iul. 15 2014
Batatul -Cartoful dulce (Ipomoea batatas)
Denumire populara: Batatul, Cartoful dulce
Denumire populara in alte limbi: engleza – batatas, sweet potato, boniato, white-fleshed sweet potato; germana – Batate, Süßkartoffel; franceza – patate douce; spaniola – papa dulce; italiana – batata, patata Americana, patata dolce; etc.
Grupa Legumicola: Legume de la care se consuma tuberculii, radacinile tuberizate
Denumire stiintifica: Ipomoea batatas
Origine
Batatul este o specie originara din America Centrala si Nordul Americii de Sud unde se consuma ca leguma de acum 5.000 ani. Batatul a fost introdus in Asia, Africa si Europa dupa prima calatorie a lui Cristofor Columb.
Utilizare: leguma, planta ornamentala-decorativa
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – batatul se incadreaza la plante pretentioase fata de caldura.
Batatul (Ipomoea batatas) prefera temperaturi optime in intervalul 18…28ºC, dar acesta creste si se dezvolta bine in verile calduroase la (24-35°C). Temperatura minima suportata este de 10ºC iar cea maxima 38-42ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de 1ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de 6ºC.
Lumina: Batatul este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite) dar suporta si semiumbra. Este o planta de zi scurta (< 12 ore/zi).
Umiditatea (apa):
Batatul este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol (60-80% din capacitatea pentru apa in camp). Suporta seceta pe perioade scurte.
Solul – Batatul este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri usoare-mijlocii, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile lutoase, luto-nisipoase, nisipoase. Batatul suporta si solurile argiloase (tuberculii se dezvolta bine dar sunt deformati, aspectul comercial este afectat).
Reactia solului: cartoful dulce prefera un pH intre 5.6-6.6 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4.5-8;
Descriere:
Batatul este o specie erbacee anuala.
- Radacina tuberizata este comestibila si provine din ingrosarea secundara a unor radacini adventive (depoziteaza substante de rezerva), acestea au diferite forme (globuloase, alungite, ovoidle) si marimi (Vezi fig.). Pot fi de culoare alba, galbena, maro, rosie sau purpurie cu pulpa de culoare: alba, galbena, portocalie sau purpurie. Aceasta atinge in medie 0.3 kg dar se intalnesc si radacini de 2 kg;
- Tulpina la batat este taratoare si subtire de peste 1 m lungime, bine ramificata (Vezi fig.). La contacul tulpinii cu solul emite usor radacini adventive;
- Frunzele de cartof dulce sunt dispuse spiralat pe tulpina, alterne, simple, intregi, ovale, de lungi de 2-20 cm, lung petiolate 5-25 cm, de culoare: verde, verde deschis, purpurie sau care poate fi la inceput purpurie si apoi vireaza in verde (Vezi fig.);
- Florile de batat sunt solitare sau grupate in inflorescente de tip cima;
- Radacinile sunt subtiri si lungi. La contactul tulpinilor cu solul apar cu usurinta radacini adventive. Prin ingrosarea unora din radacinile adventive iau nastere radacinaile tuberizate comestibile de batat.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de batat.
Recoltarea radacinilor tuberizate se face toamna fara a produce ranirea acestora.
Batatul se recolteaza in zile senine, fara risc de precipitatii.
Utilizare: batatul se utilizeaza in diverse preparate culinare dar si in industria alimentara.
Inmultirea si infiintarea culturii de batat se face pe cale vegetativa, prin lastari inradacinati sau radacini tuberizate.
Boli la cartoful dulce: Fuzarioza (Fusarium oxysporum), etc.
Daunatori la batat: Afide, Omizi, Nematozi (Meloidogyne spp.), Viermii sarma (Agriotes spp.), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Batatul -Cartoful dulce (Ipomoea batatas)