sept. 04 2016
Factorii care conduc la deformarea castravetilor
Actiunea diversilor factori de stres (eco-pedologici, boli & daunatori) asupra culturilor de castraveti, asociata cu un material genetic deficitar (samanta- soiuri/ hibrizi) conduc adesea la aparitia fenomenului de deformare a fructelor.
Deformarea castravetilor apare mai frecvent la culturile din gradini, cand care folosesc soiuri cu valoare genetica scazuta.
Factorii care conduc la deformarea castravetilor sunt:
Polenizarea – Fenomenul de deformare a fructelor de castraveti se manifesta preponderent la soiurile cu polenizare deficitara (care necesita polenizare). Semintele de castraveti alese pentru cultura trebuie sa fie din soiuri/hibrizi cu flori ce au partenocarpie sau cu flori predominant female.
Temperatura crescuta din timpul verii poate afecta calitatea polenului (polen steril), polenizarea realizandu-se astfel deficitar, rezultand fructe deformate.
Lipsa apei din sol in perioada de fructificarea la castraveti conduce la aparitia fructelor deformate. Castravetele (Cucumis sativus) este o planta pretentioasa fata de umiditatea solului, acesta necesitand udari regulate cu cantitati mari de apa, mai ales pe timpul verii.
Fertilizarea necorespunzatoare – excesul de azot poate conduce la deformarea fructelor de castraveti. Fertilizarea corecta a castravetilor (in functie de stadiul de dezvoltare a plantelor) poate intampina aparitia fructelor cu aspect neplacut. Pentru o fertilizare corecta recomandam programele tehnologice specifice culturii.
Carenta/deficienta de poatasiu – afecteaza calitatea fructelor, acestea vor fi mai inguste spre tulpina si mai bombate (rotunde) spre varf. Pentru o fertilizare corecta recomandam programele tehnologice specifice culturii.
Prezenta virusului Cucumber mosaic virus (Mozaicul la castravete CMV) provoaca deformarea fructelor de castraveti. Virusul este transmis de catre afide ca – Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii).
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Factorii care conduc la deformarea castravetilor