nov. 12 2016
Cultivarea alunelor de pamant: semanat, ingrijire, recoltare
Cultura de arahide-alune de pamant (Arachis hypogaea) este practicata si in Romania pe nisipurile din Oltenia (ex. Dabuleni, Judetul Dolj) dar si in alte zone care respecta exigentele acestei culturi (soluri usoare, soare, peste 5 luni calduroase/an).
Solul pentru o cultivare optima a alunelor de pamant trebuie sa fie usor (nisipos, nisipo-lutos, etc.) bine drenat, aerat, cu fertilitate moderata si un pH intre 5.8-6.7.
Cultivarea alunelor de pamant se realizeaza mecanizat, pe suprafete mari si manual pe areale mai mici.
Infiintarea culturii de alune de pamant se face folosind alunele decorticate, pentru a scurta astfel perioada de germinare.
Cultivarea alunelor de pamant se poate realiza 2 ani consecutivi pe aceeasi suprafata, apoi se recomanda rotația culturilor cu o alta cultura de: cereale paioase si revenirea cu alune de pamant dupa 3 ani.
Alunele de pamat se mai pot cultiva intercalat cu doua sau mai multe culturi simultane, utilizand astfel mai bine lumina, umiditatea, si nutrientii solului.
Cultivarea alunelor de pamant se poate face si pe biloane.
Semanarea semintelor alunului de pamant se realizeaza dupa decojirea semintelor (grabind astfel germinarea, rasar in 7-10 zile la 24 ºC, Vezi fig.) si eventual a tratarea acestora cu fungicide si insecticide specifice. Alunele de pamant se pot semana si in coaja, dar rasar mai greu (rasar in 14-20 zile la 24 ºC). Semanarea alunelor de pamant-arahide se face cand temperatura solului a înregistrat cateva zile la rand 15 ºC (se masoara cu un termometru de sol) de obicei dupa 5-10 mai in Sud. Semanam arahidele la o adancime de 5-7,5 cm iar daca acestea beneficiaza de umiditate si caldura rasar in 14-27 zile (Vezi fig.).
Distantele de semanat a alunelor de pamant variaza intre 30-60 cm intre randuri, iar intre plante pe rand 14-20 cm.
La culturile de arahide se recomanda lucrari ca: irigarea, combaterea buruienilor prin erbicidare (folosind erbicide selective), prasile mecanizate si manuale, bilonarea randurilor de 2 ori (la inceputul si la sfarsitul lunii iulie), fertilizarea, combaterea bolilor si daunatorilor.
Germinarea semintelor de arahide va avea loc in circa 20-30 zile (cele decojite germineaza cel mai repede, Vezi fig.), urmand ca dupa inca 30 zile sa infloreasca si apoi sa fructifice. Fructele rezultate pot ajunge sau nu la maturitate, in functe de perioada cand se formeaza.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Recoltarea are loc la circa 100-150, cand arahidele au ajuns al maturitate (sfarsit de octombrie, inainte de aparitia primelor brume), prin recoltarea manuala sau mecanizata a intregii plante.
Momentul recoltarii este indicat de perioada cand partea aeriana incepe sa se usuce si cand interiourul pastaii capata culoarea maro inchis. Se recomanda recoltarea plantelor de arahide intr-o zi insorita, cand solul este reavan, astfel smulgerea lor din pamant va fi mai usoara. In urma recoltarii plantele cu pastati vori fi depozitate, separate pastaile de palnte, apoi lasate timp de 5-6 zile la uscat.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea alunelor de pamant: semanat, ingrijire, recoltare