Horticultorul.ro

sept. 04 2016

Deformarea castravetilor

Deformarea castravetilor_150Actiunea diversilor factori de stres (eco-pedologici, boli & daunatori) asupra culturilor de castraveti, asociata cu un material genetic deficitar (samanta- soiuri/ hibrizi) conduc adesea la aparitia fenomenului de deformare a fructelor.

Deformarea castravetilor apare mai frecvent la culturile din gradini, cand care folosesc soiuri cu valoare genetica scazuta.

Factorii care conduc la deformarea castravetilor sunt:

Polenizarea – Fenomenul de deformare a fructelor de castraveti se manifesta preponderent la  soiurile cu polenizare deficitara (care necesita polenizare).  Semintele de castraveti alese pentru cultura trebuie sa fie din soiuri/hibrizi cu flori ce au partenocarpie sau cu flori predominant female.

Temperatura crescuta din timpul verii poate afecta calitatea polenului (polen steril), polenizarea realizandu-se astfel deficitar, rezultand fructe deformate.

Lipsa apei din sol in perioada de fructificarea la castraveti conduce la aparitia fructelor deformate. Castravetele (Cucumis sativus) este o planta pretentioasa fata de umiditatea solului, acesta necesitand udari regulate cu cantitati mari de apa, mai ales pe timpul verii.

Fertilizarea necorespunzatoare – excesul de azot poate conduce la deformarea fructelor de castraveti. Fertilizarea corecta a castravetilor (in functie de stadiul de dezvoltare a plantelor) poate intampina  aparitia fructelor cu aspect neplacut. Pentru o fertilizare corecta recomandam programele tehnologice dezvoltate de: YARA.

Carenta/deficienta de poatasiu – afecteaza calitatea fructelor, acestea vor fi mai inguste spre tulpina si mai bombate (rotunde) spre varf. Pentru o fertilizare corecta recomandam programele tehnologice dezvoltate de: YARA.

Prezenta virusului Cucumber mosaic virus (Mozaicul la castravete CMV) provoaca deformarea fructelor de castraveti. Virusul este transmis de catre afide ca – Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii).

Deformarea castravetilor

Fig. 1 Deformarea castravetilor

Fig. 1 Deformarea castravetilor

Fig. 2 Deformarea castravetilor

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Deformarea castravetilor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii