mai 27 2016
Tratamente BIO pentru Mana la Rosii (Phytophthora infestans)
Mana tomatelor-rosiilor (Phytophthora infestans) este boala ce provoaca pierderi importante la plantele cultivare in gradina, camp si spatii protejate (sere, solarii).
Aparitia manei la rosii este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze (precipitatii, aspersie, roua) si temperaturi atmosferice intre 15-18°C.
In culturile de tomate -rosii BIO sunt acceptate doar un numar redus de fungicide preventive de contact pe baza de cupru.
In cultura tomatelor BIO-ECO sunt foarte importante masurile de prevenire a aparitiei bolii ca: izolarea locului de cultura de alte culturi de tomate sau cartof; infiintarea culturii cu rasaduri sanatoase libere de boli; cultivarea de soiuri/hibrizi acceptati in cultura BIO cu toleranta mai ridicata la boli ex. Cherry; rotatia culturi la 4-5 ani cu plante ce nu au boli/daunatori comuni; efectuarea lucrarilor de copilire, desfrunzire; plantarea la distante optime; aerisirea corespunzatoare a spatiilor protejate; palisarea tomatelor; plivitul buruienilor; etc.
Lipsa tratamentelor preventive cumulata cu conditii optime pentru dezvoltarea bolii (temperaturi optime si precipitatii abundente), face ca pierderea plantelor si afectarea recoltei sa se produca chiar si intr-o saptamana, motiv pentru care perioada de recoltare se poate reduce de la cateva luni la saptamani.
Efectuarea de tratamente in momentele cheie, ne ajuta sa tinem boala sub control si sa ne bucuram cat mai mult de o productie de tomate BIO.
Tratamente-stropiri pentru prevenirea si combaterea Manei la Tomate-Rosii (Phytophthora infestans):
Tratamentele cu produse cuprice acceptate in agricultura BIO-ECO–ORGANICA se fac preventiv inaintea si imediat dupa perioadele ploioase si la 7-10 zile in rest (daca nu sunt conditii de aparitie a bolii).
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul conform recomandarilor de pe eticheta”
♦ Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic) – fungicidul comabate atat mana la tomate (Phytophtora infestans) cat si alternarioza (Alternaria solani); se aplica in doza de 3-4 litri/ha si are un timp de pauza de 3 zile;
♦ Bouille Bordelaise WDG Zeama Bordeleza (20% cupru sub forma de sulfat de cupru neutralizat) – se aplica in doza de 0,75 % si are un timp de pauza de 21-28 zile; etc.
Atentie !!! La aplicarea produselor cuprice trebuie sa se tina cont ca nu se poate depasii doza de 6 kg cupru/an/ha
Verificati atent pe eticheta fungicidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea fungicidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Tratamente BIO pentru Mana la Rosii (Phytophthora infestans)