apr. 30 2016

Altoirea pepenilor verzi: tehnologie completa

Altoirea pepenilor verzi_1Altoirea legumelor  reprezinta o tehnica veche, folosita pentru prima data in Asia, in incercarile de a obtine  o productie ridicata si o mai mare rezistenta la boli, daunatori si diversi factori ecologici limitativi.

Pepenii verzi sunt cultivati adesea pe suprafete cu soluri nisipoase, in zone cu  precipitatii reduse si temperaturi ridicate in spatii protejate – tunele joase dar si direct in gradina si camp. Petru precocitate se utilizeaza frecvent tunele joase in care datorita umiditatii crescute apar usor boli periculoase.

In ultima perioada, se utilizeaza pe scara larga rasaduri de pepene verde altoit, acestea avand numeroase avantaje:

– rezistenta sporita la boli: micotice –  Ofilirea fuzariana – fuzarioza la pepeni (Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum, Fusarium oxysporum f. sp. melonis, Fusarium oxysporum f. sp. niveum, Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum); Monosporascus cannonballus; si viroze – Cucumber mosaic virus (CMV), etc.

– cresterea productiei si a calitatii acesteia pe terenuri sarace in substante nutritive (nisipoase);

– creste vigoarea plantelor dar si calitatea si cantitatea productiei;

– cresterea adaptabilitatii plantelor la temperatura solului (temperaturile scazute din primavara si ridicate din vara);

-asigura o absorbtie mai buna a elementelor nutritive;

-prelungeste perioada vegetatie si implicit productia; etc.

Portaltoii pentru pepeni verzi

Inca de la inceputul secolului XX s-au cautat solutii si portaltoi pentru altoirea pepenilor verzi. Portaltoiul trebuie sa asigure atat prinderea, viabilitatea viitoarelor plante dar si o calitate (gust, cantitate de zaharuri, textura, coacere uniforma, culoare, marimea fructelor) si cantitate corespunzatoare a fructelor recoltate.

De-a lungul timpului s-au facut altoiri de pepene verde pe: Dovleacul moscat placintar (Cucurbita moschata), Dovleacul comestibil (Cucurbita maxima), Dovleacul interspecific (Cucurbita maxima x Cucurbita moschata), Tigva (Lagenaria siceraria), Dovleacul de ceara (Benincasa hispida).

In prezent exista portaltoi pentru pepene verde obtinuti prin selectie din specii de: Tigva (Lagenaria siceraria)Macis F1 si Emphasis F1  si Dovleacul de ceara (Benincasa hispida).

Producerea rasadurilor de altoi si portaltoi se realizeaza in spatii protejate, unde exista conditii optime de temperatura si umiditate.

Substratul se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, mranita si nisip sau amestecuri special create pentru rasaduri.

Semanarea semintelor de altoi se seamana, la o adancime de 2-3 cm, in tavite alveolate cu latura de 5-8 cm (Vezi fig.).

Semanarea semintelor de portaltoi se seamana in ghivece sau tavite alveolate de 5-8 cm diametru si inaltimea (Vezi fig.).

Perioada de semanare a semintelor pentru altoi pentru a obtine plante cultivate in  tunele joase, se poate face intre 1-10 ianuarie (cu 60-65 zile inainte de plantare),  iar semintele de portaltoi se vor semana cu 5-7 zile dupa altoi.

Perioada de semanare a semintelor pentru altoi pentru a obtine plante cultivate direct in gradina-camp, se poate face intre 10-15 martie (cu 60-65 zile inainte de plantare).

Temperatura optima este de 25-30°C, pana se produce germinarea, apoi in perioada de crestere a cotiledoanelor de 18°C.

Momentul de altoire al rasadurilor de pepeni verzi este cand acestea au 14-21 zile, inaintea formarii tulpinilor  fistuloase (goale la interior, asemanatoare cu un pai) la portaltoi, cand tulpinile altoiului si portaltoiului au grosimi asemanatoare.

Metoda de altoire frecvent utilizata este – Taierea laterala manuala in unghi de 45°  – La aceasta metoda se folosesc altoiul si portaltoiul in stadiu de 1-2 frunze adevarate, inainte ca tulpina portaltoiului sa devina fistuloasa (goala la interior).

Se taie cu ajutorul unei lame de ras clasice portaltoiul in unghi de 45° pe un cotiledon (Vezi fig), se recomanda indepartarea totala a varfului de crestere.

Altoiul  va fi si el taiat (sectiunat) tot in unghi de 45° la 2 cm sub cotiledoane (Vezi fig.). Taietura trebuie sa fie de aceeasi marime cu cea din portaltoi, pentru o altoire reusita.

Altoiul si portaltoiul se pun in contact suprapunand cu grija intreaga zona sectionata si aplicand la final clema elastica.

Dupa altoire, urmeaza perioada de calusare, cand rasadurile au nevoie de un substrat reavan, o temperatura de 23-25°C timp de 5-7 zile, o perioada cat mai lunga de lumina pe zi (17 ore) si o umiditate relativa atmosferica de 100% in primele 3 zile si 90% in urmatoarele 4 zile. In primele 3-7 zile evitam expunerea plantelor la lumina directa (soare) prin umbrire. Pentru toate acestea ideal este sa utilizam spatii protejate cu conditii controlate inclusiv instalatie de ceata artificiala.

Adaptarea rasadurilor altoite – aclimatizarea  se va face treptat pe perioada a 3-5 zile perioada in care vom scadea treptat atat temperatura  (20°C ziua) cat si umiditatea atmosferica relativa – la 60-80%.

Cresterea rasadurilor are loc cel mai bine la o temperatura de 18°C si umiditate relativa a aerului de 30%.

Inainte de plantarea rasadurilor in camp, se recomanda calirea (aclimatizarea treptata), timp de 1-2 saptamani, acomonandu-se astfel cu temperaturile si lumina de unde urmeaza sa fie plantate.

Plantarea rasadurilor de pepeni altoiti in camp si gradina se face cand temperatura  solului este de 8-10°C (dupa 10 mai). Plantarea rasadurilor cand temperaturile sunt mai scazute, determina intarzierea cresterii plantelor.

Pentru plantare se utilizeaza plante care au 40 zile de la altoire si au dezvoltate 4-5 frunze adevarate.

Altoirea pepenilor verzi_2

Fig. 1 Altoirea pepenilor verzi

Altoirea pepenilor verzi_2

Fig. 2 Altoirea pepenilor verzi, pepene altoit

Altoirea pepenilor verzi_2

Fig. 3 Altoirea pepenilor verzi, plante altoite si puse la calusat

Altoirea pepenilor verzi_2

Fig. 4 Altoirea pepenilor verzi, planta altoita

Altoirea pepenilor verzi_2

Fig. 5 Altoirea pepenilor verzi, pepene gata de plantat

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Altoirea pepenilor verzi: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii