporii  germineaza si afecteaza cu usurinta pedunculul, fructele, etc.

 

Ecologia/Factori de mediu favorizanti

Ciuperca se dezvolta la: temperaturi intre 1-32°C, dar conditiile optime ii sunt oferite de temperaturi in intervalul 16-24°C (infecția are loc in cca. 15 ore iar in câteva zile de la infecție apar si primele semne ale atacului); umiditate atmosfetica relativa optima de 90-100%; in conditii de ceata si vreme umeda; umiditatea crescuta a substratului si prezenta apei pe organele atacate (sunt necesare doar 4-6 ore cu apa pe organe, pentru germinarea sporilor).

La temperaturi peste 32°C ciuperca își încetează atacul;

Ciuperca germineaza cu usurinta in conditii de mediu prielnice. Boala se transmite cu usurinta atat prin spori (conidii), cat si prin miceliu (daca un organ sănătos se atinge de unul bolnav se infecteaza rapid).

Ciuperca pătrunde in interiorul organelor atacate direct prin cuticula. Miceliul ciupercii distruge pereții celulari si conținutul celulelor.

Agentul patogen se dezvolta bine, rapid (in conditii optime si lipsa tratamentelor) si sporuleaza in doar câteva zile, in conditii optime.

Sporularea: ciuperca produce pe organele atacate un mucegai cenusiu care este format din miceliul ciupercii si numerosi conidiofori lungi si ramificati care prezinta la capete sporii ciupercii formați din conidii ovoide/sferice care asigura diseminarea rapida. Sporularea (isi raspandeste sporii) poate incepe la cca. 3-4 zile de la infectie.

Transmiterea bolii/Diseminarea: sporii (conidiile) agentului patogen (Botrytis cinerea) sunt transportati cu ajurorul vantului, curentilor de aer (in sera si solar),  picaturilor de apa (din ploaie, irigare prin aspersie), muncitorilor care efectueaza lucrari in plantatia de zmeura, unelte, utilaje si echipamente. Miceliul ciupercii asigura raspandirea prin contact intre tesuturi bolnave si tesuturi sanatoase.

Sursa de infectie este reprezentata de: scleroti prezenti pe tulpini infectate, fructe mumificate, frunze moarte; solul infectat (cu resturi de plante infectate ce prezinta sclerotii ciupercii, materie organica infectata);  alte culturi invecinate (este o ciuperca polifaga care ataca si este prezenta pe numeroase culturi) sau pe buruieni si resturile acestora.

 

Cauza bolii:

Boala este cauzata de ciuperca Botrytis cinerea, care formeaza pe suprafata organelor atacate  conidiofori  septati, bruni la baza, lungi de 1-2 mm. La varful conidioforilor se formeaza 2-3 ramificatii (in forma de ciorchine)  pe care sunt prezente numeroase conidii.  Conidiile sunt unicelulare, ovoide, maro-deschis cu dimensiunile de 7-17 x 5-10 μm.

Transmiterea bolii de la un an la altul se face cu ajutorul sclerotilor ciupercii – acestia sunt organele de rezistenta ce au forma unor corpusoare mici, negre, ovale, de 5-9 mm lungime si 4 mm diametru prezente pe tulpinile de zmeur.

Transmiterea de la un an la altul se face prin tulpini infectate si resturi de plante infectate prezente in sol, pe care se regăsesc scleroții ciupercii (organele de rezistenta).

Primavara, prin prezenta peliculei de apa pe tulpinile infectate, sclerotii ciupercii germineaza si formeaza miceliul cenușiu si sporii ciupercii (conidiile).

Semnele atacului de putregai cenușiu la zmeura:

Ciuperca ataca numeroase organe aeriene la plantele de zmeur: flori; fructe; frunze; tulpini; etc.

Atacul are loc dupa doar cateva zile de conditii favorabile: vreme umeda, ceata, precipitatii, irigare prin aspersie, etc.

Atacul pe  flori conduce la brunificarea acestora (capătă culoarea maro). In conditii de umiditate,  florile  vor fi acoperite de un mucegai cenușiu „gri” pulverulent (fructificatiile ciupercii reprezentate prin conidiofori cu conidii).

Pete de culoare maro-deschis pot sa apara si pe frunze, Vezi fig.

Atacul de Botrytis poate trece cu usurinta de la frunzele senescente (impatranite) la tulpinile de zmeura.  Atacul pe tulpini se manifesta sub forma unor pete maro-inchis care care pot cuprinde tulpina pe mai multe internoduri. Iarna, zona de tulpina atacata capata culoarea alb-cenusie iar pe acestea se pot observa sclerotii (corpusoare mici si negre).

Infectia de putregai cenusiu poate sa apara atat pe fructe verzi cat si pe fructe coapte. In general infectiile pe fructe raman in stare latenta si devin active pe fructele coapte sau dupa recoltare.  Putregaiul cenusiu va ataca codita si fructul care capata culoarea maro si sunt acoperite de un mucegai cenușiu „gri” pulverulent (fructificatiile ciupercii reprezentate prin conidiofori cu conidii), Vezi fig.

Fructele supramaturate si cele ranite sunt mai sensibile la atacul de putrgai cenusiu.

Putregaiul cenusiu apare si pe fructele recoltate si ambalate, imediat după recoltare pe perioada depozitarii si comercializării. Fructele chiar daca par sanatoase, daca sunt infectate, intr-un timp foarte scurt (24-48 ore) pot fi  afectate in totalitate de putregaiul cenusiu si putrezesc rapid (vor fi acoperite de acoperite de un mucegai cenușiu „gri”).

Masuri de prevenire si protectie:

  • Pastram randurile de zmeura inguste prin taieri  si combatem eficient buruienile;
  • Evitati infiintarea de plantatii de zmeur in zone depresionare in care apare frecvent ceata;
  • Evitati infiintarea de plantatii de zmeur in apropierea zonelor împădurite care reduc circulatia aerului;
  • Efectuarea lucrărilor anuale de taiere care au ca scop fructificarea si îmbunătățirea circulației aerului. O circulație buna a aerului va conduce la uscarea rapida a peliculei de apa de pe organele frecvent atacate (fructe), reducand astfel capacitatea ciupercii de a produce boala;
  • Alegerea distantelor optime de plantare la înființarea culturii,  pentru a avea o cultura suficient de aerisita;
  • Orientam la plantare randurile de zmeur pe directia vantului dominant, astfel incat sa asiguram o ventilatie corespunzatoare in cultura;
  • Evitam fertilizarea excesiva cu azot, care poate genera creșteri vegetative luxuriante;
  • Utilizam doar irigarea prin picurare in plantatia de zmeur;
  • Nu se efectueaza lucrari in plantatia de zmeur cand plantele sunt umede (apa este prezenta pe organele plantei);
  • Combaterea buruienilor;
  • Cultivarea de soiuri tolerante la atacul de putregai cenusiu, ex. soiul primocane Polka, etc;
  • Exitam ranirea/strivirea fructelor in timpul culesului;
  • Fructele se vor culege direct in ambalajele de comercializare (caserole). Se vor utiliza ambalaje putin adanci pentru a evita zdrobirea fructelor;
  • Recoltam fructele dimineața, la maturitatea de recoltare, prin treceri frecvente si le introducem in depozitul frigorific la rece 0⁰C, pentru a-și păstra fermitatea si pentru a prevenii condensul in caserole. Evitam recoltarea de fructe supramaturate;
  • Tratamente preventive cu fungicide specifice, daca sunt factori favorizanti pentru Botrytis cinerea, in perioada inflorit-dezvoltarea fructelor. Daca sunt conditii favorabile in perioada infloritului se vor efectua tratamente la acoperire (la fiecare 7-14 zile, in funcție de fungicidul folosit);
  • Se pot efectua tratamente cu fungicide in timpul perioadei de coacere pentru a prevenii putrezirea fructelor dupa recoltare;
  • Aplicarea de fungicide specifice este recomandata inainte de perioadele umede (cu conditii favorabile pentru apartitia bolii); etc.

I. Fungicide:

♦  Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil);

♦  Luna Sensation 500 SC (250 g/l fluopiram + 250 g/l trifloxistrobin),

 

II. Fungicide biologice:  Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Cititi si respectati „Timpul de pauza pana la recoltare” inscris pe eticheta produsului

Fig. 1 Putegaiul cenusiu la zmeur-zmeura (Botrytis cinerea)

Fig. 2 Putegaiul cenusiu la zmeur-zmeura (Botrytis cinerea)

Fig. 3 Putegaiul cenusiu la zmeur-zmeura (Botrytis cinerea)

Fig. 4 Putegaiul cenusiu la zmeur-zmeura (Botrytis cinerea)

 

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Putegaiul cenusiu la zmeura: afectarea plantelor, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii