nov. 09 2016

Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea)

arahidele-alunele-de-pamanat_150

Familia: Fabaceae (leguminoase)

Denumirea populara: arahide, alune de pamant

Denumirea stiintifica: Arachis hypogaea

Arahidele sau alunele de pamanat (Arachis hypogaea) sunt plante leguminoase ce fac parte din familia Fabaceae, precum mazarea. Ca si planta de mazare, alunele de pamant ajuta la crearea unei rezerve de azot in sol, foarte benefica pentru culturile urmatoare.

Alunul de pamant este o planta originara din America de Sud si Centrala, cultivat pentru semintele sale comestibile. In Romania se pot cultiva in localitatea Dabuleni din  Judetul Dolj.

Alunele de pamant sunt cultivate pentru semintele lor care contin 40-50% ulei, ele fiind astfel printre cele mai apreciate seminte oliaginoase din lume.

Arachis hypogaea este o planta anuala ce poate ajunge la inaltimi de 40-60 cm si un diametru de 30-50 cm.

Radacinile sunt pivotante. Aceasta specie dezvolta la nivelul radacinilor relatii de simbioza cu anumite bacterii din sol  (bacterii fixatoare de azot atmosferic). In urma simbiozei in special pe solurile usoare (nisipoase, bine aerate)  se dezvolta pe radacini nodozitatii (Vezi fig.) ce au rolul de a fixa azotul atmosferic. O parte din azotul fixat este folosit de planta iar o parte insemnata va fi utilizata de catre culturile viitoare (daca in urma recoltarii nodozitatile si radacinile raman in sol).

Tulpinile sunt robuste, acoperite cu perisori.

Frunzele se dezvolta cate una din fiecare nod, sunt netede, penate, cu 4 lobi si culoare verde (Vezi fig.).

Florile  sunt mici (2-3 cm), cu fecundatie autogama (polenizarea se face direct cu polen din staminele florii în care se află pistilul),  dispuse pe intreaga tulpina (incepand din imediata apropiere de colet), apar la 1 luna de la rasarire,  hermafrodite, cu petalele de culoare galbena, apar doua tipuri de flori (unele flori se deschid iar altele nu se deschid – polenizarea are loc si la acestea din urma).

In urma polenizarii se dezvolta ginoforul (en-gynophore: peduncul care poartă gineceul rezultat din alungirea ultimului internodiu al axului floral, acesta ajunge pana la 5-15 cm lungime) care este impins in sol cca. 7-10 cm (unde ajung la maturitate) unde dezvolta fructele (arahidel), Vezi fig. Arahidele dezvolta organul specializat ginofor (gynophore, care poate fi aerian ‘acesta nu dezvolta fruct’ si subteran -dupa ce a patruns in sol acesta dezvolta fruct) care este sensibil la lumina, atingere, gravitatie si are rolul de a semana (introduce) in sol ovulele recent fecundate.

Fructul este o pastaie rotunjita la capete in interiorul careia se dezvolta 1-3 seminte, acestea se recolteaza din sol, cand ajung la maturitate, Vezi fig.

Temperatura este un factor esential in buna crestere a alunelor de pamant. Acesta prefera temperaturi ce variaza intre 20-32°C, temperaturile absolute suportate fiind intre 10-43°C.

Lumina este foarte importanta pentru dezvoltarea alunelor de pamant, necesitand amplasarea lui in locuri insorite.

Solul trebuie sa fie bine drenat – nisipos (soluri usoare), cu fertilitate moderata si un pH intre 5.5-6.7. Plantele se dezvolta si fructifica si pe solurile medii (lutoase) sau grele (argiloase).

Inmultirea la alunul de pamant se face prin seminte. Pentru o germinare mai rapida se recomanda inmuierea semintelor inainte de plantare pentru cateva ore.

Pentru a ajunge la maturitate arahidele necesita 100-150 zile calduroase.

Fertilizarea se poate face utilizand  ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Recoltarea alunelor de pamant lor se face smulgând din pamant intreaga planta.

Daunatori: Larvele carabusului de mai-viermi albi (Melolontha melolontha)Viermii sarma la legume (Agriotes lineatus); etc.

Fig. 1 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea)

Fig. 2 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea)

Fig. 3 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea)

Fig. 4 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea)

Fig. 5 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea)

Fig. 6 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea)

Fig. 7 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea)

Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea)

Fig. 8 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea)

Fig. 9 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea), nodozitati cu bacterii fixatoare de azot atmosferic

Fig. 8 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea)

Fig. 10 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea): A – nodozitati cu bacterii fixatoare de azot, B – ginofor subteran cu fruct, C – ginofor aerian

Fig. 11 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea), fructe

Fig. 12 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea): A – floare care nu se deschide, B – ginofor aerian

Fig. 13 Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea), ginofor subteran cu fructe

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Arahidele-alunele de pamanat (Arachis hypogaea)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii