aug. 27 2018

Soiul de zmeura Polka – descriere, particularitati

Denumire stiintifica: Rubus idaeus Polka

Denumire populara – soi de zmeura:  Polka

Denumire  soi in engleza: rasberry Polka

Origine:  este un soi de zmeura originar din Polonia, creat de dr. Jan Denek. Soiul a castigat numeroase concursuri in Anglia, primind astfel recunoasterea unuia dintre cele mai bune fructe de zmeur.

Tip de zmeur: primocane (aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie pe toata lungimea tulpinii). Ciclul de crestere a lastarilor si fructificare are loc intr-un singur an (1 an).

Vigoarea arbustului fructifer: soi de zmeur ce atinge maxim 1,5-2 m inaltime si un diametru al tufei de 0,2-0,5 metri.

Perioada maturarii fructelor: primele fructe se coc la sfarsit de iunie (In Sud) si jumatatea lui  iulie (in Centru si Nord) si continua fructificarea pana la venirea inghetului (octombrie).

Productia: zmeurul Polka poate ajunge la 2 kg fructe/tufa.

Taierea: La soiurile de zmeura de tip primocane (la care aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie, intr-un singur an, ex Polka) – care fructifica optim doar pe tulpini ce apar si se dezvolta in timpul sezonului de vegetatie se va proceda la scurtarea tulpinilor in toamna (noiembrie-decembrie, dupa ce au cazut frunzele) la 3-4 cm deasupra solului.

Sistem de sustinere: Polka necesita un sisten de sustinere cu doua randuri de sarme duble intrucat tulpinile se apleaca sub greutatea fructelor.

Distante de plantare: se planteaza la 60 cm intre plante pe rand si 1,5-2,5 m intre randuri.

Culoarea fructului:  rosu-aprins (Vezi fig.).

Forma fructului:  conica  (Vezi fig.).

Gustul: fructul este dulceag, cu aroma discreta.

Utilizare: consum in stare proaspata (are capacitate buna de pastrare) si procesate (congelat, gem, dulceata, sirop, lichior, deshidratate-ceai).

Lumina: vegeteaza in locuri insorite.

Rezistenta la temperaturi scazute: soi rezistent la ger – poate suporta temperaturi de pana la     -25°C.

Umiditatea solului: nu suporta seceta, motiv pentru care se impune obligatoriu irigarea prin picurare.

Intrarea pe rod are loc inca din anul 1 de la plantare. Productia maxima se inregistreaza la 2 ani de la infiintarea culturii.

Cultivare: gradini,  plantatii, container. Se cultiva direct in sol cu un pH neutru (6,8) sau slab-acid (5,9).

Recoltare: manuala

Inmultire &  plantare: inmultirea se face prin despartirea tufei. Imediat dupa plantare tulpinile se scurteaza la 30 cm deasupra solului.

Fertilizarea zmeurului – se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Boli la zmeurul de gradina-cultura:

Daunatori la zmeurul de gradina-cultura:

Fig. 1 Zmeurul Polka (Rubus idaeus ‚Polka’)

Fig. 2 Zmeurul Polka (Rubus idaeus ‚Polka’)

Fig. 3 Zmeurul Polka (Rubus idaeus ‚Polka’)

Fig. 4 Zmeurul Polka (Rubus idaeus ‚Polka’)

Fig. 5 Zmeurul Polka (Rubus idaeus ‚Polka’)

Fig. 6 Zmeurul Polka (Rubus idaeus ‚Polka’)

Fig. 7 Zmeurul Polka (Rubus idaeus ‚Polka’)

Fig. 8 Zmeura Polka (Rubus idaeus ‚Polka’)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de zmeura Polka – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii