sept. 17 2016

Gunoiul de pasare – ingrasamant organic: utilizare

Gunoiul-gainatul de pasare ca ingrasamant_150Gunoiul de pasare – gainatul (gaini, rate, gaste, curci) reprezinta un ingrasamant organic cu eliberare lenta (prelungita), folosit de foarte multa vreme atat in gradina de legume cat si in livada de pomi fuctiferi. Gainatul are rolul de a imbogati solul cu elementele nutritive (azot, fosfor si potasiu) atat de necesare plantelor.

Aplicarea gainatului de pasare prin incorporare in primii 15-25 cm de sol, asigura substante nutritive pentru intreg sezonul de vegetatie al plantelor.

Gunoiul de pasare ‘gainatul’ imbunatateste structura solurilor compacte si creste capacitatea de retinere a apei.

Gainatul de pasare are un continut mai scazut de NPK (4:2:1) in comparatie cu ingrasamintele minerale, iar eliberarea lor in sol se face mai lent si numai cand temperatura solului creste (primavara-vara) chiar daca el a fost aplicat pe sol inca de toamna sau iarna.

Gunoiul de pasari este recomandat culturilor de legume, la inceputul perioadei de crestere (dupa ce acestea s-au inradacinat, la 10-15 zile de la plantare), urmand ca apoi sa se administram ingrasaminte cu o concentratie mai mare de potasiu sau cenusa.

Cantitatea de gainat de pasare aplicat pe sol difera in functie de starea gunoiului (proaspat sau compostat).

Gunoiul de pasare in stare proaspat are un continut ridicat de azot (N), aplicat primavara, acesta poate cauza arderea radacinile rasadurilor abia plantate. In gunoiul de pasare proaspat se regasesc seminte de buruieni, acestea dispar doar daca gainatul este compostat. Compostarea gunoiului de pasare dureaza 12 luni perioada in care gunoiul de pasare se usuca la intuneric si pastreaza in locuri intunecate si uscate pe un strat de nisip. In perioadele procesului de compostare, temperaturile mari (50-55°C) distrug capacitatea germinativa a semintelor de buruieni.

Se recomanda aplicarea gunoiului de pasari cand acesta este compostat (vechi de 1 an) si bine maruntit, incorporat primii 15 cm de sol.

Aplicarea gainatului de pasare compostat (pastrat 12 luni, uscat si maruntit) la legume se poate aplica folosind 25-30 g/mp, o data pe luna.

Gunoiul de pasari se poate folosi: „Ca ingrasamant de baza la legume pomi si arbusti fructiferi 1-1,5 t/ha; aplicat pe randuri la sau cuiburi 400-500 kg/ha; in perioada de vegetatie 250-500 kg/ha; inmuiat in apa 1 la 4-6  parti apa pana la 1 la 20 parti apa (tomate, ridichi de iarna, ridichi de toamna, ceapa, dovlecel)” (D. Davidescu, 1992).

Atentie !!! Aplicarea gainatului de pasare la legume trebuie sa se realizeze cu cel putin 30 zile inainte de coarerea fructelor/recoltare si inainte de venirea temperaturilor toride de vara (peste 25ºC ziua), intrucat exista riscul de arsuri sau ca azotul sa nu aibă timp suficient sa se metabolizeze.

Efectele gainatului de pasare  se vad cel mai bine in anul 2 sau 3 dupa aplicare la Pomi.

Atentie !!!  Recomandarile de fertilizare cu gainat – sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Gunoiul-gainatul de pasare ca ingrasamant_1 Gunoiul-gainatul de pasare ca ingrasamant_2

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Gunoiul de pasare – ingrasamant organic: utilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii