Horticultorul.ro

mai 01 2021

Distantele de plantare la rosii in gradina

In gradina, distantele de plantare (distanta  intre randuri & distanta intre plante pe rand) pentru rasadurile de tomate variază in funcție de tipul de crestere (cu crestere determinata, cu crestere semideterminata, cu crestere nedeterminata); sistemul de sustinere; lucrarile de ingrijire adaptate soiului; recomandarile specifice fiecarui soi / hibrid; etc.

Cele mai frecvente distante de plantare la tomate sunt:

I.  Distante de plantare egale  intre randuri: in functie de vigoarea plantelor si recomandarile soiului/hibridului de tomate se alege pentru distanta plantelor intre randuri o valoare intre 80-100 cm, iar pentru distanta intre plante pe rand o valoare cuprinsa intre 30-40 cm. Aceasta metoda se utilizeaza in general la soiurile/hibrizi cu crestere determinata.

Fig. 1 Plantarea tomatelor in randuri cu distante egale intre acestea

II.  Plantarea in benzi  presupune utilizarea randurilor duble „grupate”: astfel avem grupate 2 randuri (o banda) mai apropiate la 60-70 cm si un spatiu intre randurile grupate „apropiate”, de 90-120 cm (Vezi fig.), iar distanta intre plante pe rand este de 35-50 cm.  Aceasta metoda este folosita pentru a usura  lucrarile de ingrijire la tomatele palisate pe araci, spalier, etc.; care sunt in general soiuri / hibrizi cu creștere semideterminata sau nedeterminata.

Fig. 1 Plantarea tomatelor in benzi (2 ranguri duble „grupate”) cu distante mai mari intre benzi

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Distantele de plantare la rosii in gradina

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii