Horticultorul.ro

oct. 08 2016

Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic_150Pentru infiintarea unei culturi de ceapa din arpagic  toamna in gradina/camp trebuiesc parcursi cativa pasi.

Cultura de ceapa din arpagic  poate avea ca destinatie obtinerea de ceapa verde  sau de ceapa uscata.

Avantajele infiintarii unei culturi de ceapa din toamna sunt acelea ca vom beneficia mai devreme de ceapa verde, dar si acela ca plantele vor avea avantajul unui aport de apa  mai crescut.

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – ceapa se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura, motiv pentru care cultura se poate infiinta din toamna.

Ceapa (Allium cepa) prefera temperaturi in intervalul 12…25ºC. Temperatura minima suportata de partea aeriana este de 4ºC iar cea maxima 30ºC.

Pragul de minim de la care partea subterana (bulbul) bine inradacinata  este afectata de inghet este de   -8ºC.

Pentru ca bulbii de ceapa sa reziste in camp si gradina peste iarna acestia trebuie sa fie bine inradacinati pana la venirea inghetului.

Lumina: ceapa este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi lunga (>14 ore), pentru formarea bulbilor. In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta aparatul foliar, dar nu formeaza bulbul. Pentru ceapa verde este suficienta si recomandata o zi scurta. Ceapa este o specie cu temperament de lumina si semiumbra (motiv pentru care se poate cultiva ca si cultura intercalata).

Umiditatea (apa):

Ceapa este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene.

Atentie !!! – umiditatea excesiva, mai ales in perioada premergatoare recoltarii conduce la aparitia bolilor de sol.

Solul – Ceapa este o leguma care prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc. Ceapa din arpagic se poate cultiva si pe solurile grele-compacte: argiloase, argilo-lutoase, dar rezultatele pentru bulbii de ceapa uscata sunt in general mai modeste.

Reactia solului: ceapa prefera un pH intre 6-7.

 Pregatirea terenului pentru cultura de ceapa din arpagic toamna

Mobilizarea adanca a solului se face printr-o aratura (la 25-30 cm) sau sapat la cazma.

Toamna  inainte de infiintarea culturii, solul se sapa la cazma sau se ara (25 cm),  se marunteste si se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter  cu 1-2 zile inainte de plantat. Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Bulbii de ceapa (arpagic):

Diametrul bulbilor este foarte important, intrucat in functie de acesta poate sa apara tija florala (fusti) care impiedica formarea capatanii.

Astfel cultura de ceapa de capatana & ceapa verde infiintata in toamna se utilizeaza arpagic din categoria I (0,7-1,4 cm diametru). Se poate utiliza si arpagicul mai mare de categoria II (1,4-2 cm diametru) dar exista riscul ca plantele sa emita fusti (aceste plante vor forma inflorescente si nu bulbi ‚capatana’) care trebuie rupt manual, motiv pentru care acest arpagic este potrivit pentru cultura de ceapa verde.

Plantatul  bulbilor „arpagicului” se face in toamna in 15. septembrie-15. octombrie, astfel incat acestia sa aibă timp suficient sa inradacineze pana la venirea inghetului la sol (Vezi fig.).

Plantarea cepei se poate face si pe straturi inaltate.

Norma de plantat este de 600 kg arpagic/ha.

Adancimea de plantat in toamna este de  3-4 cm; distanta intre randuri 25 cm; iar distanta intre plante pe rand 7-12 cm (in functie de productie si varietate). Plantatul arpagicului se face manual, pe suprafete mici (Vezi fig.) sau  cu masini de plantat usturoi/arpagic  pentru camp.

Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Fig. 1 Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Fig. 2 Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Fig. 3 Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Fig. 4 Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Fig. 5 Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Fig. 6 Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Fig. 7 Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Infiintarea culturii de ceapa in toamna din arpagic

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii