mart. 01 2025

Perlitul Horticol si utilizarea sa in cultivarea plantelor

Perlitul Horticol (en- Perlite) este un compus de origine minerala, obtinut prin tratare, ce isi are originea in roca minerală vulcanică (roca perlitica naturala, de culoare cenusie, sticloasa, cu stralucire sidefata). Aceasta este macinata (maruntita) si  tratata termic in cuptoare speciale, la 800-1.100⁰C. Prin tratamentul termic al anumitor roci minerale vulcanice (roca perlitica naturala), apa se evapora, iar roca se expandeaza (asemenea floricelelor de porumb) rezultând granulele spongioase de perlit.

Perlitul este utilizat in horticultura (la înmulțirea vegetativa a plantelor, realizarea diferitelor substraturi de cultura, in floricultura, arboricultura, legumicultura, etc.) datorita calităților sale excepționale cum ar fi: capacitatea mare de absorbție a apei pe care o va elibera treptat (pune la dispozitia plantelor), contribuie la o buna aerare a substraturilor in a caror componenta intra, ajuta la o buna aerare a solului, este un produs natural/ecologic, nu putrezeste, nu polueaza solul, nu se degradeaza foarte lent in timp, etc.

 

Caracteristicile perlitului:

capacitatea de absorbtie a apei, poate fi de 2- 6 ori greutatea proprie. Volumul de apa absorbita variaza in functie de granulometrie astfel:  50-60 % din volum (la perlitul de 0 – 2,5 mm);  45-50 % din volum (la perlitul de 0 – 4 mm); 35-45 % din volum (la perlitul de 0 – 5 mm);

granulometria (determinarea proporțiilor diferitelor mărimi de granule ce compun un amestec mineral granular): 0 – 2,5 mm, 0 – 4 mm, 0 – 5 mm, etc;

◊ pH (in apă)  7-7,5;

◊ densitate aparentă 0,08-0,12;

◊ porozitate peste 95 %;

◊ volum de aer la pF1 peste 50 %;

◊ capacitate de schimb cationic 6  meq/1;

◊ culoare: alb-gri deschis;

◊ aspect – produs granular cu structura poroasa lipsit de impurități;

◊ compoziția chimica a perlitului: Dioxid de siliciu amorf (SiO2) 75-77%, Oxid de aluminiu  (Al2O3) 12-14%; Oxid de Calciu (CaO) 1,3-1,5%; Oxid de Magneziu  (MgO) 0,5–1,5%; Oxid de potasiu (K2O) 0,5-2 %; Oxid de sodiu  (Na2O) 3-5%; Oxid de Fier (Fe2O3)  0,2-0,7 %;

◊ perlit este un produs neutru din punct de vedere chimic;

◊ este inert chimic, non-toxic; etc.

 

Avantaje in utilizarea perlitului in horticultura (legume, flori, pomi, etc.):

◊ se poate utiliza doar perlit 100 % ca substrat pentru inradacinarea butasilor de flori, arbori, arbuști, legume, etc. Întrucât perlitul nu conține elemente nutritive, imediat după înrădăcinare, butasii inradacinati se vor transplanta in ghivece al căror substrat va conține elemente nutritive;

◊ perlitul se poate utiliza cu succes, ca substrat steril in culturile hidroponice de tomate si castraveti, intrucat acesta are capacitatea de a stoca si elibera lent solutia de apa si ingrasaminte hidrosolubile, atat de necesara plantelor, pentru crestere si fructificare;

◊ datorita însușirilor sale benefice (capacitatea mare de absorbție a apei), perlitul intra frecvent in diferite proporții (alături de alte componente) in amestecuri pentru substraturi diverse utilizate la: butasire, semanat, culturile containerizate/la ghiveci de flori, arbusti fructiferi (ex. afinul de cultura – substrat cu 10% perlit), arbusti ornamentali, pomi fructiferi, flori, legume, etc. La culturile ce prefera un pH de 6,8-7,5 perlitul se folosește in amestecuri, in proporție de pana la 25% perlit (raport perlit, alte substraturi 1 : 3);

◊ perlitul creste porozitatea pentru aer in substraturile/solurile in a căror componenta face parte;

◊ perlitul poate fi sterilizat si refolosit, dar in general costul este mult prea mare si adesea lucrarea devine nerentabila; etc.

 

Dezavantaje in utilizarea perlitului:

◊ creste usoara a valoarea pH-ului substratului, motiv pentru care la speciile acidofile (afinul de cultura, azalea, rododendronul, etc.) se utilizeaza cu prudenta in proporție de 10-15% din amestec;

◊ cu timpul, culoarea acestuia virează in galben;

◊ expus la lumina, perlitul este colonizat la exterior de alge verzi;

◊ la manipulare perlitul este prafos, motiv pentru care se recomanda o masca; etc.

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Perlitul Horticol si utilizarea sa in cultivarea plantelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii