aug. 27 2018
Soiul de zmeura Polka – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Rubus idaeus Polka
Denumire populara – soi de zmeura: Polka
Denumire soi in engleza: rasberry Polka
Origine: este un soi de zmeura originar din Polonia, creat de dr. Jan Denek. Soiul a castigat numeroase concursuri in Anglia, primind astfel recunoasterea unuia dintre cele mai bune fructe de zmeur.
Tip de zmeur: primocane (aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie pe toata lungimea tulpinii). Ciclul de crestere a lastarilor si fructificare are loc intr-un singur an (1 an).
Vigoarea arbustului fructifer: soi de zmeur ce atinge maxim 1,5-2 m inaltime si un diametru al tufei de 0,2-0,5 metri.
Perioada maturarii fructelor: primele fructe se coc la sfarsit de iunie (In Sud) si jumatatea lui iulie (in Centru si Nord) si continua fructificarea pana la venirea inghetului (octombrie).
Productia: zmeurul Polka poate ajunge la 2 kg fructe/tufa.
Taierea: La soiurile de zmeura de tip primocane (la care aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie, intr-un singur an, ex Polka) – care fructifica optim doar pe tulpini ce apar si se dezvolta in timpul sezonului de vegetatie se va proceda la scurtarea tulpinilor in toamna (noiembrie-decembrie, dupa ce au cazut frunzele) la 3-4 cm deasupra solului.
Sistem de sustinere: Polka necesita un sisten de sustinere cu doua randuri de sarme duble intrucat tulpinile se apleaca sub greutatea fructelor.
Distante de plantare: se planteaza la 60 cm intre plante pe rand si 1,5-2,5 m intre randuri.
Culoarea fructului: rosu-aprins (Vezi fig.).
Forma fructului: conica (Vezi fig.).
Gustul: fructul este dulceag, cu aroma discreta.
Utilizare: consum in stare proaspata (are capacitate buna de pastrare) si procesate (congelat, gem, dulceata, sirop, lichior, deshidratate-ceai).
Lumina: vegeteaza in locuri insorite.
Rezistenta la temperaturi scazute: soi rezistent la ger – poate suporta temperaturi de pana la -25°C.
Umiditatea solului: nu suporta seceta, motiv pentru care se impune obligatoriu irigarea prin picurare.
Intrarea pe rod are loc inca din anul 1 de la plantare. Productia maxima se inregistreaza la 2 ani de la infiintarea culturii.
Cultivare: gradini, plantatii, container. Se cultiva direct in sol cu un pH neutru (6,8) sau slab-acid (5,9).
Recoltare: manuala
Inmultire & plantare: inmultirea se face prin despartirea tufei. Imediat dupa plantare tulpinile se scurteaza la 30 cm deasupra solului.
Fertilizarea zmeurului – se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Boli la zmeurul de gradina-cultura:
- Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea);
- Monilioza – Mumificarea fructelor (Monilinia fructigena);
- Cancerul bacterian (Agrobacterium spp.);
- Uscarea tulpinilor (Didymella applanata);
- Rugina zmeurului si murului (Phragmidium rubi-idaei);
- Rugina galbena (Kuehneola uredinis);
- Septorioza la mur & zmeur (Septoria rubi);
- Fainarea (Sphaerotheca humuli);
- Focul bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora),
- Mana de sol (Phytophthora spp.),
- Putregaiul fibros al radacinilor (Armillaria mellea),
- Antracnoza tulpinilor (Elsinoë veneta), etc.
Daunatori la zmeurul de gradina-cultura:
- Afide – Paduchi de plante (Aphis idaei; Amphorophora rubi);
- Acarieni: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), etc;
- Cevidomia scoartei (Thomasiniana theobaldi);
- Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus);
- Gandacul zmeurului & murului (Byturus tomentosus);
- Molia zmeurului (Incurvaria rubiella);
- Gargarita neagra a zmeurului (Anthonomus rubi);
- Musca zmeurei (Lasioptera rubi);
Gargarita dudului (Diaspis pentagona), - Nematozii, etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de zmeura Polka – descriere, particularitati